Felejtse el a Jégvarázst, a sárkányok jobbak

05
2014.06.20. 11:34

2010-ben minden kiskölyök, szülő és a jégszíve mélyén gyermeklelkű kritikus elolvadt az arconnyaló kutyákként ugráló sárkányoktól, és mivel a DreamWorks majdnem félmilliárd dollárt keresett velük, csak idő kérdése volt a folytatás. A még ugyanabban az évben beizzított csúcsszerverpark idén köpte ki a második második másfél órás, őrült légiparádéba oltott, kifordított esti mesét, ami természetesen a folytatások aranyszabályait követi.

Vagyis a korábbi epizódhoz képest

 • még látványosabb 3D-grafikát,
 • még nagyobb lángtengereket,
 • még tarkább izgő-mozgó-ficergő sárkányokat,
 • és még annál is több köpködős-falon kikenődős viccet kapunk.
yourdragon2.gif
Fotó: DreamWorks SKG / InterCom

Kezdhetnek aggódni a Disney-főnökök

A szép látvány és a pörgős sztori mellett nagy pozitívum még, hogy a szereplők, akárcsak a Harry Potter-franchise esetében, az elmúlt négy évben együtt öregedtek a nézők jelentős részét kitevő gyereksereggel. Azok a kisfiúk, akik 2010-ben mondjuk 10 évesen még a Hot Wheels autóikat törték ripityára a dinós-piranhagödrös pályán, és az anyjukkal botorkáltak ki az Így neveld a sárkányodat felénél a vécére, ma meg már jó eséllyel inkább a barátnőjükkel ülnek be a folytatásra.

Miattuk négy év alatt a nyápic gyógyegérből daliás Disney-herceggé felnövő főhősünk, Hablaty is megváltozott. Most már nem az jelent neki gondot, hogy a viking falu bamba, kövér és rosszindulatú tinédzserei folyton őt szekálják a különcsége miatt. Hanem az, hogy az első részben véghezvitt látványos világmegmentés miatt az apja rá akarja hagyni a törzsfőnöki címet - holott ő legszívesebben inkább a Hibbant-sziget legvagányabb viking tinilányával, Astriddal és a kedvenc éjfúriájával, Fogatlannal repülne el a világ végén is túlra.

szereplok.gif
Fotó: DreamWorks SKG / InterCom

A film gyönyörűen bemutatja az "elit iskolába kell menned, hogy egyszer majd rád hagyhassam a jól menő családi cégünket"-típusú, nyomasztó szülői kényszerpálya elleni tinédzserkori lázongást. Ráadásul anélkül teszi ezt, hogy ez egyszer is unalmas vagy szájbarágós lenne.

Az Így neveld a sárkányodat 2 emellett ötletesen viszi tovább az első rész fináléját is. Az eltelt négy év alatt a sárkányvadászból sárkánylovasokká átvedlett vikingek egy hihetetlenül mókás és ötletes Flintstone-világot alakítottak ki maguknak: a drabális, bőrszerkós, metálborítókról megszökött, vad harcosok például pont úgy pimpelgetik a sárkánytűz fűtötte vaskohók mellett a nyergeiket, mint a rockerbajszos Teutul-fiúk a Harley Davidsonokat.

Természetesen ez az idill csak látszólagos. Hablaty ugyanis, aki legalább olyan jól ért a bajba keveredéshez, mint a sárkánylovagláshoz, felfedezi, hogy a tengereken túli, eddig ismeretlen jégvilágokban vad sárkányok grasszálnak, akiknek csak egy magányos harcos tud parancsolni. Csakhogy ilyenből rögtön kettő is akad.

Én vagyok az anyád

  A rendező, Dean DeBlois már Cannes-ban is telekürtölte a sajtót azzal, hogy a folytatásban megismerjük Hablaty anyját. Akinek a hangját Cate Blanchett kölcsönzi, és már a trailerekben levette a sisakját, hogy elmondhassa a fiának: ketten együtt végre összehozhatják a sárkányok és emberek békés egymás mellett élésére alapuló birodalmát (helló, Star Wars!). 

Így neveld a sárkányodat 2 - előzetes

De akkor ez jobb volt, mint az előző rész?

Nem. Pontosan ugyanolyan fergeteges volt.

Port.hu: 8,5 csillag

IMDb: 8,7 pont

Rottentomatoes: 94%

Metacritic: 77%

Index-ítélet: 8/10

Nem nagy meglepetés persze, hogy a másik sárkányszelídítő Hablaty meg az anyja nélkül szeretne tűzzel és vassal összekovácsolni egy világbirodalmat, így most sem maradunk epikus harcok nélkül.

Jégvarázs? Felejtsd el, ez a legjobb 3D mese!
 • mert egyszerre tud baljós, vicces és családbarát lenni
 • mert elképesztően látványos
 • mert végre nem kamu 3D-t használ, hanem van mélysége is az őrült, repkedős jeleneteknek
 • mert az események folyamatosan pörögnek, és nincs a filmben egy másodperc üresjárat sem
 • mert a kutyaként viselkedő sárkányok cukibbak, mint valaha
 • mert minden gyerek megtanulhatja, hogy egy nagydarab, ronda valaki is lehet jófej
 • mert a részletesen kidolgozott, sosemvolt techno-fantasy világa egyszerűen beszippant és nem ereszt
 • mert szépen bemutatja, hogy a Gorillák a ködben Sigourney Weaverére hasonlító anyuka világa mennyivel szebb, mint a gonosz zsarnoké
 • és mert a természet szeretetére nevel, anélkül, hogy azzal vádolnánk a készítőket: cukormázba csomagolt, állatvédő zöldpropagandát nyomatnak
terelmeny.gif
Fotó: DreamWorks SKG / intercom
Oké, van pár óriási hibája is a filmnek
 
 • egyszer énekelnek benne, mint egy elcseszett Disney-mesében
 • mindössze másfél órás
 • vannak olyan sötét tónusú, félelmetes jelenetek, ahol 6 év alatt garantált a bevizelés
 • 2016-ig kell várni a 3. részre


 • Vennék
 • Hírek