Meghalt Eli Wallach, A Jó, a Rossz és a Csúf színésze

2014.06.25. 08:43

98 éves korában meghalt Hollywood egyik legismertebb karakterszínésze, Eli Wallach. Wallach halálhíre már múlt héten elterjedt, akkor rajongók ezrei kezdték gyászolni, utána azonban több újság hoaxnak nyilvánította a hírt. A színész lánya ma a Reutersnak megerősítette, hogy apja valóban meghalt.

Wallach rengeteg filmben játszott, mindenki számára ismertté azonban Sergio Leone A Jó, a Rossz és a Csúf című, 1966-os westernjében vált. Legismertebb főszerepe Elia Kazan filmje, a Baby Doll. Ez volt az első főszerepe, még 1956-ban, és a kritikusok szerint élete egyik legjobb alakítása is. Érdekes, hogy utána  nem nagyon osztottak rá főszerepeket, élete során azonban így is több mint 80 filmben játszott. Örök szerelme ugyanakkor a színház maradt. Sokat játszott színházban és sorozatokban is, nyert Tony- és Emmy-díjat, illetve szeretett együtt szerepelni a feleségével, Anne Jacksonnal, akivel három közös gyerekük született. Sokszor utalt rá, hogy mennyire kettős életet él színészként, hiszen míg a vásznon mindig a rosszfiút osztják rá, a színházban leginkább a meg nem értett kisember szerepét játssza. Bár Oscar-díjra soha nem jelölték, 2010-ben, 95. születésnapján életműdíjat kapott az Amerikai Filmakadémiától.

Folyamatosan dolgozott, csak a 80-as években kezdett lassítani, de még akkor is feltűnt számos nagy kaliberű filmben, mint például a Keresztapa harmadik részében. A 90-es években is számos jelentős filmben játszott, például a Clint Eastwood rendezte Mystic Riverben, a New York I Love You című filmben és Polanski The Ghost című filmjében, és még 2010-ben is forgatott. 2005-ben jelentette meg önéletrajzát A Jó, a Rossz és Én címmel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport