nononono

Zenélni egy kicsit jobb, mint színészkedni

2014.06.25. 00:52
A '90-es évek akciósztárjáról, Steven Seagalról valószínűleg csak a fanatikus rajongói tudták, hogy 12 éves kora óta bluesgitározik és énekel, sőt, fellépett már BB Kinggel, Bo Diddley-vel, és a nagy példaképével, Clarence Brownnal is. A sztár június 27-én a Kongresszusi Központban megrendezett Hollywood Music Festival Budapesten fog koncertezni a frappáns nevű Steven Seagal Blues Banddel.

Akciósztárként vagy blueszenészként jobb élni?

Mindkettőt szeretem csinálni, de talán zenélni egy kicsit jobb, mint színészkedni.

Járt már korábban Magyarországon?

Még soha, de már nagyon várom az utat és a fellépést. Úgy tudom, Magyarországon gyönyörűek az épületek, kedvesek az emberek és nagyon szépek a lányok. És valakitől azt hallottam, hogy a magyarok Dzsingisz kán leszármazottai.

Na de milyen zenész Steven Seagal? Egész jó, íme!

Hány akciófilmben akar még szerepelni így hatvanon túl?

Remélem, tudok még néhányat forgatni. Amint vége lesz a koncertkörútnak, már megyek is tárgyalni a filmstúdiókkal.

Tényleg a hosszú hajában van-e az ereje, mint Sámsonnak?

Ez csak egy vicces legenda, de persze azért tetszik. Volt egyébként, hogy levágattam a híres lófarkamat, úgyhogy itt meg is bukott az elmélet. Mert az igazi erőm valójában az öklömben van.

Íme a legismertebb Steven Seagal-mém

seagal
Fotó: Facebook / Tumblr

Mit szól ahhoz, hogy talán épp az ilyen sztorik miatt ön  a mémgyárosok második nagy kedvence,  Nicolas Cage után?

Nem nagyon foglalkozom ezzel a fajta humorral. Egész egyszerűen nem internetezek.

Gyakran felismerik az utcán?

Igen, a rajongóim mindig mindenhol felismernek, és szoktam is nekik autogramot adni. Úgy vagyok vele, hogy ez is a munkám része, ugyanúgy, mint egy fellépés vagy egy forgatás. Ha az ember kedves a rajongókkal, az később mindig megtérül.

Schwarzeneggernek a Herkules-filmekkel befutott testépítő, Reg Park volt a példaképe. Ön kinek a hatására lett aikidó mesterből akciósztár?

A színészkedés nem a saját ötletem volt. Barátok, ismerősök és a filmes producerek is mondták, hogy milyen jó a küzdőtechnikám, akciófilmekben kellene szerepelnem. Én pedig azt mondtam: miért is ne? A példaképem ekkoriban egyébként Mifune Tosiró volt, főleg A hét szamuráj, A testőr és a többi Kuroszava-film miatt.

Nem fél attól, hogy a régi vágású akciófilmeket pár éven belül kiszorítják a szuperhősfilmek?

Semmi sem tart ki örökké, ez az akciófilmekre ugyanúgy igaz, mint a képregényfilmekre. De szerintem a harcművészetekre építő akciófilmeknek mindig meglesz a maga lelkes közönsége.

Az évszázad csatája: Steven Seagal vs Danny Trejo

Látványos kardpárbajt vívott Danny Trejóval a Machetében, az Expendables-filmekből viszont kimaradt. Miért?

Sylvester Stallone természetesen engem is hívott a csapatába, de akkor nem igazán volt kedvem ilyesmihez. Robert Rodriguez viszont régóta a barátom, nagyon tehetségesnek tartom, és kedvelem is a filmjeit. Amikor ő kért fel a gonosz zsoldos szerepére, megtiszteltetésnek éreztem. Óriási élmény volt vele dolgozni a forgatáson, és Danny Trejóval is jól összehaverkodtam, forgattunk együtt egy másik filmet is.

De miért csak 2010-től vállalt ilyeneket? Miért nem volt közös filmje Chuck Norrisszal vagy Van Damme-mal az 1990-es években?

Mert nem ők azok az emberek, akikkel szívesen csinálok filmet.

Meg szokta nézni otthon a filmjeit dvd-n?

Sosem szoktam. Túl kell lépni rajtuk, és haladni kell tovább.

Számon tartja, hány embert ölt meg eddig összesen a filmjeiben?

Nem. De azt tudom, hogy a rajongóim szeretik az ilyesmit. Én viszont egyszer sem számoltam még össze.

Évekig  seriffhelyettes volt Louisianában. Hordja még a csillagot?

Már nem. Egy ideje nem is Louisianában élek, hanem Arizonában. Írogatok, gitározgatok, szinten tartom a céllövő tudományomat, és persze rengeteget edzek. Jól érzem magam, de a szabadidő egyelőre csak álom.  

Steven Seagal 1997 óta gyűlöli  Van Damme-ot

Schwarzenegger a karrierje kezdetén utálta a show-bizniszbe hamarabb berobbanó Stallonét, aki viszont az 1977-es Golden Globe-gálán haragudott meg az osztrák izomhegyre. A kölcsönös gyűlölködés idővel odáig fajult, hogy a filmjeikben is rendszeresen beszólogattak egymásnak. Később viszont kibékültek, és ma már a legnagyobb haverok. Steven Seagal is pont ugyanígy haragszik Van Damme-ra, csakhogy ő még mindig nem békült ki vele, és az interjúban sem beszélt erről a témáról, úgyhogy kénytelenek voltunk nyomozni egy kicsit.

De miért gyűlöli Seagal Van Damme-ot?

Szerencsére sok akciófilm-rajongó emlékszik még arra a Van Damme-interjúra, ahol a spárgázó karatekirály, aki valójában nem is utálja Seagalt, elmesélte a gyűlölködésük okát: 1997-ben Seagal és Van Damme is istenenesen berúgott Stallone luxusvillájában, Miamiban egy házibuliban, és az akkor még csak 37 éves, saturészeg Van Damme kihívta verekedni Seagalt az udvarra. Bunyó végül nem lett, pedig Van Damme két órán keresztül várt Seagalra odakint, miközben Stallone végig azon aggódott, hogy a két spicces harcművész majd jól leamortizálja a drága bútorokat.

 Seagal és Stallone viszont mindig is jóban voltak. Itt fenn például kedélyesen ölelgetik egymást 1996-ban, a Rendőrsztori 3 című Jackie Chan-film tiszteletére rendezett gálán a Planet Hollywood étteremben, amiben Stallone nemcsak társtulajdonos volt (Schwarzeneggerrel és Bruce Wilisszel együtt), de sokszor ő ugrott be a puccos események házigazdájaként is.