Anyád írja az önéletrajzod? Hát beszarok!

2014.06.27. 10:22

Két héttel a Karlovy Vary-i premier előtt megérkezett Reisz Gábor első játékfilmjének előzetese. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant a Variety Woody Allenhez hasonlítja.

For Some Inexplicable Reason

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan a huszonkilenc éves, kicsit szerencsétlen Áronról szól, akinél egyszerre üt be az, hogy otthagyja a barátnője, és hogy ideje lenne munkát keresnie. Harmincadik születésnapján annyira berúg, hogy vesz egy repülőjegyet Portugáliába, és másnaposan ott áll a döntés előtt, hogy akkor menjen vagy maradjon.

Ezzel most nagyon leegyszerűsítettem a történetet, a lényeg inkább tényleg azokon a néha teljesen életszerű, néha pedig teljesen elrugaszkodott jeleneteken van, amikből az előzetes is áll. Ha engem kérdeztek, szerintem nem készült ennél jobb film mostanában magyar fiatalokról, és most tényleg nagyon próbálom kerülni azt a kifejezést, hogy generációs film.

A főszereplő Áront Ferenczik Áron, SZFE-n végzett rendező játssza, az őt faképnél hagyó barátnőt Jakab Juli (aki legközelebb Török Ferenc Senki szigetében fog feltűnni, és egyébként forgatókönyvíró), a szüleit Takács Katalin és Kovács Zsolt, de feltűnik benne például az Origo filmrovatának főszerkesztője, Varga Ferenc is. 

A Van plakátját itt lehet megnézni, a filmzene első nyilvános dalát pedig itt lehet meghallgatni. Magyar premierről egyelőre nincsenek pontos információk. Az előzetest a film világforgalmazója, a francia Alpha Violet rakta ki.

A Van lesz az egyik a három magyar filmből, amit a jövő héten kezdődő Karlovy Vary-i filmfesztiválon bemutatnak, a másik kettő Zomborácz Virág Utóélete és Pálfi György Szabadesése.