Mindenki csak egy nagy rakás szerencsétlenség

2014.07.04. 21:16

Péntek este kezdődik a Karlovy Vary filmfesztivál: a közép-kelet európai régió legfontosabb A-kategóriás rendezvénye. Tavasszal robbant a hír, hogy három magyar filmet is beválogattak, egyet a versenyprogramba, kettőt a fiatal filmeseket bemutató East of the West válogatásba, de ha jobban megnézzük, találunk más hazait is a kisfilmek és az egyéb szekciók között is. És mivel Karlovy Vary a legjobb filmeket mutatja be, egyértelműen ott a helyünk: a héten az Index a fesztiválról tudósít. 

Zomborácz Virág: Utóélet

Utóélet

20140624az-utoelet-cimu-film-plakatja
rendező: Zomborácz Virág
szereplők: Kristóf Márton, Gálffy László, Petrik Andrea, Csákányi Eszter

Mi már az első előzetes láttán zseniálisnak tartottuk a magyar kísértetfilmet, úgyhogy érthető az izgatotttságunk, hiszen a háromperces hangulatvideó helyett végre teljes hosszában megnézhetjük az Utóéletet Karlovy Varyban. Elég bíztató jel, hogy a kifejezetten első és második filmekre szakosodott East of the West szekció nyitófilmjeként mutatják be a filmet.

utoelet kmhfilm
Fotó: Kmhfilm

Az SZFÉ-n forgatókönyvíró szakon végzett Zomborácz Virágnak ez lesz az első rendes nagyjátékfilmje, de egyrészt a kisfilmjeit is nagyon bírtuk, másrészt az Utóletnek nemcsak a sztorija, de a hangulata is nagyon meggyőző. Egy rakás szerencsétlenség fiúról szól, akit Mózesnek hívnak és a lelkész apja teljesen elnyom. Az apa halála után sem lesz könnyebb a helyzete, ugyanis kísértetként követi a fiút mindenhova, hiába próbálja mindenféle módszerrel elüldözni apja szellemét. 

A filmben az amatőr Kristóf Marci játssza a főszerepet, őt inkább zenészként, a 12-z frontembereként lehet ismerni, az apát, illetve annak szellemét Gállfy László, a fiú kiszemeltjét pedig Petrik Andrea alakítja. A filmet Karlovy Varyba elkíséri majd Csákányi Eszter is, akinek szintén fontos szerepe van a filmben. 

Utóélet (mood videó)

Reisz Gábor: Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

10456454 801242859909772 2745197391066952013 n

rendező: Reisz Gábor
szereplők: Ferenczik Áron, Takács Kati, Kovács Zolt, Jakab Juli, Bach Kata

A másik nagy kedvencünk látatlanban egy másik elsőfilm egy újabb olyan tehetséges alkotótól, akinek már a korábbi munkáit is szerettük, és a mostani nagy dobását is nagyon várjuk már, főleg miután a szuperhangulatos előzetest megláttuk.

Az SZFÉ-n Enyedi Ildikó-osztályában filmrendező szakon végzett Reisz Gábor nagyon furcsa és megmagyarázhatatlan címet adott a filmjének, konkrétan azt, hogy Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, hogy ezzel is mutassák mennyire más ez a film, mint bármi más, amit korábban láthattunk.

A történet egy Áron nevű szintén nagyon esetlen fiúról szól, akire rászakad a 30 évesek válsága: csaja elhagyja, a szülei pedig azzal nyomasztják, hogy állást keresnek helyette. Az egyik este annyira leissza magát, hogy önkívületi állapotban vesz egy repülőjegyet Lisszabonba, hogy elmenjen oda semmit sem csinálni. 

A főszerepet Ferenczik Áron játssza, aki Reisz osztálytársa volt rendező szakon, a volt barátnőt pedig a forgatókönyvíró Jakab Juli játssza, és fontos szerepet kap az Origo filmrovatának vezetője, Varga Ferenc is. A főszereplő családját Takács Kati, Kovács Zsolt és Makranczi Zalán alakítja, Bach Kata pedig egy ellenőrlányt, aki megtetszik a főszereplőnek, vagyis ahogy ő fogalmaz: "ő egy lány". 

For Some Inexplicable Reason

Ferenczik Áron: Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban?

Reisz Gábor filmjében tehát az a Ferenczik Áron a főszereplő, aki szintén rendező szakon végzett az SZFÉ-n Enyedi Ildikó osztályában, és szintén beválogatták az egyik munkáját a Karlovy Vary filmfesztiválra. Még egy közös pont: ennek is hülye címe van, méghozzá az, hogy Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? és pontosan arról szól, amire egy ilyen cím után számíthatunk. A 10 perces kisfilm a Fresh Selection - The Promising Six nevű válogatásban kapott helyett a cseh fesztiválon, de korábban már moziban is bemutatták a Nekem Budapest című szkeccsfilm részeként. 

Youtube videó placeholder

Pálfi György: Szabadesés

Szabadesés

20140626szabadeses-plakat

rendező: Pálfi György
szereplők: Hőrich Nóra, Molnár Piroska, Nagy Zsolt

2013-ban magyar film nyerte a Karlovy Vary filmfesztivált: akkor Szász János és A nagy füzet Kristályglóbusza nagyon fontos elismerése volt az újjáéledő magyar filmnek, és idén is minden esély megvan erre, ugyanis ismét van magyar alkotás a fesztivál versenyprogramjában. Igaz, csak annyiban magyar, hogy magyar rendező magyar színészekkel forgatott munkája, de teljes egészében dél-koreai pénzből készült: a jeonjui fesztivál teljes egészében megfinanszírozta Pálfi Györgynek a Szabadesés készítését, és ennek megfelelően már be is mutatták májusban Koreában, így a cseh fürdővárosban az európai bemutatót ünnepelhetjük.

A sztori szerint egy nő leveti magát egy lakóház tetejéről, és hét emeletnyi zuhanás közben belepillant a lakók életébe. A hét egybefüggő, rövid "szorongástörténet" egy-egy lakásban zajlik, minden helyszín egy külön-külön kis mikrovilág. Lesz celofánba tekert szex és nyolcszáz kilós bika is. 

A szereposztás igen parádés: a színészgárdában benne van többek között Benedek Miklós, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Bordán Irén, Gera Marina, Hőrich Nóra Lili, Nagy Zsolt, Trill Zsolt, Tenki Réka és Molnár Piroska is. 

Szabadesés - előzetes

Peter Strickland: Björk - Biophilia (LIVE)

Peter Strickland ugyan angol, de itt elég régóta Budapesten él, rendezett egy magyar nyelvű bosszúfilmet Katalin Varga címmel, majd egy Berberian Sound Studio című nagyszerű thrillert, amiben nemcsak Bartsch Kata és Ladik Katalin sikongatott, de több mérvadó szavazáson is felkerült az év filmjei listára. Most egy Björk koncertről készült filmjét vetítik majd Karlovy Varyban, amit azzal a Nick Fentonnal csináltak közösen, aki a Sigúr Rós príma koncertfilmjében, a Heimában is dolgozott. A film főleg a legutóbbi Björk-albumra, a Biophiliára koncentrál majd, de mivel az egy elég összetett projekt volt, lesz szó benne gombákról, holdról és tektonikus lemezekről is, sőt szerepel benne Sir David Attenborough is. 

A legjobb fesztiválok legjobb filmjei

Karlovy Vary több szempontból is ideális fesztivál: kényelmes távolságra van Budapesttől, nyáron tartják egy kellemes klímájú fürdővárosban, nincs olyan vérre menő verekedés a filmre való bejutásokért mint Berlinben és Cannes-ban, viszont nagyon biztos kézzel és jól válogatják össze a programot más fesztiválok legjobb filmjeiből. Itt lesz most Karlovy Varyban:

  • Frank: a film, amiben Fassbender fején egy nagy maszk van
  • Leviathan: az orosz film, Jób történetének modern feldolgozásával, amiben az a nagy csontváz van, a legjobb forgatókönyv díját nyerte Cannes-ban
  • Boyhood: Linklater 12 éven át készült filmjét még Berlinben láttuk és rajongtunk érte, nem kizárt, hogy még egyszer beülünk rá
  • The Kidnapping of Michel Houellebecq: a kiábrándult értelmiségiről szóló filmről is még Berlinben maradtunk le, most bepótoljuk
  • I Origins: Mike Cahill filmje egyenesen a Sundance-ről, a főszerepben Michael Pittel

True Detective-maraton, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Mel Gibson

És akkor ott van minden más. A minden más alatt pedig azt értjük, hogy az Egy makulátlan elme örök ragyogása című film idén ünnepli a 10. születésnapját, és ebből az alkalomból levetítik, a vagy hogy az idei év slágersorozatát, a Woody Harrelson és Matthew McConaughey főszereplésével készült True Detective-t két részletben 4-4 rész bontásban adják majd, de itt lesz Mel Gibson, aki életműdíjat kap és nemcsak az Apocalyptot vetítik ebből az alkalomból, hanem a Mad Maxet is, de ott lesz még Laura Dern, Fanny Ardant és Asia Argento is.