Nolan: A mozi alig tud életben maradni

2014.07.09. 14:30

Az Indepent-ben írt publicisztikát Christopher Nolan, rendező (A sötét lovag, Eredet), forgatókönyvíró, melyben a mozi halálát jósolja. Szerinte a tévének és az otthoni előfizetős rendszereknek köszönhetően a mozi annyira háttérbe fog szorulni, hogy alig tud majd életben maradni, egészen addig, amíg az emberek újra fel nem fedezik majd a film, mint közösségi élmény értékeit. A mozi hanyatlása annak is köszönhető szerinte, hogy nagyon sokan tévén vagy éppen notebookon néznek filmeket, ami által a nagy vászon varázsa, és ezzel együtt a mozi fontossága teljesen elveszik.

Értekezésének címe abszolút optimista: A jövő filmjei is bevonzzák majd a nézőket a moziba, de cikk tartalma azonban már nem ennyire pozitív. Szerinte ma már annyi platformja van az adatáramlásnak, hogy a mozi csak egy mindezek közül. Jóslata szerint ráadásul ebben a paradigmaváltásban a nagy blockbusterek járhatnak jól, a kis független filmekre pedig nagyon rossz világ jöhet. Szerinte a mozik átállnak majd a rajongók kiszolgálására, minden más pedig az otthoni szórakoztatást fogja szolgálni.

Nolan írásának végkicsengése azonban pozitív: szerinte az embereknek előbb-utóbb hiányozni kezd majd az, hogy ne egyedüli nézőként, hanem közönségként vegyenek részt a filmnézésben. Végeredményben szerinte a filmszínházak sokkal nagyobbak és fényűzőbbek lesznek, mint eddig csupa olyan technológiával, amiket otthon nem lehet alkalmazni.