Három a magyar Szarajevóban

2014.07.17. 14:42

A versenyprogramba bekerült két rövidfilm (Kivégzés, Provincia) és egy játékfilm (Viharsarok) mellett a Fehér Isten gálavetítést kapott a huszadik szarajevói filmfesztiválon.

Augusztus 15. és 23. között levetítik az SZFE-n forgatókönyvírószakon végzett Szőcs Petra Kivégzés című rövidfilmjét, az ugyanott rendezőszakon végzett Kárpáti György Mór Provinciáját is. Mindkettőt a cannes-i filmfesztiválon mutatták be eredetileg, akkor készítettünk velük interjút is:

Azt hittem, bebuktam a filmet, most Arany Pálmát nyerhetek

Szintén a fesztivál versenyprogramjában szerepel a Berlinben bemutatkozott Viharsarok – az explicit jeleneteket tartalmazó melegfilmet itthon háromezren nézték meg, de a fesztiválokon folyamatosan jól szerepel a film.

Az nem az én kezem, az nem az ő pénisze

A Cannes-ban díjazott Fehér Istent egy gálavetítésen mutatják be a szarajevói közönségnek – ezt a filmet itthon egyébként már majdnem 30 ezer néző látta. Mundruczó Kornél többször szerepelt már a fesztivál programjában, 2012-ben pedig ő volt a zsűri elnöke.

Csokornyakkendős kutyát vittek a magyarok Cannes-ba

A nemzetközi zsűri elnöke idén is magyar lesz, ezúttal Tarr Bélára esett a választás, aki szintén Szarajevó egyik kedvence: 2013-ban életműdíjat is  kapott a fesztiválon, illetve ebben a városban üzemel Film Factory nevű filmiskolája is.