Lassan adagolt szenvedés

2014.07.20. 18:24

Úgy tűnik, nemcsak a magyar vigad sírva, hanem a francia is, legalábbis a legújabb francia film, A házmester alapján. A filmet megtekintve határozottan állíthatjuk, pusztán csak pillanatnyi hangulat kérdésre, hogy a kedves, vicces momentumok, vagy csak a tragédia marad-e meg bennünk. Én biztos nem voltam jó formában, de sírni tudtam volna a filmen, nevetni nem nagyon, emellett a cselekmény is olyan lassan csordogál, hogy talán az unalmas jelző használata is megengedett lehet. De A házmester tipikusan olyan film, amit sokan istenítenek majd.

A házmester magyar feliratos előzetes

A házmester

IMDb: 6,8/10
Port.hu: 9/10
Index: 5/10

Vígjátéknak titulálni A házmestert mondjuk erős túlzás, leginkább ugyanis a depresszív elemek dominálnak, nem csoda, hiszen maga a főszereplő is súlyos depresszióval küzd. Antoine (Gustave de Kervern) sikeres rockzenészként tengeti az életét, amíg annyira el nem uralkodott rajta a depresszió, hogy kilép a régi életéből, és beáll házmesternek egy bérházba. Hogy volt neki előző élete, az csak a film felénél derül ki, amikor felesége rátalál, és könyörög, hogy menjen vissza. Ennél többet sajnos nem tudunk meg, ami elég idegesítő.

Antoine azonban nem megy vissza, nagyon jól érzi magát a házban a rengeteg diszfunkcionális lakó között, hiszen ő mag is diszfunkcionális és végtelenül szomorú. Hogy pontosan miért lett depressziós, az soha nem derül ki, de mondjuk ez nem is olyan dolog, aminek feltétlenül oka van. Tenni ellene azonban Antoine végképp nem tesz semmit, csak úgy van, és persze, ahogyan az ilyen szerencsétlen sorsú hősökkel lenni szokott, nagyon szeretetre méltó.

Locsolás, kukatologatás és postaláda ürítés közben barátokra is lel a házban: a lopott biciklikből élő, bukott focista, akivel Antoine nagyokat szív, Mathilde, a nyugdíjas asszony, akin kezdenek mutatkozni az őrület első jelei, és megjelenik egy vallási könyvekkel házaló szcientológus ügynök, aki előbb a padláson húzza meg magát, majd végül Antoine-ra bízza a bazi nagy kutyáját. Hahaha, milyen vicces film, gondolhatnánk, de sajnos nem az. Antoine ugyanis egyre depressziósabb, már csak az jelent neki örömöt, ha néha belövi magát, a szcientológusról ügynökről kiderül, hogy agresszív fajta, Mathilde pedig egyre őrültebb, éjjel nem tud aludni, mert minden falra repedéseket vizionál és azt, hogy a környék házai össze fognak omlani. Antoine nyomorult életet él a földszinti házmesteri lakásban, soha nem mosolyog, és amikor az eszét vesztett Mathilde is hozzáköltözik,  bekövetkezik a tragédia.

Pierre Salvadori új filmje rendkívül nyomasztó és szomorú, ami azért is furcsa, mert nem kellene, hogy az legyen. Teljesen jól működhetne, ha kicsit túlsúlyban lennének a vicces elemek, ehelyett azonban kapunk másfél óra nyomasztást egy tökéletes Catherine Deneuve-vel. De még miatta sem éri meg megnézni a filmet.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
7990 Ft
6392 Ft