Ön fizetne egymillió dollárt egy zongoráért?

2014.07.22. 11:55

Ugye nem? És ha maga Humprey Bogart játszott rajta? Akkor sem? A Bonhams aukciósház szerencséje, hogy nem az Index olvasói járnak licitálni hozzájuk, mert bezárhatnák az egyébként jól tejelő bazárt. 

Legfrisseb árverésük témája a régi Hollywood, ezen belül is a Casablanca című film, aminek több kelléke és jelmeze is kalapács alá kerül hamarosan. A Bonhams a Turner Classic Movies (TCM) nevű médiacéggel közösen tart árverést, amin várhatóan egymillió dollár körüli összegért kel majd el a Casablanca egyik zongorája, az, amin a főhős Humphrey Bogart is játszott. 

Egy másik zongora, ami az 1942-ben készült filmben látható volt, két éve 600 ezer dollárért (137 millió forint) kelt el. A mostani aukción a zongora mellett 29 további Casablanca-relikvia is eladásra kerül, például a casablancai mulató belső és külső ajtói, a film szereplői által aláírt fényképek, az eredeti forgatókönyv végleges változata, valamint a film kellékeiként készült útlevelek és dokumentumok.

Az árverés további tételei között szerepel Rita Hayworth egyik jelmeze, amelyet az 1946-ban forgatott Gildában viselt, és Barbra Streisand néhány ruhája is a Yentl, az Ilyenek voltunk és az Egy tiszta nap szembenézhetsz az örökkévalósággal című filmjeiből.