Betiltott magyar film folytatását válogatták be San Sebastiánba

2014.07.30. 11:18

Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjét beválogatták a 62. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválra, a fiatal tehetségeket bemutató New Directors szekciójába, ahol főleg játékfilmekkel fog versenyezni. San Sebastiánban a legutóbbi magyar film a Hukkle volt Pálfi Györgytől, még 2002-ben.

A Káin gyermekei Monory Mész András 1985-ös Bebukottak című dokumentumfilmje gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőit próbálja meg felkutatni. Gerő Marcell, rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a nyolcvanas években betiltott filmet, amiben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről. 

CainImages Pal 53 k

Gerő Marcell szerint nagyon nagy hatással voltak rájuk a Bebukottak szereplői, és László Sárával folyton oda lyukadtak ki a beszélgetéseikben, hogy mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Kétéves kutatómunka után megtaláltak több fiatalt is a filmből, akik mára ötvenéves érett férfiak lettek.

A hazai közönség a világpremiert követően elsőként az HBO csatornáján láthatja majd a filmet ősszel. 

CainImages Pal

A magyar–francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques Bidou és Mariann Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre. További támogatók: Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény, Radio Télévison Suisse, CNC, a Európai Unió MEDIA Programja, PROCIREP, ANGOA.