Elhunyt az Alice csodaországban magyar producere

2014.07.31. 12:43

90 éves korában elhunyt Robert Halmi Sr., magyar származású hollywoodi producer, írja a Variety. Fiával, Robert Halmi Jr.-ral közel 200 tévés produkció elkészítésében vettek részt, mint például az Odüsszeia, a Merlin, a Dinotopia vagy A Bádogember. A főleg fantasy műfajban ténykedő Halmi produkciói több mint száz Emmy-díjat nyertek el, az 1996-os Gulliver utazásaiért pedig maga Halmi is átvehette a szobrot.

A producer Magyarországon született 1924-ben, Budapesten. Harcolt az ellenállók oldalán a náci megszállás ellen, amiért halálra ítélték, de végül nem került sor a kivégzésére. Később a szovjetekkel is meggyűlt a baja, amikor az amerikai titkosszolgálatnak kémkedett. Végül 1952-ben emigrált az Egyesült Államokba, első munkáját a Life magazinnál kapta újságíróként és fotósként, ahol 10 évig dolgozott, mielőtt tévés produkciókkal kezdett volna foglalkozni a fiával párban.

A Halmi család 1979-ben alapította a Robert Halmi Incorporated nevű, főleg tévé- és minisorozatokkal foglalkozó produceri vállalkozását, ami ma már a Sonar Entertainment részét képezi. A cég leginkább a '90-es években ment nagyon, amikor a csatornák zabálták a nagy költségvetésű minisorozatokat és tévéfilmeket. Robert Halmi Sr. tévés munkásságának sikerét jól bizonyítja, hogy az Odüsszeia és a Moby Dick minisorozatok executive producer posztját maga Francis Ford Coppola vállalta el.

Halmit a kollégái munkamániásként ismerték, még 90 évesen is dolgozott valamilyen produkción, sőt, még 2015-re is be volt ütemezve egy saját projektje. Leginkább mesék adaptálásával foglalkozott, rengeteg könyvet és képregényt, sokszor kifejezetten obskúrus alkotást vett elő a következő produkciója témájaként. Óriási szerepe volt a Hallmark tévécsatorna létrejöttében, ahová eddigi legsikeresebb sorozatait gyártotta le. Később a SyFy csatornának kezdett dolgozni különböző remake-eken és adaptációkon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport