Kutyaarmagedonnal megyünk az Oscarért

2014.08.06. 14:28

A nap legkevésbé meglepő híre szerint a hazai Oscar-díjra nevező bizottság úgy döntött, hogy Magyarországot a 2014. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje képviseli majd. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, több mint 200 kutya részvételével forgatott, és Cannes-ban díjazott mozifilm egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik.

Fehér Isten - Előzetes #1 (16)

A kutyás film világpremierjét nagy siker övezte a cannes-i filmfesztiválon májusban, és elnyerte az Un Certain Regard program fődíját. A film főszereplőjét, a Hagent alakító Body és Luke nevű kutyákat a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el Cannes-ban. A Fehér Isten világszerte elismerő kritikákat kapott, 24 piacra sikerült eladni a bemutatási jogokat, Itthon eddig 35 ezer néző látta.

Csokornyakkendős kutyát vittek a magyarok Cannes-ba

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1 - 2014. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban. A Fehér Isten ennek a kritériumnak megfelel, így semmi akadálya nem volt, hogy a kilenctagú bizottság (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna, Deák Krisztina, Király István, Máthé Tibor és Lovas Balázs) nevezhesse.

A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én immár 87. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.