Belógni és pasizni a Szigeten

2014.08.08. 14:03

"Hogyan lógj be a Szigetre és hogyan NE pasizz vagy csajozz" - a Sziget oldalán többek között ezt olvashatjuk Kerékgyártó Yvonne filmjéről, a Free Entry-ről. A filmet kedden mutatják be a Szigeten. Egy nap történetét meséli el, főszereplői két kamaszlány, Betti (Pusztai Luca) és 'V' (Barta Ágnes). A lányok titokban és pénz nélkül szöknek be a Szigetre. Feltűnő párosuk felkelti a fiúk figyelmét is, ami lassan egy versenyt alakít ki kettejük között. A felszabadult kalandnak induló fesztiválozás új fordulatot vesz, amikor a két tizenéves lány elveszti egymást az éjszakában.

Pusztai Lucára a rendező már jóval a forgatás előtt rábukkant. Akkor még a színművészetis vizsgafilmjéhez, egy egészen másmilyen filmhez (Youtube Girls) keresett szereplőket. "A castingra bejött Luca, aki nagyon furcsa jelenség volt a gondosan összekócolt hajával, azzal, hogy előadott egy saját dalt és gitározott is hozzá. Tudtam, hogy vele kellene valamit csinálni, de akkor nem őt választottam, mert még teljesen más karaktert kerestem". Később viszont, már 2011-ben nyert egy kis pénzt (egy kis költségvetésű, színművészetis kisjátékfilm elkészítéséhez szükséges összeget) és ebben a filmben már Lucát akarta rendezni. Csakhogy az ötlethez, a Piroska és a farkas Budapesten játszódó sci-fi verziójához, nem akadt producer.

"Épp álmatlanul feküdtem a pánik miatt, mert közeledett a forgatás és tudtam, hogy a látványos sci-fi ötletemre nem elég a kapott pénz. Ekkor ugrott be egy emlék, egy kép, ahogy két lány áll sorban a Sziget bejárata előtt: nagy a tömeg, az egyik haza akar menni, a másik viszont be akar jutni".

251775 369478783122610 810642387 n
Fotó: Facebook / Free Entry

Ebből a képből született meg a Free Entry ötlete, aminek másik főszereplőjét, Barta Ágnest Luca ajánlotta, osztálytársak voltak. (Ágnes ma már a Kaposvári Egyetem színész szakának másodéves növendéke.) A két lány külsőleg nagyon hasonlít, de belül, akárcsak a film szereplői, teljesen mások.

Egy nap története három nyáron át

Három nyáron, azaz három Szigeten át forgatták a filmet, ami Kerékgyártó Yvonne szerint meglepő módon inkább hozzáadott a filmhez, mint elvett volna. A fesztiválkörülmények adta kihívások ellenére is gyorsan és koncentráltan dolgozott a kis, 8-10 fős stáb. A rendező szerint fel sem merült bennük, hogy munka helyett elmenjenek bulizni, megnézni egy koncertet. A Sziget és lakói szervesen beépültek a filmbe, sok jelenet spontán alakult, változott, például attól függően, hogy kik és mivel léptek oda a szereplőkhöz.

Bár három Szigetet is végigforgattak, Gerendai Károly, a Sziget főszervezője csak 2013-ban látta először majdnem végleges formájában a filmet. Addig nem tudatosult a szigetesekben, hogy tulajdonképpen egy számukra is érdekes “Sziget-film” készült el, amely a fesztivál számos arcát megmutatja. Innentől kezdve teljesen a film mögé álltak, segítettek az ősbemutatót megszervezni a Magic Mirrorban.

543689 428696177200870 93389754 n
Fotó: Facebook / Free Entry

Kérdés, hogy miként lehet megoldani, hogy egy három éven át forgatott film egyetlen nap krónikájának tűnjön. A lányok 17 évesek voltak, amikor a forgatás elkezdődött, most pedig már 21 évesek. "Ebből adódhattak volna kellemetlen helyezetek, de szerencsére nem így lett. A lányokat Szlávik Juli, a film jelmeztervezője, emblematikus ruhákba öltöztette, ezekkel még a fesztiválozók közül is kitűntek egy kicsit. Mindkét szereplő markáns sminket és frizurát viselt, mivel mindketten nagyon különböző személyiségeket formálnak meg: V pasizós, extrovertált típus, Betti az ellentéte, sokkal visszahúzódóbb". A rendező szerint ezek a külsőségek is segítettek abban, hogy a nézők számára hihető legyen, hogy a film egy nap alatt készült, amellett, hogy a lányok mindvégig karakterben tudtak maradni.

Ez a Sziget már nem az a Sziget

A Sziget nagyon sokat változott az elmúlt több mint húsz év alatt. Kerékgyártó Yvonne szerint is egészen más volt például 2005 környékén, amikor ő is elkezdett a Szigetre járni, mint mondjuk manapság. Szerinte a Free Entry főleg a kicsit idősebbeknek szól, akiknek már meg kellett komolyodniuk, akiknek szintén a tizenéves korukat idézi fel a Szigetre való emlékezés. Ugyanakkor a film eddig jól működött idősebb és fiatalabb közönség előtt is. Eddig két fesztiválszereplésen vannak túl: az egyiken, a wiesbadeni goEast filmfesztiválon inkább idősebbek, 40 év feletti közönség látta a filmet. "Nagyon vevők voltak a sztorira, nekik valahogy a nyolcvanas évek hangulatát idézte fel a film". A szerbiai Cinema City fesztiválon (ahol a legjobb filmnek járó díjat hozta el a Free Entry) viszont inkább huszonévesek látták.

A Free Entry-t nem csak a Szigeten lehet majd megnézni, a film ugyanis bekerült a Budapest Film sulifilm programjába, így középiskolásoknak is vetíteni fogják, akik remélhetőleg beszélgetnek is a filmben látottakról. Augusztusban a Budapest Rooftop Cinema szervezésében vetítitik, szeptembertől pedig a Toldi moziban is,