Torontóban debütál Hajdu Szabolcs Délibábja

2014.08.12. 16:36

Az egyik legfontosabb filmfesztivál, a torontói szervezői nyilvánosságra hozták a szeptember 5-én kezdődő rendezvény programját. Meghívták Hajdu Szabolcs új filmjét, a Délibáb-ot is, a világpremierje a „Contemporary World Cinema” válogatásban lesz. A filmfesztiválon mintegy ötezer szakmabeli, több mint ezer újságíró és filmkritikus vesz részt, vagyis Hajdu filmje remélhetőleg nagy nyilvánosságot kap.

Hajdu Szabolcs a Fehér tenyért (2006, cannes-i világpremier, Filmszemle rendezői, operatőri díja és közönségdíja) és a Bibliothéque Pascalt (2010, Filmszemle fődíj, operatőri díj) követően a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a magyar pusztán. A film irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella – a forgatókönyv a rendező, Jim Stark amerikai filmes és Lovas Nándor közös munkája, derül ki a Filmalap közleményéből.

A főszereplő Isaach De Bankolé, elefántcsontparti születésű francia színész , aki Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, majd szerepelt Lars von Trier Manderlay-jában és a Casino Royale című James Bond-filmben is. A hortobágyi rabszolgatelep urát Răzvan Vasilescu román színész alakítja, a női főszerepben Török-Illyés Orsolya. A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László.

A filmet tavaly nyáron forgatták a Hortobágyi Nemzeti Parkban, az Index is járt a forgatáson, a riportunkat itt lehet elolvasni. Hajdu Szabolcs új filmje a Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával készült. A tervek szerint novemberben érkezik a magyar mozikba.

Emellett Fabricius Gábor rövidfilmje, a Sintér (Skinner) vetítése is a torontói filmfesztiválon lesz, egy újonnan létrehozott „Short Cuts” nevű programban. A 12 perces filmben Sintér pénzbehajtó, aki bár sportoló volt, arra kényszerül, hogy behajtóként dolgozzon, mert ma csak így tud túlélni. A Sintér főszereplője a valóban kidobóként dolgozó Szőke Tibor, további szerepekben Petrik Andrea és Rába Roland látható. A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. A Sintér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.  • Hírek
  • Hírek