Titokban alakult meg a Magyar Filmakadémia

2014.08.15. 10:52
Az Oscar mintájára Andy Vajna akadémiája fogja osztogatni a díjakat a Magyar Filmhéten, de érdekvédelmi szervezetként is fog működni. Az éves tagdíj javasolt.

A Népszabadság információi szerint július 31-én, Novák Emil operatőr elnöklésével, szinte teljes titokban megalakult a Magyar Filmakadémia, aminek a tagságára felkértek szinte minden magyar filmest. Vagyis tényleg csak majdnem, az első merítésből kimaradt Tarr Béla és az általa grundolt Magyar Filmművészek Szövetsége több tagja is. Tarr már a filmhét bejelentésénél is ellenkezését fejezte ki, mondván a filmszemle megrendezési joga továbbra is az MFSZ-t illeti, ezt a dilemmát sikerült orvosolni azzal, hogy a pár napja bejelentett rendezvény hivatalosan filmhét lesz és nem szemle.

A Népszabadság azt írja, hogy filmakadémia egyik fő célkitűzése a Magyar Filmdíj létrehozása, amint a filmhéten adnának át. A lap szerint 2012-ben Andy Vajna kereste meg Báron Györgyöt, a MÚOSZ filmkritikus-szakosztályát azzal a tervvel, hogy létrehozná a magyar Aranyglóbusz-díjakat, de a filmkritikusi fődíj nevét viselő B. Nagy László örökösei nyílt levélben tiltakoztak a Vajna-rendszer ellen, ezért az együttműködés meghiúsult.

A Népszabadság szerint többen máris csatlakoztak a Filmakadémia névsorához, olyanok, mint Török Ferenc (Moszkva tér), Orosz Dénes (Coming Out), Rudolf Péter, Sándor Pál és Hutlassa Tamás is.

Az Index úgy tudja, hogy a Magyar Filmhét szervezésében részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is, ezért a rendezvényen fognak vetíteni a Vajna-rendszer által támogatott nagyjátékfilmekből, tudományos-ismeretterjesztő filmekből és animációs alkotásokból is, a meghívottak névsorában pedig mindhárom terület filmesei megtalálhatók.

Az akadémia szervezőinek kiküldött meghívója szerint a:

A Magyar Filmakadémia Egyesület célja a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdekeinek képviselete, az alkotók munkakörülményeinek javítása, társadalmi és művészeti megbecsülésük elősegítése.

A levél végén azt javasolják, hogy a tagok évi 10 000 forinttal járuljanak hozzá a működési költséghez.