A szomszéd srác, aki szuperhőst játszik

2014.08.16. 15:10

Kevéssé ismert képregényből, kevéssé ismert színészekkel készült a Marvel legújabb gigaköltségvetésű szuperhősfilmje, A galaxis őrzői, mely a műfajtól szokatlanul viccesre, és rendkívül szórakoztatóra sikerült. A filmben Chris Pratt alakítja Űrlordot, a galaktikus kincsvadászt, akit csillagközi kalózok raboltak el a Földről kiskorában, és neveltek fel. A váratlanul óriási sikerű film által hirtelen világsztárrá tett színésszel a londoni premier előtt beszélgettünk a Corinthia luxusszálló egyik lakosztályában.

Chris Pratt személyes hősöm: az egy dolog, hogy A galaxis őrzőiben megmenti a világegyetemet a végső pusztulástól (bocs, ha ezzel lelőttem a poént), de emellett profin fon hajat, és hibátlanul rappel Eminemet is. Nem nevezném hollywoodi szexbálványnak: inkább afféle ideális szomszéd srác, aki egy sörért felfúrja a tükröt a falra, és utána még hasznos randizási tanácsokat is ad.

A galaxis őrzői londoni sajtóeseményén a szokásos szűkre szabott húsz percünk volt, hogy kérdezzünk tőle: ennyi idő alatt is kiderült, hogy remek komikus, ám a munkáját halálosan komolyan veszi. Annyira fontos neki, hogy néhány hónapig még a családját is hátrahagyta a forgatás kedvéért. “Volt egy öthónapos időszak, a fiam 6 és 13 hónapos kora között, amikor csak egyszer voltam otthon, két hétig. Aztán a Jurassic World forgatásának nagyjából a felén ott tudott lenni velem a családom, és volt utána egy magányos hónap, amikor a filmet sajtóztam Los Angelesben” — vázolja a szeparációt.

Aztán perspektívába helyezi az egészet: “A mai technológiával az ember mindennap Skype-ozhat, küldhet videóüzeneteket, úgy érezheti, hogy része a kisfia életének. Dolgozni kell rajta persze, hogy működjön, de az ember életében mindennek vannak hátrányai is. Ott vannak a seregeinkben harcoló férfiak és nők, akik igen hosszú ideig nem láthatják a családjukat, szóval nekem sokkal rosszabb is lehetne. És én tényleg az álmaimat valósítom meg, és végső soron azért csinálom mindezt, hogy idővel életünk minden pillanatát együtt tölthessük.”

A forgatás mindezek ellenére rendkívül szórakoztató volt: a legtöbb jelenet felvételénél nyolcvanas évekbeli slágerek bömböltek a hangfalakból. A kor hatása erősen érezhető a filmen: sokak szerint Űrlord figurája a 21. századra fazonírozott Han Solo. Pratt nem ellenzi a hasonlatot: “Van benne ráció, mert ha én újrakezdhetnék mindent, űrkalandor lehetnék és hátrahagyhatnám a régi életemet, biztosan Han Solóra akarnék hasonlítani. Ha belegondolunk, Peter Quill valószínűleg Csillagok háborúja-rajongó volt. Látta a filmeket, most van egy űrhajója, pontosan tudja, ki a példaképe. Valamennyi referenciája a nyolcvanas évek populáris kultúrájából származik, a filmekből — pont úgy, mint nekem kilencéves koromban” — mondja. És a nyolcvanas évek nemcsak a filmbeli kissrácra volt nagy hatással, de Prattre is: mint mondja, a Kevin Baconról szóló részt a Gumilábbal ő improvizálta, aztán James Gunn a következő revíziónál beleírta a forgatókönyvbe is. 

Bár Pratt már évek óta igen népszerű az amerikai tévénézők körében, főleg a a Városfejlesztési osztály egyszerű, de szeretetreméltó Andyjeként, filmekben eddig csak mellékszerepeket kapott. A galaxis őrzői az első főszerepe, ráadásul egy gigantikus Marvel-moziban: nemcsak lélekben készült rá, de testben is. Mint mondja, Peter Quill szerepéhez hat hónap alatt harminc (!) kilót fogyott.

Eleinte pusztán a karakter klasszikus ábrázolásához akart hű maradni, hiszen Peter Quillt más szuperhősökhöz hasonlóan dagadó izmokkal ábrázolták a Marvel képregények. “De rendkívül hasznos a megfelelő erőnlét” — mondja — “olyan energiát kölcsönöz a figurának, ami nem létezett korábban. És a szememet is felnyitotta: ráébredtem, hogy színészként az ember tényleg harmadrészben a kellékek közé tartozik” — idézi a régi színházi poént.

Bár a Városfejlesztési osztályból még hátra van egy évad, Pratt nem akar visszahízni a korábbi szintre: inkább laza ruhákat hord és ápolatlan szakállat növeszt majd a hatás kedvéért. “Majd akkor engedem el magam, ha végre meglesz a birtokom, beváltom a fizetési csekkjeimet, és csak üldögélek majd a feleségemmel és a kisfiammal, sütögetünk, sörözünk és szétröhögjük magunkat” — enged betekintést az ideális jövőképébe a színész. Az a farm pedig nem is tűnik olyan távoli jövőnek: A galaxis őrzői óriási sikere után a jövő évi Jurassic World is jónak ígérkezik.

A Jurassic World 5 mondatban

“Owen háborús veterán, aki a sziget elhagyatott részén dolgozik, a dinoszauruszok viselkedését kutatja. Úgy lázad az establishment ellen, hogy közben nekik dolgozik — de egyre kevésbé tetszik neki az irány, amely felé a kutatás halad. A Jurassic World John Hammond megvalósult álma, egy élő dinoszauruszok által benépesített park. Az eltelt tíz év során azonban a park iránt szinte megszűnt az érdeklődés, egyre kevesebb a látogató: az emberek megunták a dinoszauruszokat. Egy olyan új látványosságot kreálnak a parkban, amely végre megint bevonzhatja a látogatókat, de ráébrednek, hogy egy szörnyet hoztak létre, és elvesztették felette az irányítást, és persze minden rosszra fordul.” - Chris Pratt

Úgy tűnik, most minden összejön a harmincöt éves színésznek, pedig karrierje nem indult egyszerűen. Pratt a húszas éveit saját bevallása szerint azzal töltötte Maui szigetén, hogy minden nap meghallgatta Eminem első lemezét, és közben füvet szívott a haverjával a mikrobuszban, amiben laktak. (Ezért tudja betűhíven kívülről, nézze meg a rappelést itt!) Most pedig vele vannak tele az újságok, a filmes magazinok, a rajongói oldalak. Úgy érzi, hogy fordulóponthoz ért a karrierje?

“Igen, olyasmi. Én tényleg úgy érkeztem Hollywoodba, hogy nem voltak helyi kapcsolataim, pusztán az őrült lelkesedés vitt előre. Így aztán számomra minden egyes lépés igazán izgalmas volt, egészen onnét kezdve, hogy megkaptam a színész-szakszervezeti tagsági kártyámat, aztán amikor először láthatott a családom a tévében statisztaként, megállították a felvételt és örömujjongásban törtek ki, minden egyes lépésemet támogatták. Úgyhogy valóban érzem, hogy most kezd minden összejönni, de kicsit olyan ez, mint egy sportolói karrier: az ember az iskolai bajnokságban kezdi, aztán beválogatják a junior csapatba, most pedig jöhet a profi liga és a profi sikerek” — vázolja az igazán amerikai hasonlatot.

Pratt szerint nagyon egyszerű a siker titka: mindent bele kell adni. “Nincs szükség tervre, eleinte legalábbis semmiképp. Csak legyél ott, kopogtass be minden ajtón, soha ne hagyj ki egyetlen meghallgatást sem, soha ne késs el, mindig tudd a szövegedet, és legyél jobb, mint a másik fazon melletted.”

Mint mondja, már most is felismerik az utcán, egyelőre azonban — beszélgetésünk még a nemzetközi premier előtt zajlott — gond nélkül el tud menni sétálni vagy éppen bevásárolni. “Ha egész nap a városban vagyok, akkor mondjuk egy nap olyan nyolc-kilencszer szólítanak le. Megismernek az előzetesből, vagy azzal jönnek, hogy ‘Hé, nem te voltál abban a filmben?!'” — a kérdéses film pedig ki tudja, melyik: talán a Pénzcsináló, a Bin Laden hajsza vagy éppen A nő.

Pratt persze számít arra, hogy A galaxis őrzői bemutatója után mindez megváltozik, de mint mondja, lehetetlenség ilyesmire felkészülni. Pedig ideje lesz: a film minden idők legkomolyabb augusztusi jegybevételével debütált: 94 millió dollárt hozott egyetlen hétvége alatt. Itt az idő előszedni a baseballsapkát és a napszemüveget, és megtapasztalni a Marvel-hősök hétköznapi életét.