Hévízig kell utazni a gagyi Herkulesért

2014.08.19. 10:28

Idén két borzasztó Herkules-blockbuster is kikerült Hollywoodból: az egyikben Kellan Lutz, a másikban Dwayne Johnson alakította a szandálos hőst. Egyértelmű volt, hogy a sikerfilmek filléres változataira szakosodott Asylum stúdió is csatasorba küldi  maga mockbuster Herkulesét, de az egészben az a legdurvább, hogy a Herkules: Feltámadás semmivel sem rosszabb a csapnivaló év eleji Herkules-kamunál és a pátyi pusztaságban egyfolytában ordító Sziklánál.

plakat

Az például rögtön látszik, hogy a készítők rengeteg pénz költöttek a korhű, ókori jelmezekre. Igaz,

a klasszikus görög hoplita sisakok helyett a római légiósokét gyártották le,

de nagy tételben biztos ez volt olcsóbb.

Mockbuster? Asylum? Mi van?

Az Asylum stúdió a filmipar Adldasa. A dolgozói lassan 10 éve űznek sportot abból, hogy az épp aktuális nyári sikerfilmekből olyan pármillió dolláros béna másolatokat, azaz mockbustereket forgatnak a kábeltevéknek és a dvd-boltoknak, amelyek egy-egy büntető szóviccel utalnak az eredeti filmre. Így lett példáula Snakes on a Plane-ből Snakes on a Train, a Speed Racersből Street Racer, a Pacific Rimből pedig Atlantic Rim.

5650876 e21ab80497068b94944c0f7e103a03dd wm
Fotó: Warner Bros. / The Asylum

A név- és ötletlopásaik miatt persze gyakran a pereskedésekkel is ingyenreklámot kapnak: a Battleshipből például American Battleship címmel forgattak gagyiváltozatot, ami már a Universalnak is sok volt, ezért bíróságra mentek miatta, így végül American Warships lett belőle (a dolog persze azért vicces, mert az Asylum filmeket külföldön mindig a SyFy tévécsatorna, itthon pedig a Universal Channel vetíti, azaz a Universal a saját holdudvarával pereskedett).

Ugyanígy járt az Asylum a Warnerrel vívott csörte után is: A hobbit producerei ugyanis nem örültek az Age of the Hobbitsnak (amiben a valóban hobbitoknak elkeresztelt ősemberek harcoltak a dinólovas neandervölgyiekkel), így végül a filmet át kellett keresztelni Clash of the Empires-re.

A Transformerst bénán lemásoló Transmorphersnél és a többi Asylum-filmnél már megszokhattuk, hogy a mockbuster rendezője általában az eggyel korábbi filmben dolgozott operatőrként vagy producerként. A gagyi Herkules kicsit kilóg a sorból, mert Nick Lyon sosem volt fősodorbeli Asylum-csapattag. De persze ugyanolyan veterán ZS-filmes ő is, hiszen a Walking Dead első évada és a nagy World War Z-hype alatt megrendezte a Zombiapokalipszist Ving Rhamesszel a főszerepben, és Danny Trejóval is összerakott egy filléres akciófilmet, Bullet címmel. 

Az Asylum halálra szívatja Dwayne Johnsont

  • A Herkules: Feltámadásban is egy hosszú hajú, szakállas, drabális pankrátor, a WWF-sztár Johnny "Nitro" Hennigan a főszereplő, aki pont annyira jó színész, mint Dwayne "The Rock" Johnson (vagyis semennyire, jól tud ordítva kardot rázni, és ennyi).
  • Rock már a trailerekben is bosszantóan sokszor ordította, hogy „I aaam Herculeees.” Az asylumosok ezt is fergetegesen parodizálták ki egy kocsmajelenetben: a szerencsétlen görögök a száműzetésben lévő hőstt keresve rontottak be az ivóba, mire az összes kusza fogsorú, kancsal részeg elkezdi kiabálni, hogy „I aaam Herculeees!”
  • Herkules és a többi görög harcos itt is pont abban a laza amerikai szlengben társalog, mintha csak súlyzókat emelgetnének egy pesti edzőteremben vagy szörföznének a malibui tengerparton.
  • Az Asylum-verzió is gyakran utalgat arra, hogy Herkules sosem volt a mítoszbeli, félisteni hatalmú, szörnyvadász hős, csak egy nagydarab alkoholista, aki az egyik dührohamában még a saját családját is lemészárolta.
  • Sőt, Herkules itt már nem is egy megkeseredett, önmarcangoló antihős, hanem saját maga karikatúrája, aki ha épp nem fejeket tör be, akkor folyamatosan büfög, vedel és brunyál. (Elég régen láttunk utoljára olyan filmet, ahol pisál a főszereplő...)
A gagyi Herkules-film „jobb”, mint az igazi!

A gátlástalan Herkules-paródia azonban csak a játékidő felét teszi ki. A maradék a gigaköltségvetésű, kosztümös hollywoodi filmek kőbe vésett dramaturgiáját követi: a népnyúzó zsarnok addig-addig kegyetlenkedik a néppel, amíg a bujdosó hős egy csapat hűséges harcos segítségével (és a kötelezően pátoszos, harcba hívó nagymonológja után) le nem győzi.

Ismerős sztori

A Gyűrűk Urától a Conan, a pusztítón és a Robin Hoodon át A rettenthetetlenig minden második blockbuster ugyanerről szólt, csak azokban nem egy pankrátor volt a főszereplő, hanem Viggo Mortensen, Kevin Costner és Mel Gibson. És nem 2 millió dollárt költöttek a filmre, hanem a többszörösét.

Ma tehát ott tartunk, hogy az egyre profibb B-filmek pont olyanok, mint a leghitványabb, többszázmillió dollárból forgatott blockbusterek.

Sőt, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a fapados Herkules sivatagi naplementés-ókori piacteres látványvilága semmiben sem marad el a Gladiátorétól vagy a Trónok harca korai évadaiban látottaktól. A készítők ugyanis abszolút tudatosan ugyanazokat a marokkói forgatási helyszíneket keresték fel, ahol korábban az Arábiai Lawrence, a Mennyei királság a Perzsia hercege és Oliver Stone Nagy Sándora készült.

q4s7
Fotó: The Asylum / ADS Service Kft.

Jó, jó, de kit érdekelnek a hülye szutyokfilmek?

Meglepően sok embert. Az Asylum legutóbbi produkciója, az übergagyi Sharknado 2 például tévés rekordot állított fel azzal, hogy 3,9 millióan kapcsoltak a premiernapon a SyFy csatornára, azóta pedig már (az ismétléseket is beleszámolva) 18,2 millióan röhögtek a tornádóban közlekedő, felhőkarcolón ugráló cápákon. A nézők ma ugyanúgy imádják ezeket a bevallottan rossz, filléres produkciókat, mint ahogy Tarantino és Robert Rodriguez fiatalsága idején is nagy kultusza volt a grindhouse mozikban egymás után játszott, direkt a funkciótlan szexre és a véres belezésekre épülő explotation filmeknek.

Az elmúlt évek mozitermését elnézve nyugodtan kijelenthetjük:

Csapnivalóak a mai hollywoodi blockbusterek, és persze a mockbustereik is. Csakhogy az Asylum baromságain őszintén röhögünk, míg a látványos popcornfilmeken már csak kínunkban.

Jó film? Pont annyira, mint Dwayne Johnson Herkulese

3531979
Fotó: The Asylum

Port.hu: 4 csillag

IMDb: 3,1 pont

Index-ítélet: 3/10

Ezt a fajta B-filmes retróhangulatot és az exploitation filmek reneszánszát lovagolta meg a Herkules: Újjászületés hazai forgalmazója, az ADS Service is, ahol felismerték: sok embert pont azzal lehet visszacsábítani a torrentezés miatt folyamatosan síró mozik világába, hogy egy bármikor letorrentezhető filmre ültetik be őket a haverjaikkal együtt két sörözés között,

ismét közösségi élménnyé téve a mozizást.

Legalábbis Pokol Márton, a Herkulest és a többi Asylum-filmet moziban bemutató ADS Service sajtósa elégedett az eddigi nézőszámokkal. Szerinte Magyaroszágon is megvan ezeknek a filmeknek a rajongója, akik legális úton, magyar nyelven szeretik megnézni ezeket a filmeket. Igaz, előző filmjüket, a Föld után: Apokalipszist alig ezren látták, de ők ezzel a számmal is elégedettek. Ráadásul a gagyi Herkulest a fővárosban, és a nagyobb megyeszékhelyeken meg sem lehet nézni, össze kell tehát kötni a mozizást egy kellemes kirándulással is. 

Az Asylum-filmek elsődleges platformja ugyanis tévé, csak korlátozott büdzsét tudnak a mozis vetítésekre fordítani. A Herkules: Feltámadást múlt héten is csak a kedvelt kirándulóhelyeken és néhány vidéki mozikan mutatták be: Soltvadkerten, Nádudvaron, Hévízen, Kunszentmártonon és az egri Agria moziban.

A héten Hévízen még vetítik a filmet.