Ebben a luxuspalotában született a kis Darth Vader

SkywalkerRanch EP2 IA 69636 R
2014.08.20. 09:21 Módosítva: 2014.08.20. 13:20

Melyik fotelben ücsörgve írta George Lucas a gyalázatos előzménytrilógiát? Hát a barátai az Indiana Jones tévésorozatot?  Hol tartja a Star Wars atyja az életműdíját?  Mit csinált a karbonittömbbe fagyott Han Solo habszivacs másával A Jedi visszatér után? Milyen a kávé az Industrial Light&Magic főhadiszállásán? A készülő Star Wars 7 és a Star Wars Rebels rajzfilmsorozat lázában égve bejártuk George Lucas legendás álommunkahelyét, a Disney-birodalomba olvasztott Skywalker Ranch-et és a Lucasfilm San Francisco-i irodaházát.

12 éves voltam, amikor fanatikus Csillagok háborúja- és Indiana Jones-rajongóként ezeket a sorokat olvastam újra és újra  Charles Champlin George Lucas - A szárnyaló képzelet  című életrajzi kötetében:

 A Lucas Valley Road a 101-es országútról nyugatra húzódik Main megyében, a Golden Gate hídtól néhány mérföldnyire északra. Kétsávos, aszfaltozott útként indul, de miután elhalad egy luxusvillasor előtt, elkeskenyedik. Dombok között kanyarog tovább, mellette tölgyesek, örökzöldek és egy-egy farmépület. Itt-ott tehenek legelésznek a lejtők zöld füvén. Fiatal szarvas merészkedik az út szélére, félelem nélkül bámulja az elhaladó autókat. San Francisco nyüzsgő metropolisa és Marin villanegyedei, a modern világ zajos forgataga minden kanyarral egyre távolabb kerülnek. Nyolc mérföld után feltűnik az eltéveszthetetlen leágazás. Alacsonyra kirakott, szerény tábla jelzi, és egy elektromos, távirányítású kapu. A keskeny úton emberi életnek semmi nyoma, egész a távolban emelkedő dombokig. Ez a bejárata George Lucas Skywalker Ranchának.

20 évvel a könyv hazai megjelenése után pedig itt állok a Skywalker Ranch előtt, ami tényleg olyan, mint egy

ősi családi kúriában berendezett álommunkahely.

Lucas cégei, amelyek forradalmasították a szórakoztatóipart

  1. Lucasfilm Ltd.: Lucas 1971-ben San Rafaelben alapította legendás produkciós cégét, ami olyan felejthetetlen kultfilmeket gyártott a nézőknek, mint a két Star Wars-trilógia és az Indiana Jones-széria. Jelenleg a The Walt Disney Company tulajdona.
  2. Industrial Light & Magic: Lucas 1975-ben alapította meg a filmtrükkökre szakosodott, Oscar-halmozó cégét, ahol Dennis Muren és a Magyarországon Kincsem-filmet rendező Roger Christian repülőgéproncsokból és szétfűrészelt kacatokból építette meg a Millennium Falcont és a birodalmi lépegetőket. Az 1991-es Terminátor 2-ben próbálkoztak először CGI technológiával, azóta az ILM-munkák 90 százaléka már nem is kötődik a Star Warshoz. A cég jelenleg a The Walt Disney Company tulajdona.
  3. Skywalker Sound: Lucas hangkeverő stúdiója eredetileg Sprocket Systems néven futott San Anselmóban, 1975-ben olvadt bele a Lucasfilmbe, 1987-ben pedig kiköltözött jelenlegi telephelyére, a Skywalker Ranch-re. Az Oscar-díjakat halmozó mozifilmek hangtechnikai műhelye mellett zenekari stúdióként működik. Jelenleg szintén a The Walt Disney Company tulajdona.
  4. LucasArts: Lucas 1982-ben gründolta össze a videojátékgyártó cégét, ahol a '80-as éa a '90-es évek legviccesebb point&click kalandjátékai (Monkey Island, Maniac Manson, Day of the Tentacle, Sam&Max) és leglátványosabb űrhajószimulátorai (X-Wing, TIE Fighter, X-Wing vs. TIE Fighter és társai) készültek, az ezredfordulóra azonban már elvesztette piacvezetői pozicióját és úttörő szerepét. Ma már ez a cég is a The Walt Disney Company tulajdona.

Bár a ház otthonos, George Lucas persze sosem lakott a Skywalker Ranch-en, ez csak az irodája volt. Itt írta meg a Star Wars-előzménytrilógiát, amiben egy szőke kisfiúból először bamba tekintetű tinibálvány, majd szörcsögő Darth Vader lett. Itt biztosított kreatív légkört a Lucasfilmnél dolgozó stábnak a forgatókönyvíróktól kezdve a trükkmestereken át a hangmérnökökig, és az itteni, otthonos nappalikat idéző konferenciatermekben tárgyalt az üzleti partnereivel, mielőtt négymilliárdért eladta az egész vállalatbirodalmát franchise-ostul a Disney-nek, és átköltözött Chicagóba az asszonyhoz.

Az európai filmesek és a hippi Coppola hatott rá

Lucas mindig is azt vallotta, hogy egy hippitanya szerű ötletgyárban, egy üvegtetős teraszokkal és szellős verandákkal körbeépített, nagy családi házban mindenki kényelmesen és stresszmentesen dolgozhat, és ez a kreativitást is serkenti. Maga az ötlet eredetileg Lucas barátjától és mesterétől, Francis Ford Coppolától származott, aki a '60-as években járt a koppenhágai Lanterna stúdióban, ahol a filmesek egy ősparkkal körülvett udvarházat építettek át: itt a garázsból keverőstúdió lett és a közös helységekben mindenki ötletekkel segítette a másikat.

A jelenleg 100 millió dollárt érő Sywalker Ranch is ennek a mintájára készült el, miután Coppola és Lucas Az esőemberek (The Rain People) forgatása után megállt enni Napa Valley-ben, és rádöbbentek, hogy egy vidéki kúriában sokkal jobb dolgozni, mint Hollywoodban. Lucasnak a  Star Warsból 1978-ra már összejött párszázmillió dollár, amiből végre megvette San Franciscótól északra a Bulltail Ranch-et, hogy itt építse fel álmai közösségi munkahelyét. Így végre az egyre sikeresebb cégeit, a Lucasfilmet és az Industrial Light&Magicet is kiköltöztethette a San Anselmo-i házából, ahol hely híján a saját hálószobáját kellett átalakítania vágószobává és hangstúdióvá.  

A Skywalker Ranch felhúzása 1980-ban kezdődött meg, a főépület 1985-re, a Skywalker Sound mediterrán villákra hasonlító technikai központja '87-re készült el. Az épületkomplexumnak

  • saját sportpályája,
  • szőlőültetvénye,
  • 300 férőhelyes mozija
  • és egy Ewok-tónak nevezett víztározója is lett. 

Lucas itt végre olyan munkakörülményeket teremthetett magának és a kollégáinak, amilyenben kezdő vágóként és íróként szeretett volna dolgozni:  

A vágók egyes helyeken napi tíz órát is eltöltenek egy ablaktalan helyiségben. Vágóként én is mindig úgy éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben. Az embernek néha szüksége van arra, hogy néha kisétáljon a napfénybe, és hallgassa a madarak énekét.

A Star Wars-fanok szent temploma

A Skywalker Ranch pont olyan, mintha a Dallas tévésorozatban péntekenként látott Southfork Ranch-et a Ewing-család telezsúfolta volna Star Wars-ereklyékkel, hogy a fanatikus rajongók ugyanúgy elzarándokolhassanak ide, mint a muszlimok Mekkába.

A tágas hallban például, ahová az egyszerű földi halandók amúgy a tálalószekrényt tennék, a csak húsvétkor és karácsonykor elővett, féltve őrzött Zsolnay-étkészlettel, Lucas a filmes díjait és az Indiana Jones-filmek forgatási ereklyéit zsúfolta össze. Felejthetetlen látvány, nem csoda, hogy amikor megpillantottam egy hatalmas polcon egymás mellé téve

  • Indy kalapját és ostorát,
  • Coronado keresztjét,
  • Ré pálcájának csúcsdíszét,
  • az inka templomból ellopott aranybálványt,
  • az egyik Sankara-követ,
  • a Szent Grált
  • és a Kristálykoponyát,

majdnem elsírtam magam örömömben.

A többi szekrényben a Star Wars-filmek fénykardjait, Chaplin kalapját, Jabba bárkájának forgatáshoz használt makettjét és Lucas két Emmy-díját lehet megcsodálni. De itt tartja a rendező a seriffcsillag-gyűjteményét a Filmakadémiától Oscar-életműdíj helyett kapott Irwing G. Thalbert-emlékdíját is, amit '92-ben régi barátjától, Spielbergtől vett át.

Lucas csak egy Irving Thalberg-díjat kapott Oscar helyett

A főépület földszintjén az összes tárgyaló úgy lett kialakítva, mintha csak egy többgenerációs, boldog arisztokratacsalád kandallós-fülesfoteles nappalija lenne, ahol a patinás étkezőben gombnyomásra aktiválódik a projektor és a vetítővászon, mint valami régi James Bond-filmben. Külön zongoraszoba is van, puha bársonyszőnyeggel, az egyik társalgót pedig a padlótól a plafonig bakelitlemezekkel zsúfolták tele, ahol John Williams összes albuma mellett ott vannak Lucas kedvenc jazz- és rock&roll előadói Elvistől Bob Dylanen át a The Plattersig. A zeneszoba igazi ékessége azonban egy hatalmas cd-gyűjtemény, minden geek álma: az óriásvitrin, ami tele van

a LucasArts kultikus 90-es évekbeli videojátékaival.

Ahol természetesen külön díszdobozban látható az X-Wing, a TIE Fighter, a Monkey Island-széria, a Zack McKraken, a Maniac Mansion, a Day of the Tentacle, a Sam&Max, a Full Throttle és a Grim Fandango is.

A Skywalker Ranchnek emellett egy egyedülálló magánkönyvtára is van, művészien faragott csigalépcsőkkel és ipartörténeti gyöngyszemnek számító, templomokat megszégyenítően szép ólomüveg mennyezettel. Lucas 1979 óta több tízezer könyvet halmozott fel azért, hogy a Lucasfilm-dolgozók kényelmes fotelekben ücsörögve kutathassanak történelmi, régészeti, néprajzi, sport és egyéb témákban - például Indiana Jones tévésorozatbeli kalandjaihoz. Vagy bármelyik rendező filmjéhez, ha kellőképpen megfizeti őket. 

A főépület emeletén egy üvegkupolás pihenőterasszal egybenyitott étkező is helyet kapott, hogy a Lucasfilm-dolgozók ne a városba szaladgáljanak ki ennivalóért, hanem együtt főzzenek és egyenek, miközben megvitatják a legújabb filmterveiket.

Ahol még Yodának is saját szobra van

De miért Letterman Digital Arts Center és nem mondjuk Lucasfilm Towers?

 A 350 millió dollárból kicsinosított, 79,000 m²-es San Francisco-i Lucasfilm főhadiszállás helyén korábban a polgárháborús hősről elnevezett Letterman Hadikórház állt, amit azért építettek ide 1898-ban, hogy a zöld környezet és a tenger közelsége a súlyos traumán átesett betegek rekreációs központja lehessen. A kórházat végül 2002-ben átköltöztették északabbra.

Az új Lucasfilm-campus körüli tér tulajdonviszonya viszont igen bonyolult: ha valaki például véletlenül a szövetségi kormány birtokában lévő területen parkol le, amíg beugrik a Lucasfilm látogatóközpontjába, sokkal drágábban parkol, mintha a túloldalon, a San Francisco-i városvezetés tulajdonában lévő utcában áll meg.

Bár a munkakörnyezet kétségkívül megnyugtató és inspiráló volt, a Lucasfilm a 2000-es évek közepére kinőtte a Skywalker Ranch-et, ezért 2005-ben az ILM-mel és a LuasArts-szal együtt az összes Lucas-cég vezetősége egy városi irodába, a San Francisco-i Letterman Digital Arts Centerbe költözött.

Ha a Skywalker Ranch a Star Wars-hívők Mekkája, akkor a Lucasfilm látogatóközpontja a Csillagok háborúja Louvre-ja és a kedvenc filmjeink British Museuma.

George Lucasnak ugyanis akkora privát filmplakátgyűjteménye van, hogy a Lucasfilm irodaház összes folyosója is kevés ahhoz, hogy mindet kiállítsa. Ráadásul a többezer poszter között nemcsak a régi Star Wars-, Indiana Jones- és Spielberg-filmek klasszikus, Drew Struzan-féle képeit lehet megcsodálni, hanem a Fantasztikus labirintuson át a Vissza a jövőbe-trilógiáig az összes olyan filmét, amiben az Industrial Light & Magic dolgozói készítették a trükköket. Lucas emellett fanatikus rajongóként szinte az összes '40-es, '50-es és '60-as évekbeli horror, inváziós sci-fi, óriásszörnyes B-szutyok és kardvívós kalandfilm plakátját összegyűjtötte.

Lucas a költözés után is fontosnak tartotta a kreatív, inspiráló környezetet, így a Letterman Digital Arts Centert is ugyanúgy a filmes ereklyék múzeumának rendezte be, ahogy a Skywalker Ranchet. És bár már az Indexben is alig férünk az R2D2-figuráktól, Walking Dead-babáktól és egyéb kacatoktól, sokkal viccesebb lehet egy olyan munkahelyen dolgozni, ahol

  • a főbejáratnál Yoda mester szobra díszleg a szökőkúton,
  • az előcsarnokban Darth Vader és Boba Fett életnagyságú mása mellett szelfizhetünk,
  • az ILM emeleti portájánál mindenki a karbonittömbbe fagyott Han Solo mellett megy el,
  • útközben megcsodálhatjuk azt az eredeti TIE Fighter-makettet, amit a Jedi visszatérben használt az ILM a trükkfelvételekhez,
  • a könyvespolcokra kitett üvegdobozokban a két Star Wars-trilógia fénykardjai sorakoznak,
  • az irodák között vizesballonok helyére Slimer és a Szellemirtók többi animatronic kísértete lett beállítva,
  • a vécét életnagyságú rohamosztagosfigurák őrzik,
  • az egyik beugróban az első stop motion figurák atyja és a műfaj nagy úttörője, Ray Harrihausen aláírása díszeleg,
  • egy másik falon ugyanaz a festmény lóg, amin maga a Kárpátok ostora, Moldávia bánata, Vigo vicsorgott a Szellemirtók 2-ben,
  • a tárgyalókhoz vezető folyosókat a Jurassic Park dinoszauruszaival dekorálták ki,
  • a műbőrkanapés pihenőkben Rocketeer-, Indiana Jones- és R2D2-figurák mellett lehet pózolni
  • a büfében Javva the Hutt kávé és Coruscant croissant várja a dolgozókat,
  • az egyik lépcsőfordulóban a Galaktitkos küldetés űrhajója lóg a mennyezetről,
  • a másik lépcsőházban pedig E.T.  biciklije van fellógatva.

To Be Continued...

A Skywalker Ranch-hez hasonlóan a Letterman Digital Arts Centerben is épült egy 300 férőhelyes mozi, ahol az Oscar-jelölt Lucasfilm-filmeket vetítik le a Filmakadémia tagjainak, vagy ahol a cég új tulajdonosa, a The Walt Disney Company puccos VIP-bulikat szervezhet a hollywoodi celebeknek és az újságíróknak. Mi is itt néztük meg a Lucasfilm legújabb dobását, a Disney-vel közösen elkészített Rebels című animációs sorozatot, de majd csak ősszel írjuk meg, mennyire tudta visszahozni a 30 feletti, előzménytrilógia-gyűlölő rajongóknak a régi Star Wars-hangulatot.