Vászonra vetített SMS-ek jöhetnek a mozikban

2014.08.20. 11:15

Ha valakit megkérdezne az ember, hogy mi zavarja a legjobban a moziban filmnézés közben, túlnyomó többségben azt a választ kapná, hogy a világító telefonok, az sms-ező emberek és úgy általában a rossz filmek. Úgy néz ki, hogy Kínában az első két problémára megtalálták a megoldást, csak pont az ellenkezője annak, amit a többség szeretne. Ahelyett, hogy betiltanák, árnyékolnák, vagy elkoboznák a telefonokat, egyszerűen arra bátorítanának minden nézőt, hogy igenis nyomkodja a telefonját, mert az üzeneteit visszanézheti majd a vásznon. Szóval élőben lehetne a film mellett nézni azt, hogy két sorral arrébb az a renitens, világítófejű pötyögő mit gondol arról, ami éppen előtte történik.

Hoaxszagú a dolog, de nem tűnik annak. A Hollywood Reporter cikke szerint Kínában így próbálják meg imitálni azt, ahogy a fiatalok többsége filmeket néz, azaz telefonnal a kézben, folyamatosan kommentálva a haveroknak. Egyelőre több városban csak kísérleteznek a dologgal, de könnyen lehet, hogy szélesebb körben is el fog terjedni. Egy kínai moziüzemeltető szerint a kommentálás lekötötte a nézők 90 százalékát, akik folyamatosan küldték az üzeneteket a filmről.

Értelemszerűen vannak az ötletnek ellenzői, például az az ember, aki éppen ezt a cikket pötyögi, de Kínában sem aratott általános tetszést. Egy néző szerint a mozinak pont az a lényege, hogy ne figyeljen másra az ember, csak a filmre, ami előtte pörög. Más egyáltalán nem ilyen ódivatú, és pont arra emlékeztette, amikor a pattogatott kukoricát behozták a mozitermekbe, akkor is rengetegen tiltakoztak, aztán mégis teljesen elfogadott lett.

Egyelőre nem minden film kapja meg ezt a technológiát, csak azoknál lehetséges a telefonos kommentálás, amiknél az alkotók aláírnak egy erről szóló szerződést. És mivel Kínáról van szó, a beérkező üzeneteket erősen cenzúrázzák.