Kapitány, állítsa le a motort, Harcsa Veronika kezdene!

IMG 4048
  • Balatoni naplementében forgott az első közösségileg finanszírozott magyar film. A Balaton Method forgatásán jártunk.
2014.09.09. 16:38

Az Instagram azt mondja, hogy a Balaton közepén vagyok. Egy kompon álldogálok, ami olyan gyorsan forog, amit én még nem érzékeltem, egy idő után összemosódik az északi és a déli part, mintha egy olyan vásznon tekernék a tájat, mint a Shiny Happy People klipjében. A cél az, hogy a fény tökéletes helyen legyen a Bin-Jip zenekar mögött, hogy Harcsa Veronika mögött a lemenő nappal kezdődjön a felvétel. A Balaton Method című egészestés zenés dokumentumfilm tizedik jelenete készül, a komp a pörgés után beállt a helyére, a kapitány leállítja a motort, a kamera a hatalmas daru végén pont pozícióban van, Szimler Bálint elkiáltja magát, hogy tessék.

A Kodály Method, azaz Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr két éve kezdett el látványos vizuális ötleteken alapuló, de helyszíni hanggal felvett klipeket rendezni, először magyar zenekaroknak (Volkova Sisters, Zagar, Turbo), aztán a 2012-es Szigeten már sikerült behúzni külföldi előadókat is (Peter Bjorn & John, Les Hurlements d'Léo), utána még készült pár nagyon ambiciózus klip (a kilencperces Velvet Underground feldolgozás a Keleti Blokk zenészeivel), aztán onnantól kezdve néma csend. 

Szimler a meghiúsult Itt vagyok-nagyfilm után a Nekem Budapest egyik epizódját rendezte, Rév pedig a Viharsarokkal és a Fehér Istennel Magyarország egyik legkeresettebb operatőre lett. Sokáig úgy tűnt, hogy a Kodály Method egy gyorsan fellángoló, és hamar eltűnő ötlet lesz, mikoris idén megjelent egy promó és egy Indiegogo-link a tervezett Balaton Methodhoz. A terv az lett volna, hogy a klipek hangulatát átültetik a készítők egy hasonló, egészestés road movie-ba, aminek során „a hazai könnyűzenei élet ismert és kevésbé ismert szereplői kalauzolnak minket, jellegzetes balatoni hangulatokat megidézve”, ehhez kérték a közösség segítségét. Az Indiegogo-kampány sikeres volt, összejött az utolsó pillanatban a 10 000 dolláros támogatás, így a Balaton Method az első, sikeres közönségfinanszírozású magyar film lett.

A Balaton Method augusztus vége óta forog, a tervek szerint több, mint húsz zenekar szerepel majd benne, már forgattak Egyedi Péterrel, a Middlemist Reddel, Hó Mártonnal, és a Fran Palermóval, felkészül még sok titkos résztvevő, akikről nem beszélhetek, mert a lelkelmre kötötték. A Bin-Jip pedig a tizedik forgatott klip és a következő dolgok történnek benne:

  • a Bin-Jip (Harcsa Veronika - ének, Gyémánt Bálint - gitár, Andrew J - zenei producer) elkezd játszani a kapitányi fülke mellett a lemenő napban
  • alattuk, színkód szerint elrendezett régi autókban, Wartburgokban és Ladákban a Talamba ütőegyüttes tagjai elkezdenek dobolni a műszerfalakon
  • a Talamba tagjai kiszállnak a kocsikból, vannak, akik bedühödnek és felmásznak a tetőre, vannak, akik csak az ajtót csapkodják
  • az ütősök elkezdenek dobolni a komp oldalán
  • a számnak vége, visszaszállnak a kocsikba és elkezdenek dudálni
  • az egész egy beállításban történik, vágás nélkül

Szóval igen, a Balaton Methodnak sikerült ötvöznie a magyar triphopot a Stomppal. Viszont minden ellenérzésem és előzetes értékítéletem ellenére tényleg működik az egész, de lehet, hogy csak összezavar a balatoni naplemente. A komp minden forgatás után visszapöfög irányba, a napfény felé, Nándi bácsi, az egyik, egyébként gyönyörű állapotban lévő Lada tulajdonosa nyugodtan nézi, hogy egy idegen ember be- és kiszáll az autójából, a darut visszatolják a helyére, Harcsa Veronikáék pedig úgy tesznek, mintha teljesen természetes lenne egy nap tízszer egymás után kell előadni a Heavy-t.

Osváth Gábor, a Balaton Method egyik producere elmondja, hogy ez még messze nem a legambiciózusabb nap, egy korábbi forgatáshoz le kellett zárni egy két kilométeres utat, mert ott az ötlet az volt, hogy a zenekar tagjai különböző kisbuszokban zenélnek, aztán megérkeznek egy parkolóba, ott kiszállnak és elsétálnak egy bányató partjára. Az egész kilencperces lett.

Amikor rákérdezek arra Osváthnál, hogy mégis mi fogja összefogni ezeket a klipeket, mi lett abból az ötletből, hogy az egész egy road movie lesz, akkor töredelmesen bevallja, hogy ő sem tudja igazán, mi lesz az összekötés. Még a film struktúrája sem annyira egyértelmű, de a tervek szerint 2015 tavaszán mutatnák be, és elképzelhetőnek tartja, hogy két különböző részre (északi és déli partra) vágnák szét, aztán majd egy későbbi változatra összekutyulnák a kettőt. A bemutatást nem klasszikus mozivetítéseken tervezik, hanem koncertsorozatokban: tavasszal elindulnának Budapesten, nyáron pedig a Balatonon lenne vége az etapnak.

Persze ehhez előbb be kell fejezni a Balaton Methodot, ami bizonyos együttesek Facebookra kipakolt képei alapján néha egészen titáni feladatnak bizonyult a teljesen kiszámíthatatlan időjárás miatt. A kompon mázlija volt mindenkinek, nekem azért, mert szabad levegőn, napsütésben hesszelhettem egy hajón, a stábnak azért, mert minden flottul ment, a zenekarnak és az ütősöknek azért, mert hazavihetnek nemsokára egy elég jól kinéző klipet. Mindenki jól járt.