Vajnánál is pályáznak Depardieu új filmjével

2014.09.11. 10:51

A mostanában meglepően sokat Magyarországon tartózkodó Gérard Depardieu készülő filmjét, a Szibériát többek között az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja kétmillió dollárral. Emellett a film kap még 1,9 millió dollár adókedvezményt is, írja a The Hollywood Reporter

A nemrég az iszonytató A közös szenvedélyben és a Szegedi Szabadtéri Játékokon látott színész állítólag egy orosz hadifogolytábor parancsnokát fogja alakítani az egyébként magyar-osztrák-német gyártású filmben. A pénz is ezekből az országokból érkezik rá, és nem meglepő módon az oroszok is költenek a nemrég orosz állampolgárrá lett Depardieu filmjére.

A 15 millió dollár összköltségvetésű filmet a cikk szerint a romániai születésű Robert Dornhelm fogja rendezni, akit egyszer már Oscarra is jelöltek egy dokumentumfilmjéért. Dornhelm amúgy főleg tévéfilmeket rendezett eddig. A női főszerepet Sarah Bolger játssza majd, ő egy primadonnát alakít. Az első világháború idején játszódó történet szerint a hadifoglyok előadják a Csárdáskirálynőt.  A Szibériát a tervek szerint 2015-ben forgatják részben Magyarországon, a film premierje pedig 2016-ban lesz. Kalmár Péter producer a THR-nek hozzáfűzte, hogy a film igaz történeten alapul. 

Update: "Ellentétben a Hollywood Reporterben megjelentekkel, a film nem kapott semmilyen támogatást, csupán pályázatot adott be a Nemzeti Filmalaphoz. Gondolom, nem kell részleteznem, mennyire káros és kellemetlen az érintettek számára, ha bármilyen ügyben egy pályázót a sajtó már nyertesként aposztrofál", közölték a hír megjelenése után nem sokkal a produkciós konzorcium magyar tagjainak nevében. Hozzátették, hogy igyekeznek az eredeti cikk szerzőjénél is elérni a helyreigazítást.