10 film, amit A hobbit 3-nál is jobban várunk

Fury-BradPitt-Poster-Trailer x
2014.09.17. 18:34 Módosítva: 2014.09.19. 13:14
Sokszor fanyalogtunk az idei filmtermés miatt, mert A nimfomániáson, a Joe-n, az új X-Menen, A holnap határán, A majmok bolygója 2-n és A galaxis őrzőin túl nem túl sok jó filmet tudnánk kiemelni a 2014-es mezőnyből. Óriási csalódás volt például a Noé, a 300 2, az összes Herkules, a Műkincsvadászok és a Transzcendens is, a Feláldozhatók 3-ról nem is beszélve. Az év utolsó negyedében viszont rengeteg jó film lesz a mozikban, az alább felsorolt tíz alkotást például már annyira várjuk, hogy A hobbit 3 vagy a Christian Bale-féle Mózes már be fel sem tudott kerülni a listára. Külön öröm, hogy a magyar filmipar is feltámadni látszik: a Megdönteni Hajnal Tímeát, A berni követ, a Fehér Isten és az Utóélet után itt a Délibáb című pusztawestern és a szó szerint gyilkos humorú Liza, a rókatündér is. Ön melyik filmet várja a legjobban az év utolsó három hónapjában?

1. Holtodiglan (október 2.)

David Fincher mindig is jó volt a krimi műfajban (gondoljunk csak a Hetedikre, a Zodiákusra vagy A tetovált lányra), nem csoda, hogy a Ben Affleckkel és Rosamund Pike-kal leforgatott Holtodiglant mindenki tűkön ülve várja. A film Gillian Flynn Gone Girl című bestsellerén alapul, de az író, aki maga dolgozta ki a forgatókönyvet, állítólag máshogy fejezte be a történetet, mint a regényben.

Ben Affleck tényleg megölte a nőjét?

A sztori valóban ígéretes: főhősünknek (Ben Affleck) az ötödik házassági évfordulóján nyomtalanul eltűnik a felesége (Rosamund Pike). Előkerül viszont az asszony beszédes naplója, ami alapján a férj lesz az első számú gyanúsított, aki ráadásul minél hangosabban és ellentmondásosabban tiltakozik a gyilkosság vádja ellen, annál jobban felkelti a hatóságok és a média figyelmét.

2. Lavina (október 2.)

A díjhalmozó svéd író-rendező, Ruben Östlund ezúttal egy Alpokban síelő, jómódú svéd családról forgatott filmet, akiknél csak a jéghegy csúcsa, hogy a mindig elfoglalt férj (Johannes Kuhnke) annyira bepánikol egy lavinaomláskor, hogy először a saját életét menti az asszony (Lisa Loven Kongsli) és a gyerekek helyett.

Lavina - trailer

A film Cannes-ban már kapott egy díjat, tőlünk pedig egy pozitív kritikát: rettenetesen szórakoztató és jó értelemben véve kínos film, amit nagyon-nagyon jó nézni.

3. Harag (október 23.)

Az Oscar-díjas Kiképzés és az első Halálos iramban forgatókönyvírója, David Ayer idén már megbukott egy filmmel: Arnold Schwarzenegger Szabotázsa olyan gyatrán teljesített a mozikban, hogy itthon már be sem mutatták. Szerencsére az idei második rendezése, a Harag már ígéretesebbnek tűnik, reméljük, tényleg sikerül majd feltámasztania a szuperhősmozik áradatában már teljesen elfelejtett második világháborús zsánert.

Brad Pitt megint csinált egy náciölős filmet

Brad Pitt ezúttal is hasonló karaktert alakít, mint A becstelen brigantykban, ráadásul ez a mostani, Wardaddy becenevű, harckocsizó őrmester is pont annyira rá van kattanva a non stop nácivadászatra, mint a skalpgyűjtő Aldo Raine. Ötfős tankcsapata élén a háború végén, 1945-ben kell egy húzós küldetést teljesítenie az nyugati fronton, a trailerből ráadásul úgy tűnik, hogy az embereivel és a Shermanjével egyedül marad  Németország kellős közepénA Haragban Brad Pitten kívül szerepel még az utóbbi időben teljesen megzakkant Shia Labeouf, Clint Eastwood fia, Scott Eastwood, Logan Lerman, a Percy Jackson-filmek görög istenekkel verekedő főhőse is.

4. Piszkos pénz (október 30.)

Mi mással búcsúzhatna a tavaly elhunyt James Gandolfini a rajongóitól, ha nem egy jó kis maffiafilmmel: ő alakította ugyanis a korábban Animal Rescue címen futó The Dropban azt a brooklyni csapost, akinek a kocsmája a csecsen gengszterek törzshelye. A belga rendező, Michaël R. Roskam drámája egy bunyósról (Tom Hardy) szól, aki a balhés múltja után épp próbálna jó útra térni, sőt, még egy beteg kutyakölyöt is befogad. De miután szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, és mellé csapódik egy fura lány (Noomi Rapace), az alvilági alakok újra visszarántják a bűnbe és a mocsokba.

Ilyen lett James Gandolfini utolsó filmje

A Holtodiglanhoz hasonlóan itt is az eredeti történet írója, Dennis Lehane rakta össze a forgatókönyvet. A végeredmény pedig remélhetőleg pont olyan jó lesz, mint a bestseller krimiíró eddigi regényeiből készült filmek, a Titokzatos folyó, a Hideg nyomon és a Viharsziget.

5. Sírok között (október 30.)

Úgy tűnik, 2014 nem a sci-fik éve, hanem a könyvadaptációké. Gillian Flynn és Dennis Lehane mellett ugyanis egy harmadik népszerű író, Lawrence Block egyik krimijéből is film lett, a nyugdíjaskorára közönségkedvenc akciósztárrá átváltozó, minden plakáton pisztollyal keménykedő Liam Neesonnal a főszerepben (és persze decemberben muttatják be A hobbit utolsó részét is, ami most azért nem került bele a cikkbe, mert már az előző két részt is untuk).

Liam Neeson sosem volt még ennyire kemény

Neeson ezúttal egy olyan magánkopót alakít, aki jó pénzért akár a törvényesség határát is hajlandó átlépni, de közben pont olyan sajátos becsületkódex szerint él, mint a régi film noirok fedorakalapos, ballonkabátos, whiskyt vedelő hősei. Ráadásul az egyik legjobb bit színész mellett az író-rendező, Scott Frank miatt is érdemes lesz megnézni a filmet, hiszen ő a Szóljatok a köpcösnekkel, a Különvéleménnyel és a Mint a kámforral már bebizonyította, hogy profin tudja mozifilmes közegbe átkonvertálni a nyomozós bestsellereket.

6. Csillagok között (november 6.)

Idén Tom Cruise A holnap határánja mellett talán Christopher Nolan legújabb filmjére izgultak rá leginkább a hardcore sci-fi rajongói, mivel a trailerek alapján a Csillagok között A galaxis őrzői látványos akcióorgiájától eltérően tényleg a tudományos-fantasztikumra koncentrál. Ez főleg abban mutatkozik meg, hogy a főszereplő mérnök (Matthew McConaughey) nem az űrben hangosan lövöldöző, rozzant űrteknőjével vág neki az ismeretlennek, hanem egy hagyományos NASA-űrhajóval, amiben még a fedélzeten is szkafandert kell hordani, és a fél világ a tévé előtt izgul a rakétahajtóművek beindításakor.

Csillagok között (Interstellar)

A Csillagok közöttben Nolan szokás szerint felvonultatja a kedvenc színészeit: Anne Hathaway már A sötét lovag: Felemelkedésben is szerepelt, mint Macskanő, Michael Caine-nel pedig ez lesz a hatodik közös filmje a Batman-trilógia, A tökéletes trükk és az Eredet után.

7. Délibáb (november 13.)

Már a tavalyi újhodályi forgatáson is ott vibrált a levegőben, hogy Hajdu Szabolcs sok lovaglással meg lövöldözéssel és egy fekete főhőssel turbózott, Hortobágyra költöztetett vadnyugata vagy az utóbbi évek legszürreálisabb művészfilmje és kihagyott nagy lehetősége lesz, vagy pedig egy olyan tökös gulyáswestern, amire a Talpuk alatt fütyül a szél óta szomjazik a hazai közönség.

Délibáb - előzetes

A Filmalap 350 milliós támogatásából, valamint a Mirage Film Studio és a Filmpartners további 110 millió forintjából, elefántcsontparti, román, szlovák, erdélyi, felvidéki és magyar stábtagokkal leforgatott Hajdu Szabolcs-filmben egy bundabotrányba keveredett focista (a 24-ből is ismerős Isaach de Bankolé) a hortobágyi pusztaságban próbál felszívódni, ám ott szembekerül a helyi rabszolgatelep ördögi urával (Răzvan Vasilescu)  és annak martalócaival. A film szerencsére nem csak külsőségeiben hasonlít a '60-as évek durva, véres-izzadságfoltos westernjeire, de a képi világában, a dramaturgiájában és a zenéjében is, ugyanakkor legalább annyira sajátosan magyar, mint amennyire a spagettiwestern különbözik az amerikai ősképtől. A Kossuth rádió déli szignálja és az azt követő leszámolásjelenet ugyanis annyira ütős, hogy még évek múlva is emlegetni fogjuk, és már ezért a fél percért megérte megcsinálni a filmet. 

8. Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész (november 20.)

Ami nekünk A menekülő ember és a Mátrix volt, az a mai tiniknek Az éhezők viadala-széria, így nem csoda hogy bestseller regények filmváltozatai eddig 1,5 milliárd dollárt kaszáltak. A Lionsgate stúdió érthető okokból pont olyan nehezen engedi el az aranytojást tojó tyúkját, mint a Warner tette a Harry Potter esetében, ezért A halál ereklyéihez hasonlóan Az éhezők viadala-trilógia lezárását is ketté bontották a profitmaximalizálás jegyében.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész

Az ősszel mozikba kerülő utolsó előtti rész tehát arról fog szólni, hogy a jövőbeli elnyomó rezsim spandexben domborító sztárgladiátora (Jennifer Lawrence) hogyan fogadja el végre a sorsát, és vállalja el a nyomornegyedekben szerveződő forradalom vezetését. Az éhezők viadala: A kiválasztott szomorú érdekessége, hogy ez (és a második rész) volt az idén februárban elhunyt Philip Seymour Hoffman utolsó filmje.

9. Liza, a rókatündér (november 20.)

Ha van magyar film, amit még a Délidőt és a Djangót idéző Délibábnál is jobban várunk idén, az Ujj-Mészáros Károly első nagyjátékfilmje, főszerepben az Eszenyi Enikő hasonmásverseny különdíjasával, Balsai Mónival. Ha még tovább akarnám a hülye hasonlatokat, azt mondanám a Liza, a rókatündér pont olyan, mintha Wes Anderson csupa magyar hírességgel (Bede Fazekas Szabolcs, Reviczky Gábor, Schmied Zoltán, Cserna Antal, Hajdú Steve, Kovács Lehel, Gubík Ági,  Szabó Győző) forgatta volna le a legújabb filmjét, amiben a groteszk humor kéz a kézben jár a morbid halálesetekkel és egy giccses és anakronisztikus, sosemvolt álomvilággal (lásd a '70-es évek farmotoros buszát meg a legfrissebb Cosmopolitant ugyanabban a jelenetben).

Liza, a rókatündér - teaser

 Liza félig szintén az Andy Vajna vezette, évek óta takaréklángon égő filmes mecenatúra gyermeke: a 420 millió forintos költségéből 220-at a Filmalap biztosított a rendezőnek. A sztori röviden: a bájos főhősnő, Liza nagyon szerencsétlen a magánéletben, hiszen nem elég, hogy egy ízléstelenül öltözködő japán popénekes (David Sakurai) szellemként kíséri mindenhová, és senki sem látja rajta kívül, még a randira hívott férfiak is sorban meghalnak mellette, mintha csak egy gyilkos rókatündér lenne a keleti mitológiából. UPDATE: A filmgyártó jelezte, hogy a Liza bemutatóját 2015 februárjára tolták. 

10. Dumb és Dumber kettyó (amerikai premier: november 14.)

Az 1994-es Dumb és Dumber megkerülhetetlen filmtörténeti klasszikus, és nemcsak amiatt, mert Jeff Danielsnek odafagy benne a nyelve a sífelvonóhoz, az apródfrizurás Jim Carrey pedig több hülye grimaszt vág benne, mint a két Ace Venturában összesen. Az első rész premierje után 20 évvel az igazi második rész is mozikba kerül, ami után végre örökre elfelejthetjük a 2003-as, Dumb és Dumber - Miből lesz a dilibogyó című marhaságot. 

Dumb és Dumber kettyó - előzetes

Az itthon Dumb és Dumber kettyó címet viselő Dumb & Dumber To nem fiatalítja meg CGI-vel a két hülye főhőst, hanem tényleg 20 évvel később mutatja be őket, amint épp megkergülnek a gondolattól, hogy az egyiküknek egy dögös lánya született egy kósza numerából. A film létrejötte egyébként kissebb fajta csoda volt, mivel két évvel ezelőtt a Universal stúdió és a rendezői széken osztozó Farelly-testvérek annyit variáltak a forgatókönyvvel, hogy Jim Carrey megelégelte a tökölést és kiszállt a buliból.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

És ön mit vár legjobban az év utolsó három hónapjának filmterméséből?

  • 412
    Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész
  • 340
    Csillagok között
  • 316
    Naná, hogy A hobbit 3, nem is értem, miért maradt ki
  • 274
    Dumb és Dumber kettyó
  • 158
    Harag
  • 66
    Holtodiglan
  • 58
    Liza, a rókatündér
  • 54
    Sírok között
  • 53
    Valami mást várok, megírom a kommentekben
  • 38
    Délibáb
  • 31
    Piszkos pénz
  • 21
    Lavina