Így menedzseli a humoristákat Eszenyi Enikő

2014.09.17. 13:51

Ismert magyar humoristákkal forog Paczolay Béla (Kalandorok), akinek a Dumapárbaj című filmjét még forgatják, de a tervek szerint már decemberben bekerülne a mozikba. A főszerepet Eszenyi Enikő mellett két humorista, Hadházi László és Kiss Ádám játssza, mi pedig megnéztük hogyan zajlik a forgatás Szentrendrén.

A Dumapárbaj új magyar vígjáték történetének középpontjában Hadházi László karaktere van, aki egy népszerű, de karrierje leszálló ágába érkezett humoristát alakít. Az ő és menedzsere, az Eszenyi Enikő által alakított Vigéc közti régi kapcsolatra épül a film, illetve egy feltörekvő fiatalra (Kiss Ádám),  Hadházi trónkövetelőjével kialakult konfliktusra.

A forgatás egyik helyszíne Szentendre egyik eldugott kis utcája, ahol épp egy autós jelenetet vesznek fel Eszenyivel és Hadházival. Eszenyit csak akkor ismertem fel, amikor vörös, loboncos hajú, napszemüveges nő levette a parókáját és leült megnézni az egyik felvett jelenetét, felismerhetetlenre van maszkírozva. Eszenyi autós jelenetének végén a színésznő elhajt egy hatalmas Chryslerrel, ami csak a képernyőn tűnik így, a valóságban senki sem lép a gázpedálra, hanem hátulról tolják a munkatársak.

Utólag sokkal jobb hangot tudunk a kocsi alá tenni, mintha itt vennénk fel, ezért is kell megtolni a kocsit. Persze ez abban az esetben is működik, ha a színésznek nincs jogosítványa.

- magyarázza nekünk Paczolay Béla rendező. Később persze ő is felnevet, mikor az egyik újrafelvételnél egyszer csak elindul az autó, felkapcsol a fényszóró és az ablaktörlők vadul csapkodni kezdenek a sofőrülésen feltett kezekkel ülő Eszenyi Enikővel a háttérben.

Na, ezért is kell megtolni inkább a kocsit.

Az egyébként feltűnik, hogy a forgatásokon a sajtót meglehetősen ridegen kezelő filmesek mintha itt mások lennének, nem csak a hangulat emelkedett, de Paczolay még a rendezőszéke mellé is leültet beszélgetni, miközben a monitorjain a két kamera képét nézhetjük. Ezt később Eszenyi Enikő is megerősítette, amikor arról beszélt, hogy az utóbbi időszakban egyre jobb magyar stábokkal dolgozni, mert a rengeteg pénzből, Magyarországon készülő külföldi filmeknek köszönhetően nagyon fontos tapasztalatot szerzett a szakma.

Eszenyi azt is hozzátette, hogy Paczolay végig nyitott volt az ötleteire, például az őt szinte felismerhetetlenné tevő jelmez kialakítására. Emellett Eszenyi nagyon komolyan figyelt arra, hogy karakterének személyisége ne csak a színészi játékban jelenjen meg, hanem az ő vele érintkező tárgyakban is, így ötleteket adott arra, hogy milyen ábrák szerepeljenek a pólóin, milyen kiegészítők legyenek a kocsiban és mit egyen Vigéc, ami leginkább illik a karakterhez.

Eszenyi melllett a másik központi szerep Hadházi Lászlóé, akinek abból a szempontból könnyű dolga van, hogy egy humoristát kell alakítania.  Természetesen kerültek a forgatókönyvbe olyan jelenetek, amelyek saját tapasztalat alapján születtek, de az a jellemzőbb, hogy inkább más kollégák vagy ismerősök történeteit vették át a forgatókönyvbe. Hadházinak egyébként nem idegen a színészkedés, a legtöbben például a TV2 Banánhéj c. szkeccsműsorából emlékezhetnek rá. Azonban teljesen más egy stand-up fellépés, mint egy filmszerep.

Paczolay Béla rögtön azzal kezdte, hogy Laci, figyelj ide, ezt itt kicsit másképp kell. Én a színpadon mindent megteszek, hogy rám irányuljon a figyelem, kinézek a nézőkre, más a hanglejtés, itt azonban másra van szükség. Nagyon kemény, sok segítséget kaptam Bélától és Enikőtől, hogy mire figyeljek, mit hogyan csináljak.

Arra a kérdésre azonban nem akart konkrét választ adni, hogy milyen valós személy volt a fejében, aki alapján megformálja Tamás karakterét.

Volt egy ilyen konkrét személy, de biztosan nem fogom neked megmondani, mert elrontja a meglepetést.

- válaszolja nevetve Hadházi, akiről később a stábtagok mesélték, hogy jó pár jelenetben annyira viccesen alakít, hogy néha az operatőrök nem tudtak stabil képet tartani.

A végére még ott maradtunk egy másik kültéri jelenethez, amiben Eszenyi Enikő egy hatalmas kutyával szerepel az utcán. Itt azért előjön, hogy egy kicsi, félreeső utcában mennyire macerás lehet forgatni az alkalmi áthaladó forgalom miatt. Ráadásul állattal forgatni különösen nehéz, bár Eszenyi korábban azt is elmondta, hogy soha nem volt még ilyen jó kapcsolata forgatás alatt semmilyen kutyával, de ez annak is köszönhető, hogy a felvételek előtt rengeteget gyakoroltak együtt. Ha elsőre kicsit döcög is a dolog, Eszenyi alkalmazkodik a kutyus forgatókönyvet keresztbehúzó mozdulataihoz. Ahhoz persze már nem lehet, ha a szomszéd behemót dán dogja vad ugatásba kezd vagy egy kiscica épp öngyilkosjelöltet játsszva sétál bele a forgatásba. A kutya ennek ellenére nyugodt marad, nem ugat vissza a másiknak és nem tépi szét az eltévedt macskát sem.

A stáb visszajelzései szerint a film a néhol drámai jelenetek mellett tényleg baromi vicces lesz. Paczolay azért kiemelte, hogy

alapvetően filmet, nem pedig vígjátékot rendez,

amelyben a történet és a karakterek mélysége is megjelenik. Az, hogy mi adhatja majd a film humorát sem ő, sem a színészek nem akarták konkrétan elárulni, szerintük a jelenetek adják magukat és majd a nézőkön múlik, hogy mennyire veszik a poénokat. A Dumapárbaj a tervek szerint decemberben kerül a mozikba.