A VAN nyerte a Jameson Cinefest nagydíját

2014.09.20. 18:53

Szombat este ért véget Magyarország legszuperebb filmfesztiválja, a Jameson Cinefest, ahol már a múlt héten is szuper filmeket láttunk, és ezt a hétvégét is megtoltuk rendesen. A Sundance-ről érkezett a Whiplash és az I origins, Cannes-ból a Mommy, és a Karlovy Vary-s siker után Miskolcon vetítették először hazai közönségnek Reisz Gábor filmjét, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant.

Az alacsony költségvetésű, gerilla körülmények között, a rendező barátainak szereplésével készült filmet a Cinefest zsűrije is értékelte, a Zukor Adolfról elnevezett nagydíjat nyerte a film, ez a fesztivál második legnagyobb elismerése. A zsűri szerint a VAN "filmközlésben valami nagyon eredetit és frisset tudott mutatni. És azért is ez a film kapja a díjat, hogy ezzel is bíztassuk a fiatal rendezőket arra, hogy használják a mozi varázserejét és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy bárkiből is gúnyt űznének." 

A VAN premierje csütörtök este volt a fesztiválon, teltház előtt vetítették a filmet, a 16 fős stáb a meghajlás után kérdésekre is válaszolt, majd hajnalig ünnepelték a hazai bemutatót. Reisz Gábor nemcsak rendezőként vett részt a filmben, ő írta a forgatókönyvet és a filmzenét is (ezt sokáig csak az Indexen lehetett meghallgatni, de mostmár le is lehet tölteni), sőt ő volt az operatőr (akinek hat b-kamera operatőr segítette a munkáját). 

Reisz Gábor Enyedi Ildikó osztályába járt a Színház- és a Filmművészeti Egyetemen, a legeslegelső filmjét, A tagadás oka, őszintén a felvételire készítette. Ezt a kisfilmet a fesztivál beválogatta a kisfilmes programjába, Reisz azóta is visszatérő vendég a miskolci filmfesztiválon, így egyértelmű volt, hogy a hazai premiert is a Cinefesten tartják majd. A nemzetközi premier Karlovy Varyban volt, az Index is ott látta először a filmet, oda is 16 fős delegációval érkezett a VAN, a Cinefestre is lejött majdnem a teljes stáb.

A hetes buszon dőlt el a legfiatalosabb magyar film sorsa

Még egy magyar film kapott elismerést a Cinefesten, a bohócdoktorról szóló Dr. Lala, Halász Glória filmje lett a legjobb dokumentumfilm. "A film letisztult filmes eszközökkel mutatja be egy bohócdoktor munkáját, aki azon igyekszik, hogy a gyermekek egy időre megfeledkezzenek betegségükről és arra bíztatja őket, hogy próbálják azt legyőzni." - áll a zsűri indoklásában. 

DR. LALA dokumentumfilm - előzetes

Illetve a közönségnek az Index által is hájpolt kolumbiai-magyar dokfilm tetszett a legjobban, a Parador Hungaró, amelyben egy bogotai magyar bácsi és egy szegedi amerikai fiú életét követjük párhuzamosan. 

PHTrailer HUN from Parador Húngaro on Vimeo.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat egy szlovén film, az Osztályellenség nyerte, az indoklás szerint "lenyűgöző egységet mutat abban, hogy színvonalas tud lenni a forgatókönyv, a rendezés és a színészi játék is". A film egyébként egy gimnáziumi osztályról szól, akik új oszályfőnököt kapnak, majd egy lány öngyilkos lesz, amiért a diákok az új tanárt teszik felelőssé. Ez a film nyerte a Filmklubszövetségek FICC-díját is, szerintük "a két generáció konfliktusának hatásos ábrázolásáért, a didaktikus hangértés, kiváló operatőri munkáért" érdemelt díjat a film. 

Az ökumenikus zsűri díját a Csajkor című film kapta: "a film egy olyan erős, fiatal női karaktert mutat meg a nézőknek, aki még egy egyébként reménytelen helyzetben is képes remélni. Bár körülményei, például a szegénység és az őt körülvevő erőszak, arra kényszerítik, hogy rossz döntéseket hozzon, a lány hű marad önmagához és sosem veszíti el a képességét, hogy különbséget tegyen jó és rossz között." A nemzetközi újságírók Fipresci-díját a Mommy kapta.  A díjátadó gáláján adták át Zsigmond Vilmosnak a CineFest – életműdíjat.