Mostantól drónokról is lehet forgatni Amerikában

2014.09.25. 10:23

Az amerikai légügyi hatóságot (FAA) hónapok óta rendszeresen zaklatja mindenféle szervezet, hogy ugyan, engedélyezzék már számukra, hogy drónokat reptethessenek az amerikai légtérben. Az Amazon nevű internetes áruház ugye a házhozszállítást akarná így megoldani, de kismillió más cégnek is komoly tervei vannak az alkalmazásukkal, köztük hírügyökségekkel, farmerekkel és filmesekkel. Utóbbiaknak van szerencséje első körben, mert a hatóság elsőként nekik adott engedélyt a robotrepülőgépek használatára.

Az AP hírügynökség jelentése szerint az amerikai kormány ma adja meg a hivatalos engedélyt hét cégnek, ami pont öttel több, mint amennyi az FAA-től előzetsen felhatalmazást kapott a reptetésekre, ráadásul az első két engedély csak alaszkai forgatásokra szólt. Az új engedély már az USA egész területére, pontosabban zárt díszletek feletti légtérre vonatkozik. A hét cég  — Astraeus Aerial, Aerial Mob, Flying-Cam, Snaproll Media, Vortex Aerial, Pictorvision és HeliVideo Productions — 25 kilónál könnyebb, 120 méternél alacsonyabb magasságban repülő és 90 kilométer per órás sebességnél nem gyorsabb drón működtetésére kaptak engedélyt.

A drónokat háromfős személyzet működteti majd, a repülési útvonaltervet három nappal a felszállás előtt engedélyeztetni kell az FAA-vel. A filmipar üdvözölte a döntést, hiszen olyan fevételeket is lehet majd rutinszerűen alkalmazni a filmekben melyekhez idáig külföldre kellett utazni - az Acélember, a Skyfall, a Star Trek : Sötétségben, Az éhezők viadala, A sötét lovag: Felemelkedés vagy a Vasember 3 című fimekben számos ilyen felvételt láthattunk.