Filmszövetség: a filmalap primitíven nyilatkozott a Toldi-ügyben

2014.10.17. 11:24

A Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége megdöbbenésének kell, hogy hangot adjon Pálfi György Toldijának elutasításának indoklása miatt. Véleményünk szerint ez a primitív és arrogáns nyilatkozat mélyen sérti az alkotói szabadsághoz való jogot, amely minden magyar filmkészítőt megillet.

Így reagált a Tarr Béla filmrendező vezette Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége arra, hogy az Magyar Filmalap úgy döntött, hogy nem készülhet el Pálfi György Toldi-filmje. Szerintük a filmalap nyilatkozata „a teljes bizalmatlanságról szól, kiskorúsítani kívánja a rendezőt, semmibe veszi az alkotó fantáziáját, és kordába akarja zárni a szabad szellemet. Ezt minden körülmények között el kell utasítanunk. A kultúra emberi jog, alkotása emberi szükséglet, soha, semmilyen módon nem szabad azt szabályozni."

A filmalap szerint ugyanis „egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani."

Az Index értesülései szerint volt, aki a keddi szavazás után ott is hagyta a döntőbizottságot, és habár szerdára újabb szavazást hívtak össze a filmalapnál, forrásaink szerint az inkább egy beszélgetésre hasonlított a Toldi jövőjéről: arról, hogy hogyan lehetne Pálfi nélkül is összehozni a filmet.

A filmszövetség, amelyik egyébként régóta konfliktusban van a filmalappal, felszólítja a Magyar Filmalap döntnökeit, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, és ne akadályozzák tovább a Toldi megvalósítását abban a szellemben, ahogy azt a filmalkotó elképzelte. „Szövetségünk eddig szándékosan nem kívánt beavatkozni az alkotó és a Filmalap vitájába, tartózkodtunk minden megnyilvánulástól, mivel nem kívántuk nehezíteni Pálfi György tárgyalási pozícióit. Most, mikor szembesülnünk kell a nyers ténnyel, nem tehetünk mást mint teljes szolidaritásunkat fejezzük ki iránta" – írták még.

A Toldi gyártási költségét 2,5 milliárd forintra becsülték, ezzel valószínűleg a legdrágább magyar film lett volna. A jelenlegi rendszerben a Magyar Nemzeti Filmalapnál kell pályázni a támogatásra, a filmalap pedig a gyártási költségek akár 80 százalékát is támogathatja, de a filmekhez önrészt is fel kell mutatni. A filmalap 1,7 milliárd forinttal támogatta volna a filmet, a maradékot a készítőknek kellett összeszedniük, ők pedig azt mondták, ez a pénz meglett volna. De a támogatást végül mégsem kapta meg a Toldi.

A dolog érdekessége, hogy Andy Vajna kormánybiztos pár napja még azt mondta az Indexnek, hogy reméli, elkészül a Toldi. Pálfi György rendező ebben az interjúban beszélt a Toldi körüli konfliktusokról.