Fél évre eltemették a nindzsa Kulka Jánost

2014.10.17. 15:38

Eredetileg úgy volt, hogy pontosan 10 évvel az Argo közönségsikere után, 2014-ben kerül mozikba a második rész. De sajnos úgy alakult, hogy 2015 márciusáig kell várnunk arra, hogy a fekete nindzsának öltözött Kulka János szamurájkarddal kergesse Balog Tibi hülye bandáját, Kovács Lajost, Scherer Péterr, Bicskey Lukácsot és Kiss Józsefet, így egy kicsit szomorkás hangulatú Argo 2-sajtótájékoztatót tartott Árpa Attila csütörtökön a MOM Park mozijában. Holott

a film készen van, és baszott jó lett,

csak az ide vezető út volt enyhén szólva kacskaringós, és az utómunkálatok sem fejeződtek még be teljesen.

Csak a hülye Tibiékről fog szólni az Argo 2?

Részben. A nézői visszajelzések szerint egyértelműen Balog Tibi és a balfék bűnözők voltak a közönség kedvencei (és nem a punk régészt alakító Görög László), így a folytatás is arról szól, hogy 10 év börtön után hgyan boldogul a világban egy mackóalsós, pitiáner gengszterbanda. Íme az Argo 2 hivatalos tartalomismertetője:

Balog Tibi (Kovács Lajos) és bandája (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) tíz év után sem lett okosabb. Továbbra is pitiáner, suttyó bűnözők, akik nagymenőknek hiszik magukat és a nagy lóvéra vágynak. Egy japán szindikátus árnyékembere (Kulka János) balszerencséjére pont Tibiéket bízza meg egy felbecsülhetetlen értékű adathordozó megszerzésével. Tibiék vajmi keveset értenek az IT világához, ezért egy számítástechnika tanárt (Bán János) visznek magukkal a lehetetlennek tűnő műveletre. A bajt a roma maffia feje (Nagypál Gábor) fokozza, aki egy régi ügy miatt elégtételt akar venni Tibin. A hajsza során Tibiék mindezeken túl japán bérgyilkosokat és a szlovák hadsereget is magukra haragítják, így az esélyük arra, hogy a nagy zsével Malibu tengerpartjára szökjenek, radikálisan csökken. De aki Tibit alábecsüli, annak annyi. Mert Tibi ’megoldja okosba’.

Ilyenkor azt kellene mondanom, hogy milyen zseniális volt a forgatás és milyen szuper volt a stáb. Sajnos nem ez történt.

Az Argo 2 tavalyi forgatásának idejére ugyanis már annyira felpörgött a magyar filmipar a hazai produkciók és a Herkuleshez hasonló, hollywoodi bérmunkákkal, hogy Árpa Attila már nem tudta leigazolni a stábba a kedvenceit:

Egy B-csapattal kellett leforgatni életem legnehezebb filmjét, és ez sajnos a forgatáson is sokszor érezhető volt. Ebből viszont semmit sem fog észrevenni a néző.

A film fekete nindzsáját alakító Kulka János zseniális humorral reagált erre:

Remélem, nem azok közé tartozom, akikre Attila azt mondta, hogy B-kategóriások, és csak azért vannak a filmben, mert mások nem értek rá.

Kulka egyébként már régóta együtt akart dolgozni valamin Árpa Attilával, úgyhogy miután elolvasta a forgatókönyvet, amit az utóbbi évek legviccesebb sztorijaként és legemlékezetesebb írásaként emlegetett, azonnal igent mondott a Fekete Lótusz szerepére.

Soha nem játszottam még ehhez hasonló filmben, ezért sok kudarc ért. Például sajnos nem tanultam meg 5 nap alatt japánul, és nem tudtam elég artisztikusan vívni. Viszont miközben emberek és tárgyak törtek össze körülöttünk, Attila rendíthetetlenül hitt abban, hogy ez a film elkészül, és minden jelenetet túl fogunk élni.

A többi színész is örömmel mesélt forgatási történetet:

  • Kovács Lajos például, akit a sajtóanyag „Magyarország egyetlen akcióhősének" nevez, minden nap 8-10 kilométert futott hajnalban a forgatás előtt, és úgy volt vele, hogy ezt a filmezés alatt is bírni fogja. Nem így lett, az első munkanapján lenyomta ugyan a 8 kilométeres távját, de a 12 órás forgatást csak délután 2-ig bírta: belázasodott és a kimerültségtől elájult, úgyhogy többet már nem futott a forgatás alatt.
  • A Tejesembert alakító Oszter Sándor saját maga vállalt be egy veszélyes kaszkadőrjelenetet, miután a próbák utáni éles felvétel közben megsérült az őt helyettesítő dublőr. Oszter nem akart kiszúrni a stábbal, drága lett volna újból felépíteni a díszletet, kamerákkal újra kivonulni és a felgyógyult kaszkadőrrel megismételni a jelenetet.
  • Oszter egy másik akciójelenetben is vásárra vitte a bőrét, bár ezt már nem önként vállalta be. Egy Nógrád megyei elhagyott katonai reptéren vettek fel egy jelenetet, amiben a Tejesember lecsó- és babkonzervekkel nyakon öntve leesik egy pickup platójáról, amikor 4 méterre tőle felrobbant az égő díszletépületek lángjához használt gázpalack. Oszter azonnal a földre vetette magát, és kibukfencezett a keletkező tűzgolyóból, és közben az operatőrök is elmenekültek, de a bekapcsolva hagyott kamerák mindent rögzítettek. Így a döbbent színész szerencsés menekülése a filmben is benne lesz.

A legjobb forgatási sztorit egyébként az őrült, néma bérgyilkost, Psychót alakító Bicskey Lukács mesélte el, aki ugye egy szót sem szólt a filmben. Ennek megfelelően miután megkapta a mikrofont:

...

Így készült az Argo 2

ARGO 2 - A sitten
  • 2011-ben már volt kész forgatókönyv, de az emlékezetes „SP a börtönben”-vírusfilm nem ütött akkorát, hogy közösségi finanszírozásból elkészülhessen a folytatás, a költségvetés egyhatoda sem jött össze.
  • 2012-ben az Andy Vajna vezette Filmalap 4 millió forinttal támogatta az Argo 2 forgatókönyvét.
  • 2013 márciusában a Filmalap elfogadta a forgatókönyvet és 296 500 000 forinttal támogatta a forgatást.
  •  A munka 2013. augusztus 5-én kezdődött, és 35 napon át tartott (az utolsó forgatási napon az Index is ott volt, itt írtunk róla).
  • A film Budapest mellett az Egyesült Államokban, Japánban és Szlovákiában játszódik. A jelenetek 90%-a eredeti helyszíneken forgott.
  • A produkció két Emmy-díjas stábtaggal is büszkélkedhet: Christoph Vitt operatőr (2008) és Homonnay Gábor jelmeztervező (2013).