750 millió dollárba került A hobbit-trilógia

2014.10.21. 11:13

Csaknem 750 millió dollárba került eddig Peter Jackson A hobbit-trilógiája a forgatás helyszínén, Új-Zélandon benyújtott pénzügyi dokumentumok alapján, írja az MTI. A Warner Bros. által közölt adatok szerint a költségek márciusban érték el a 745 millió dollárt (178 milliárd forintot). Ez az összeg részint a forgatás, részint a hosszú évek alatt készült digitális effektusok költségeit tartalmazza, de az utolsó nyolc hónap produkciós kiadásai még nem szerepelnek benne.

A hobbit: Az öt sereg csatája (2014) előzetes

A dokumentumokból nem derül ki, hogy a trilógia decemberben mozikba kerülő utolsó részének globális marketing- és forgalmazási költségeit belekalkulálták-e a nyilvánosságra került összegbe, ez ugyanis újabb jelentős tétel.

Bár a három rész 750 millió dolláros költségvetése rekordnak számít a produkciós költségek terén, filmenként kalkulálva az egyes részek már nem nevezhetők minden idők legdrágább munkáinak. Az eddigi legdrágább film ugyanis A Karib-tenger kalózai-sorozat A világ végén című része, ami 300 millió dollárból készült, a vele egyszerre felvett Holtak kincse című epizóddal együtt a teljes költséget 450-525 millió dollár közötti összegre becsülik. A Gyűrűk Ura-trilógia 281 millió dollárból készült, a Star Wars előzménytrilógiája pedig 343 millió dollárból.

Úgy tűnik azonban, hogy minden Peter Jacksonnak adott cent megtérül: A hobbit első két része közel kétmilliárd dolláros jegybevételt ért el világszerte. Mi az első részt Tarr Béla műveihez hasonlítottuk, a másodikról pedig azt írtuk, hogy "A Hobbit-filmek alig őriztek meg valamit a régi trilógia hangulatából, ezek már csak a bugyuta humorról, a CGI-parasztvakításról meg a popcorn mellé adható Bilbó-figurákról szólnak", de ez egyáltalán nem befolyásolta a nézőket, A hobbit-filmeket nálunk is imádták. 

A hobbit 3 december 18-tól látható a magyar mozikban.