Két magyar is Oscar-esélyes lehet

2014.10.22. 10:47

Az animációs rövidfilm kategóriában az egyik animációs filmekkel foglalkozó oldal összerakott egy bő listát: ezen szerepel Bucsi Réka Symphony no. 42-je és Vácz Péter Nyuszi és Őz című animációs rövidfilmje. A jelenleg harminc elemes lista, amit itt lehet végigböngészni, a 2015-ös Oscar-díj-átadón már csak öt filmre fog leszűkülni, viszont ezt nem az Amerikai Filmakadémia hivatalos listája - tehát akár ezeken kívül új filmek is megjelenhetnek a legjobb öt közt. De mi az a két magyar animációs rövidfilm, amire felfigyeltek a világban?

Mind a ketten a MOMÉ-n végeztek: Vácz Péter Nyuszi és Őze két barátról szól (igen, az egyikük egy nyuszi, a másik pedig egy őz), akiket szétszakít a kétdimenziós és háromdimenziós animációs technika. Rengeteg díjat kapott már különböző fesztiválokon, a trailerét itt lehet megnézni.

Symphony no. 42 - teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

Azt is lehetetlen felsorolni, hány fesztiválról hozta el a fődíjat Bucsi Réka Symphony no. 42 c. rövidfilmje. Az animáció egy sok helyszínes utazás a Föld körül, nincs igazi sztori, hanem sok-sok hangulatkép, az ember, az állat és a környezet viszonya - de egyáltalán nem kell félni tőle, ezzel a teaserrel belepillanthat a rövidfilmbe.

Frissítés: olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a fenti harmincas listán Tomek Ducki lengyel-magyar származású, szintén a MOMÉ-n végzett rendező is szerepel, szóval az elképzelhető legeslegjobb helyzetben akár három magyar jelöltért is szoríthatunk a 2015-ös díjátadón. Rövidfilmje, a Baths szintén tucatnyi díjat kapott, amibe itt lehet belenézni.