A jó Drakula meséje nem is olyan jó

017
2014.10.26. 10:32 Módosítva: 2014.10.26. 23:02

A Universal stúdiónál valaki úgy gondolta, évekkel az Alkonyat-hiszti után és a Walking Deaddel elszabadított zombiőrület közepén tömegek fognak tódulni egy új vámpírfilmre. Bram Stoker Drakuláját úgyis mindenki ismeri, hajrá, tákoljunk hozzá egy előzménytörténet.

De borongós legyen ám, mint a Batman: Kezdődik, az eddig gonosznak ismert főszereplő pedig csak valami nagyívű, nemes cél érdekében gonoszkodjon benne egy kicsit. Hiszen a Disney is hülyére kereste magát az ugyanígy felépített Demónával, ezt is biztos zabálni fogják.

Az ismeretlen Drakula Vlad Tepese így most már nem a rettegett vérszívóvá változott havasalföldi horrorvajda, hanem egy hazáját és családját féltő, fényespáncélú lovag, aki még az Ördöggel is hajlandó fausti alkut kötni, ha a tőle kapott hatalommal a Borgói-szorosban megállíthatja az Európára törő, milliós török ármádiát.

Igen, a sztori pont olyan, mintha valaki felvagdosta, aztán random összeragasztotta volna 

  • Coppola 1992-es Drakulájának forgatókönyvét
  • a 300-éval
  • és a Riddick-filmekével.
Béna Drakula lett a szegény ember Banderasa

Lehúzta az Index? Már rohanok is a moziba!

Nem túl jó ötlet, mert Az ismeretlen Drakulát máshol sem dicsérték agyon.

DRU IMAX1Sheet RGB 0911 sm
  • IMDb: 6,2 pont
  • Port.hu: 8 csillag
  • Rotten Tomatoes: 23%
  • Metacritic: 40%
  • Index-ítélet: 4/10

De mit is várunk egy olyan filmtől, aminél az első plakátoknál és trailereknél sejteni lehetett, hogy egy mindenhonnan összelopkodott fércmű lesz? Ez a poszter például egyértelműen arra utal, hogy a Matt Sazama és Burk Sharpless tényleg nem rokkantak bele a munkába, amikor leadták a Universal stúdiónak a forgatókönyvet:

Te, Drakula is egy Denevérember valahol, nem? Az ősi kúriájában gubbaszt, mint egy komor lovag, körülötte viharfelhők és denevérraj, meghalnak a szerettei, ő meg begorombul és megkérdőjelezhető mószerekkel kezd harcolni a jó ügyért...

Maga az alapötlet a nagyon gonosz hódítók ellen harcoló, kicsit gonosz szörnyeteggel nem lenne amúgy rossz. Sőt, a borongós látványvilág, a sötét kastély, a baljós vámpírtanya, a távirányítású denevérfelhő és a többi külsőség egész kellemes a filmben. Még a Drakulát alakító Luke Evans, a szegény ember Antonio Banderasa is egész tisztességesen teljesít önmarcangoló fenevadként.

Csak sajnos minden jó jelenet után tíz ultrakínosat kapunk.

Például a legjobb csatajeleneteket is tönkrevágják a havasalföldi vámpírlovagok szájába adott, tipikus amerikai katonás, béna dumák:

Eddig az volt a baj, hogy túl sok a török az országunkban. Most már az a baj, hogy túl kevés.

Vagy hogy a Drakulánét alakító Sarah Gadon húsz emelet zuhanás után is egy szép porcelánbaba marad, akinek semmi baja (mert ugye dramaturgialig fontos, hogy a férjura megihassa a vérét).

Mindössze két elismerést érdemlő momentum volt a filmben:

  1. a vén vámpírt alakító Charles Dance, aki itt is pont olyan menő főgonosz, mint a Trónok harca Tywin Lannistere,
  2. Vlad herceg és a török hadúr végső párbaja a fővezéri sátorban, ahol a földre ömlesztett ezüstérmékkel és egy ezüstkarddal várják az ezüstfóbiás Drakulát.

Nagy kár, hogy ezeket már a trailerben is elsütötték az alkotók. A Universal sajnos nagyon elbarmolta az évtizedek óta mindig leporolt vámpírmítoszt, és ezek után félő, hogy a stúdió többi klasszikus rémsége (a láthatatlan ember, a múmia, Frankenstein, Mr. Hyde, a fekete lagúna szörnye) is csapnivaló előzményfilmben fog feltámadni.