Jövőre jön Orson Welles elveszett filmje

2014.10.29. 09:29

Jövő májusban, Orson Welles 100. születésnapján tervezik bemutatni a The Other Side Of The Wind (A szél másik oldala) című filmet, amire a rendező életének utolsó 15 évét szentelte, és amiből végül is csak 45 perc készült el. Welles a New York Times cikke szerint a filmet főleg tévés és reklámos munkákból finanszírozta.

A szél másik oldala arról szól, hogy egy idős filmrendező képtelen befejezni az utolsó filmjét. A főszerepet John Huston idős filmrendező (A máltai sólyom) játssza, és feltűnik benne Dennis Hopper és Peter Bogdanovich is. A filmet főleg titokban forgatták, és amikor a rendőrség engedélyek után érdeklődött, a stáb azt mondta, hogy diplomafilmet forgatnak. Frank Marshall, Spielberg producere, aki szintén dolgozott a Welles-filmben, azt mondta, hogy például a sztoriban feltűnő Oscar-szobor a rendező sajátja volt, amit az Aranypolgárért kapott.

A bemutató egy hosszú jogi vita eredménye, ami a rendező lánya, Beatrice Welles, a rendező munkatársa, Oja Kodar és a francia–iráni L'Astrophore nevű produkciós cég között zajlott. Az utóbbi vállalkozás még a hetvenes években elkobozta Wellestől a negatívokat, de a rendezőnek sikerült 1975-ben kicsempésznie egy 45 perces munkavágatot.