Moziban nézhetjük újra Halloweenkor a Halloweent

halloween
2014.10.31. 12:20

A Pannonia Entertainment nevű hazai filmforgalmazó nagyon rápörgött a régi klasszikusok mozis újravetítésére: A nyolcadik utas: a Halál sikere után jövőre A bolygó neve: Halált is bemutatják, idén Halloweenkor pedig levetítik minden kaszabolós horror ősatyját, John Carpenter 1978-as Halloweenjét is.

Oké, a hardcore horrorhívők most biztos zombiként hörögnek a monitor előtt, miszerint

a vhs-korszak slasherhullámát elindító első horrorfilm, amiben egy őrült sorozatgyilkos trancsírozza fel a dögös csajokat, az az 1974-es Fekete karácsony volt!

Csakhogy Bob Clark horrorja sosem lett olyan kultikus, mint a Halloween, és mivel a mozikban mindössze 6 millió dollár bevételt termelt (míg a Halloween 70 milliót), folytatások sem készültek hozzá.

Halloween-Movie-1978-1

John Carpenter viszont az 1978-as Halloweennel egy komplett alzsánert szabadított el a horrorfilmes műfajban: az olcsó Star Trek-álarcban, konyhakéssel mészároló, néma, nagydarab rém nélkül valószínűleg a hokimaszkos Jason, a pengekesztyűs Freddy Krueger és a Sikoly-filmek álarcos figurája sem született volna meg.

Mennyire jó film a Halloween?

halloween3
Fotó: Pannonia Entertainment

Nagyon, hiszen még ma is kortalan klasszikus. És nem csak az Index szerint:

  • IMDb: 7,9 pont
  • Port.hu: 8,2 csillag
  • Rotten Tomatoes: 94%
  • Metacritic: 85%
  • Index-ítélet: 8/10

A Halloween sztortiját minden horrorhívő kívülről tudja. A 6 éves Michael Myers október 31-én éjjel bohócruhában, konyhakéssel a kezében lekaszabolja a nővérét, ezért lesittelik. 17 évvel később azonban megszökik, kerít egy idétlen álarcot meg egy kést, és folytatja tovább az öldöklést, egészen addig, amíg egy különc lány, Laurie Srode (Jamie Lee Curtis élete első mozifilmes főszerepében!) átmenetileg ártalmatlanná nem teszi.

halloween4
Fotó: Pannonia Entertainment

A véres gyilkosságokra nincs racionális magyarázat, a Myers egykori pszichiátere, Dr. Harold Loomis (Donald Pleasence zseniális alakítása) is csak egy homályos természetfeletti magyarázatot tud konstruálni:

az elpusztíthatatlan Michael a gonoszság maga.

A '78-as film egyik nagy erőssége volt a gyilkos kedvű főhős indítékainak teljes homályban tartása. Ezzel ráadásul folytatások egész sorát lehetett később kitalálni a filmhez (a producerek legnagyobb ötömére), amelyekből kiderült például, hogy az első halloweeni mészárlást túlélő Laurie és a gyilkos Michael valójában testvérek, vagy hogy egy sátánista szekta idézte bele a Gonoszt a néma Myers fiú testébe.

Innen jöttek a tinihorrorklisék

Carpenternek óriási szerepe volt abban, hogy, Wes Craven az 1996-os Sikolyban egy komplett poéncunamit tudott felfűzni a tinihorrorok kliséire. A '78-as Halloween tette le ugyanis a műfaj alapköveit: 

  • mindig kell egy zakkant sorozatgyilkos, akinek jól felismerhető maszkja és halálos fegyvere van (az előkép persze a Psycho fürdőszobai késelése és a Bőrpofa láncfűrésze volt)
  • kell egy bulizós-cigizős-füvezős fiatalokból álló csapat, csupa dögös csajjal és jóképű sráccal, akiket sorra legyilkolhat a maszkos rémség
  • és kell egy sötét múltú, különc lány, aki a barátnőivel ellentétben nem szexel és nem füvezik, így a végén szembe tud szállni a gonosszal (az angolszász szakirodalom ma már „final girl”-ként emlegeti az ilyen archetipikus, Laurie Strode-klón karaktereket)

A rendező zsenialitását dicséri, hogy a szűkös, 325 ezer dolláros költségvetést végül a film előnyévé tudta konvertálni. Véres jelenetek helyet homályos szobabelsőkben bujkáló gyilkossal, a legváratlanabb pillanatokban megcsörrenő vonalas telefonnal, és a saját szintetizátorán rögtönzött, monoton és idegőrlő szintetizátorozással fosatja be a nézőt.

Halloween - egy horrorklasszikus 1978-ból

Vajon gy bébiszittergyilkossal és Christopher Lee-vel és is működött volna a film?

Nem sokon múlt, hogy a Halloween egy nem is Halloweenkor játszódó, ördögűzős Christopher Lee-horror legyen, Anne Lockharttal a főszerepben. Irwin Yablans producer először valami ilyesmit szeretett volna Carpentertől, miután megnézte a rendező korábbi sikerfilmjét, A 13-as rendőrőrs ostromát. A szűkös költségvetés miatt azonban lázas ötletelésre volt szükség, hogy hogyan lehetne a bébiszittereket telefonon ijesztgető, őrült gyilkos városi legendáját egy egyetlen napba sűrített horrorként elmesélni.

Carpenter társírója, Debra Hill találta ki, hogy tegyék inkább át Halloween éjszakájára a történetet, hiszen a pogány Samhain-ünnepen a legvékonyabb a fal az élők és a holtak világa között, így a gonosz szabadon garázdálkodhat egy békés amerikai kisvárosban. Ez persze megnehezítette a rendező dolgát, mivel 1978 márciusában, 20 nap alatt kellett leforgatnia a filmet a napfényes Kaliforniában, ahol borzasztó nehezen találtak lámpásnak való tököt, és az őszi avart is átfestett zöld levelekkel kellett szimulálniuk, amit minden jelenet után gondosan össze kellett gereblyézni, hogy szétszórhassák a következő helyszínen is.

A Halloween-széria egyre nagyobb népszerűsége után John Carpenter rengeteg érdekességet árult el a filmről a horrormagazinoknak:

  • Jamie Lee Curtis egy viszonylag ismeretlen, 19 éves sorozatszínésznő volt a forgatás kezdetén, aki csak azért kapta meg a főszerepet, mert Carpenteréknek eszébe jutott, hogy az anyja, Janet Leigh milyen jól sikoltozott kedvenc filmjében, a Psychóban.
  • A felnőtt Michael eredetileg egy bohócálarcban mészárolt volna, az első, gyerekkori gyilkosságára utalva ezzel, de a maszk nem tetszett a rendezőnek. A kellékesek ezért gyorsan vettek 2 dollárért egy Kirk kapitány-álarcot, kicsit átfestették és kitépték a szemöldökét, aztán már rohantak is forgatni.
  • Dr. Loomis szerepére két horrorfilmes legendát, Peter Cushingot és Christopher Lee-t szemelték ki a producerek, de mindketten visszautasították az ajánlatot. Lee később azt nyilatkozta, ez volt élete legrosszabb döntése.
  • Carpenter geek haverja, a később sikeres színészi, forgatókönyvírói és rendezői karriert befutó Nick Castle eredetileg csak nézelődni ment a forgatásra, de végül napi 25 dolláros gázsiért neki kellett eljátszania a gyilkos Michael Myerst.

A '78-as Halloween végül akkora siker lett, hogy John Carpenter és Debra Hill bevállalták az 1981-es második rész forgatókönyvét is, és a gyalázatos harmadik részt is producerként jegyezték. Utóbbi kedvezőtlen fogadtatása miatt végül kiszálltak a későbbi, kétes értékű Halloween-folytatásokból, amiket leginkább csak a Trancas International Films pénzéhes producerei erőltettek rá a horrorrajongókra, de egyik sem tudott a nagy elődhöz hasonló kultstátuszba emelkedni.

Oké, de hol tudom Halloweenkor megnézni a Halloweent?

A Pannonia Entertainment a Budapesten az Uránia Filmszínházban, valamint további 18 vidéki városban is levetíti a következő néhány napban az 1978-as Halloweent. Íme a mozik listája (a pontos kezdési időpontokról a Port.hun lehet tájékozódni):

  • Budapest: Uránia Nemzeti Filmszínház
  • Jászberény: Lehel Fimszínház
  • Kiskunhalas. Városi Filmszínház
  • Komárom: Jókai Mozi
  • Nyíregyháza: Krúdy Mozi
  • Pápa: Petőfi Mozi
  • Soltvadkert: Városi Mozi
  • Szarvas: Turul Mozi
  • Szeged: Belvárosi Mozi
  • Szombathely: Savaria Mozi
  • Berettyóújfalu: Makk Kálmán Mozi (október 31-én nincs vetítés!)
  • Cegléd: Uránia Mozi (október 31-én nincs vetítés!)
  • Eger: Agria Mozi (október 31-én nincs vetítés!)