Ezek a legjobb elsőfilmes animációk

2014.11.06. 09:29

A 2012 óta megrendezett Primanima diákoknak és elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Az idei fesztivál most ért véget, fődíját a Royal College of Art egyik idei diplomafilmje, Sarina Nihei Apró kalapos emberek (Small People With Hats) című különleges politikai parabolája nyerte meg.

Small People with Hats (trailer) from SarinaNihei on Vimeo.

A közönségdíjat az iráni Sarah Saidan Franciaországban készített (Beach Flags) című, az iráni nők helyzetét boncolgató rövidfilmje kapta. A legígéretesebb magyar tehetségnek járó Gerorge Pal-díjat Bucsi Réka diplomafilmje, a Symphony No. 42. kapta, amelyről éppen most derült ki, Bekerült az Oscarért versengő legjobb tíz animációs rövidfilm közé.

Mariai Gábor, a MOME harmadéves animációszakos hallgatója két filmjével is díjat kapott. A négynapos műhelymunka során készített Rascal Redemption a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat kapta meg a nézőktől, a zsűri pedig Villiams című vizsgamunkájnak ítélte oda a legjobb workshop filmnek járó kategóriadíjat.

A Primanimát 2012 óta rendezik meg, versenyprogramja diák- és elsőfilmes alkotások bemutatkozóhelye, melyen a gyerekfilmek külön kategóriában indulnak. Idén a több mint 400 nevezett magyar és külföldi alkotásból 34 elsőfilmet, 37 diplomafilmet és 23 diákmunkát választottak be a szervezők a fesztivál versenyprogramjába. A gyerekfilmek programjában 22 film versenyzett a legjobb gyerekfilmnek járó díjért. A filmeket idén is egy háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékelte: Kaspar Jancis, Cartoon d'Or-díjas észt animácós filmrendezőAneta Ozorek lengyel filmes fesztiválkurátor, és Yiorgos Tsangaris ciprusigrafikusművész, az Animafest Cyprus művészeti vezetője. Idén a Primanimán vetítették itthon először az Oscar-esélyes brazil egészestés animációt, A fiú és a világot is.