Magyar mellrákos filmötlet nyert Cottbusban

2014.11.08. 14:39

A Cottbus fesztivál pitching versenyét a román-magyar Grosan Cristina Egy arany szőrmebunda című első nagyjátékfilm-terve nyerte, ami egy mellrákos nő küzdelmének tragikomédiája, olvastuk nagy örömmel a filmhun 

 
 
A Connecting Cottbus nevű koprodukciós rendezvényre 13 filmtervet hívtak meg, nemzetközi producereknek lehetett bemutatni az ötleteket. Két magyar filmterv volt, mindkettő erdélyi lánytól, Felméri Cecília Spirálja és Grosan Cristina Egy arany szőrmebundája.   

A szőrmebunda kapta a Legjobb Pitch díját, ami pénzzel is jár, 1500 euróval, és akkreditációt a cannes-i Producers Networkbe, ami szintén nagyon nagy lehetőség, hogy partnereket keressenek a film megvalósításához. Grosanék Cannes-ba már a forgatókönyvvel érkeznek majd jövő májusban, addig a a Filmjushoz és a Filmalaphoz is pályáznak a történettel – mondta el a filmhunak Nedeczky Dóra, a film producere.

A 90 percesre tervezett tragikomédia főszereplője Kami, egy talpraesett, független, 30-as nő, akinek végetérnek a boldog és dolgos hétköznapjai, amikor kiderül, hogy mellrákja van. Az egészségügyi rendszerben hitét vesztve saját kezébe veszi a gyógyulását, miközben a kényszeres gyűjtögető anyjával is össze kell költöznie. A személyes projektet a rendezőnő családi eseményei ihlették. 

A stáb további tagjai Nyoszoli Ákos operatőr és Meller Anna vágó lesznek, a hangulatában a Frances Ha-ra és a Beginnersre emlékeztető Egy arany szőrmebunda forgatását 2016 tavaszára tervezik.

Grosan előző munkáját, a Vakáció a tengerpartont az Index is nagyon szerette, ilyeneket írtunk róla, hogy "Igazi hiánypótló mű, szép történet a felnőtté válásról, a szerepeink változásáról, a nők megannyi apró megaláztatásról." Ez a film nyerte Szarajevóban a Sarajevo City of Film nagydíját, és a vele járó 2000 eurót, és ugyanaz a stáb készítette, aki a Szőrmebundát is csinálja majd. 

Ez pedig Cristina Grosan első kisjátékfilmje, a Szputnyik