Három új magyar kisfilmet mutatnak be

2014.11.14. 08:34

Ötödik alkalommal rendeznek rövidfilmszemlét Rákospalotán: november 14-én és 15-én, azaz pénteken és szombaton kisfilmeket vetítenek a Csokonai Művelődési Központban. A RÖFI nevet viselő fesztivál három vadonatúj kisjátékfilm premierjével indít, a programot Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg.

A XV. Kerületi Önkormányzat már ötödik alkalommal hirdetett kisfilmpályázatot, amelynek keretében pénzzel segítik azt, hogy egy fiatal filmes rövidfilmet készítsen. Az ő segítségükkel készült Szirmai Márton Legenda című kisfilmje (nézd meg az Indafilmen!), a 180/100 (szintén megnézhető az Indafilmen), az egymillió nézőt meghódító Újratervezés is. Idén három filmtervet támogattak, a kész filmeket a Laokoon Filmgroup segítségével forgatták le, először a RÖFI-n lehet majd megnézni őket. 

A filmek: 

Reggeli látogató 

Ezt az a Csicskár Dávid csinálta, akinek korábbi kisfilmjét, a hülyecímű Én ma anyámnál alszomat egészen kedveltük a Friss Húson, és annak a Kerékgyártó Istvánnak a novellájából készült, aki az ORTT főigazgatója is volt, mielőtt szépírásra váltott. A sztoriban egy jómódú nőt látogat meg a hajléktalanként élő apja, az ő találkozásukról szól a film. Az apát Bán János alakítja, a lányt Roszik Hella. 

A stáb a forgatáson
A stáb a forgatáson

A paradicsom

Bán Attila neve elsőre nem biztos, hogy ismerős, de ha azt mondjuk, hogy ő rendezte azt a filmet, amiben egy guminővel strandol a főhős, akkor néhányaknak biztos beugrik majd a Szufla, elég sok helyen lehetett találkozni ezzel a kisfilmmel. Bán Attila most is maradt a burleszknél, ezúttal egy gangos ház mindennapjait mutatja be, ahol vannak focizó gyerekek és napozó nyugdíjasok. A nyugdíjas házaspárt Venczel Vera és a román pantomimos, Liviu Matei alakítják. 

Egy nap kezdete 

Teszler Tamásnak még csak az első filmjét láttuk, a Musztert, szintén a Friss húson, most újabb filmre kapott a lehetőséget. Ebben is egy szereplőt követünk végig, az Egy nap kezdetében egy kávézót nyit ki a főszereplő, akit Váli Miklós alakít. 

A premier mellett vetítenek más rövidfilmeket is, az Oscar-közelbe került Symphony no. 42-t, a Nekem Budapest két legjobban sikerült epizódját, Reisz Gábor: Péterét és Ferenczik Áron: Miért vannak olyan messze a székek a HÉV megállókban? című munkáját, valamint Dyga Zsombortól a Folt hátán foltot, ami a Couch Surf legemlékezetesebb darabja volt.