Nem akarok a férfi főszereplő bábja lenni

000 DV1898051
2014.11.15. 16:54
Jessica Chastain gondosan választja ki a szerepeit, és gyakran alakít erős nőfigurákat: a Zero Dark Thirtyben CIA-elemzőt alakított, most Christopher Nolan új sci-fijében pedig asztrofizikust játszik. A színésznővel a Csillagok között európai premierje előtt beszélgettünk Londonban, és életvezetési tanácsokat is kaptunk.

Miért döntött úgy, hogy elfogadja ezt a szerepet?

Őszintén? Amikor először megtudtam, hogy Christopher Nolan nekem szánja az egyik szerepet az új filmjében, rögtön eldöntöttem, hogy elfogadom. Hatalmas rajongója vagyok, imádom az összes filmjét. Szerintem még nem csinált rossz filmet, és számomra ez jelentette a fő vonzerőt.

Meséljen egy kicsit a figuráról, akit alakít!

Murph-öt játszom, Mackenzie Foyjal osztozom a szerepen — a nagy Mackenzie Foyjal! — és még valakivel, de nem árulom el, hogy ki az, mivel spoiler lenne. Amikor először megjelenek a filmvásznon, felnőtt nő vagyok, akit gyermekkorában szörnyű érzelmi sérülések értek, és emiatt a munkám mögé rejtőzöm. Murph asztrofizikus, a Michael Caine által játszott figura pártfogoltja, és ketten a Földet sújtó mezőgazdasági krízis megoldásán dolgoznak. Totálisan átadja magát a munkájának, hogy semmiképpen ne alakíthasson ki semmiféle kapcsolatot vagy pláne szerelmet bárkivel. De a munkája révén nyitott azokra az ötletekre, melyek először gyermekkorában fogantak meg benne, és ráébred, hogy a szerelem soha el nem múlik. Hogy pusztán az, hogy valaki elhagy, az nem jelenti azt, hogy nem marad mindig veled.

Csillagok között - magyar szinkronos előzetes

Számos erős női figurát alakított már. Hogyan kerüli el, hogy beskatulyázzák?

Színészként nagyon vonz, ha olyasvalakit alakíthatok, akit még sosem játszottam. Szeretem felfedezni az embereket. Szeretek olyasvalakit játszani, akinek új félelmei vannak, új vágyai és reményei, melyek mások, mint az enyémek, és amelyeket még nem játszottam el. És talán emiatt játszom mindig új filmekben és új műfajokban, és remélhetőleg így el tudtam kerülni, hogy beskatulyázzanak.

Ezzel együtt fontosnak tartja, hogy legyenek ilyen erős női szerepmodellek? Murph például nem egy kifejezetten csajos lány.

Igen. Nagyon gondosan választom meg a szerepeimet. Nem akarok egy olyan nőalak lenni, aki a férfi főszereplő bábja. Még akkor is, ha csak egyetlen jelenetem van, azt szeretném, hogy legyen a figurának saját íve, hogy aktívan vegyen részt az őt körülölelő világ életében, legyen a maga embere.

Ebben a figurában azt szeretem nagyon, hogy intelligens, erős, de dühös, érzelmes is, és egyben nőies. Nem csak hűvösen intelligens, rengeteg rétege van a személyiségének, és ő aztán tényleg részese a világnak, amelyben él, és nem vár arra, hogy valaki engedélyt adjon neki a cselekvésre.

Hogyan készült a szerepre?

Nagyon szerencsés voltam, hogy Kip Thorne-t executive producerünkként tudhatjuk, és hogy sok időt töltött a forgatáson. Ő egy vezető elméleti fizikus, úgyhogy amikor kérdéseim voltak a dolog fizikáját illetően — ugye én egy asztrofizikust alakítok, viszont nem vagyok az — ezen a téren nem rendelkeztem tapasztalatokkal, úgyhogy nagyon sokat segített nekem, hogy ott tudhattam a forgatáson őt, és tanácsot kérhettem tőle azokban a jelenetekben, ahol sok volt az egyenlet.

Számomra ez a film erősen a családról, az emberi kapcsolatokról szól. Gondolt a saját családjára, a saját kapcsolataira a felkészülés vagy a forgatás alatt?

Szerintem minden színész saját, személyes élményeire épít. Akárhányszor megkérdezik tőlem, hogy “mit tegyek, ha színész akarok lenni?” mindig azt válaszolom: menj, és éld életedet a lehető legteljesebb módon. Járj iskolába, tanulj, utazd be a világot, ismerkedj meg minél több emberrel, járj múzeumba, olvass verseket, hallgass zenét. Minél jobban feltöltekezel tapasztalattal, annál többet tudsz magadból kiönteni egy-egy alakítás során. Én mindig a saját tapasztalataimra és kapcsolataimra építek, bármilyen figurát is játszom.