Meghalt Kloss kapitány, azaz Stanislaw Mikulski

2014.11.27. 14:55

Elhunyt Stanislaw Mikulski, a Kockázat című hatvanas évekbeli lengyel tévésorozat főhőse, Hans Kloss kapitány megtestesítője. A színész 85 éves korában halt meg Varsóban, csütörtök reggel - írta az MTI. 

A Lódzból származó Mikulski 1949-ben egy háborús film epizódszereplőjeként debütált, majd az 1950-es években többek között Andrzej Wajda Csatornájában és Jerzy Kawalerowicz Árnyék című filmjében is feltűnt. A magas, jóképű színészre gyakran osztották háborús filmek katonaszerepeit. Pályájának egyik kiugró állomása volt Kloss kapitány megformálása.

A lengyel televízióban 1968-ban bemutatott, Magyarországon a hetvenes évek elejétől Kockázat címmel vetített "keleti Bond" sorozat főszereplője szupersztár lett a kommunista blokk országaiban. A 18 részes sorozat főhőse egy lengyel kém, Stanislaw Kolicki, aki a második világháború idején Hans Kloss néven beépült németek közé és információkat adott át a szovjet elhárításnak.

Stanislaw Mikulski-LugerP08
Fotó: imfdb.org

A Kloss-kultusz megszemélyesítője többször is járt Magyarországon, 1971-ben Bán Róbert vele forgatta A gyilkos a házban van című magyar krimit. Ebben a produkcióban is Bitskey Tibor volt a magyar hangja. A lengyel televíziók ma is ismétlik a sorozatot, több országban is népszerűek a Kloss-képregények, Katowicében 2009-ben Kloss múzeum nyílt. Mikulski a Kockázat után számos filmben és sorozatban szerepelt, köztük a Kloss-sorozat 2012-ben készített, mérsékelt sikerű remake-jében is.

A népszerű színész a hetvenes években tagja volt a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának. Az 1981-ben meghirdetett hadiállapot alatt nem csatlakozott az akkori rendszer ellen tiltakozó színészekhez, akik bojkottálták a lengyel televíziót. 1988 és 1990 között a moszkvai lengyel kulturális központ igazgatója volt, utána nyugdíjba vonult, kvízműsort vezetett a köztelevízióban, televíziós szappanoperákban szerepelt.