Nem véletlenül lehet ismerős a Star Wars VII magyar címe

2014.11.28. 13:20
Screen Shot 2014-11-28 at 13.02.20.png

A hét elején jelentette be a Star Wars VII forgalmazója, hogy a jövőre érkező film hivatalos magyar címe Az ébredő erő lesz, a sajtó ezt nyugtázta is, és kollektíven örült, hogy az eredetileg The Force Awakens-ből nem az Elveszett csillagközi erőkalandor fosztogatói vagy valami hasonló torzulás lett. A nyugalom 3 napig tartott, ekkor jelezte egy olvasó, hogy ezt a címet a Star Wars-univerzumban magyarul már ellőtték egyszer, egészen pontosan 1999-ben egy Jedi-növendék: Az Ébredő Erő (Star Wars - Jedi Apprentice: The Rising Force) című könyv esetében.

A fordítás mindkét esetben jó, a rising és awakens szavakat simán lehet ébredőnek fordítani, elég hülyén nézett volna ki a Jedi növendékek: Felemelkedő/Felkelő erő cím, ugye. A SW VII-et forgalmazó Fórum Hungaryt is megkerestük, Bartók Anna marketing- és kommunikációs vezető azt mondta kérdésünkre (ezt így most hogy?), hogy a film alcímének megszületése után jutott tudomásukra, hogy ezt előttük egyszer már ellőtték, de mivel az a könyv is a Star Wars-univerzumon belüli kiadvány volt (igaz, nem kánon, hanem az ún. kiterjesztett univerzumhoz tartozó), nem hiszi, hogy ügy lesz a dologból.

A jogtulajdonossal felvesszük a kapcsolatot és egyeztetünk.

Megnyugodtunk. A Star Wars VII első hivatalos előzetese állítólag magyar idő szerint 16:15-kor kerül fel a netre, tessék résen lenni.