Tarolt a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Torinóban

2014.11.30. 10:45

Reisz Gábor diplomafilmje négy díjat is elhozott a 32. torinói filmfesztiválról, köztük a zsűri különdíját és a közönségdíjat is.

Szombat este ért véget a 32. alkalommal megrendezett rangos nemzetközi mozgóképes seregszemle Torinóban, ahol a Filmalap támogatásával készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan a két hivatalos díj mellett a diákzsűritől megkapta a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, illetve a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is. A díjakat az alkotók képviseletében Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-operatőr, Tálas Zsófia vágó és Berkes Júlia producer vette át.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan - előzetes

A díjakról egy ötfős nemzetközi zsűri döntött Ferzan Özpetek forgatókönyvíró-filmrendező vezetésével, de tagja volt Pálfi György is, aki duplán örülhetett Torinóban, hiszen a fesztivállal párhuzamosan megrendezett TorinoFilmLab filmtervfejlesztő fórumon a Nagy Gergővel közösen fejlesztett A hang (The Voice) című filmterve elnyerte a Les Arcs Coproduction Village díját.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Reisz Gábor diplomafilmjét október 30. óta vetítik a hazai mozik, eddig több mint 25 000-en nézték meg, amivel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljain is elindították. A film a ma Budapestjén játszódó, szürreális alkotás egy szerelmi csalódásról, a főszereplője pedig Ferenczik Áron színész-rendező. Mi is nagyon szerettük, itt írtunk róla.