A Fehér Istent a Sundance-re is meghívták

feher isten1 fegyverneki sandor
2014.12.05. 14:04

Ha van olyan függetlenfilmes fesztivál, amin hatalmas megtiszteltetés részt venni, az a Utah államban rendezett Sundance, ami egy ideig Robert Redford saját háziversenye volt, és csak azért jött létre, hogy a másutt bemutatásra esélytelen, a stúdiórendszer keretein kívül készülő filmeket látni lehessen, esetleg felkelteni a terjesztők érdeklődését irántuk. Az első Sundance fesztivált (korábban, pontosabban 1978 óta Utah/US Festival néven futott) 1985-ben rendezte Redford, aki nem más nemi szervével verte ám a csalánt, hanem saját pénzét tolta bele az egyre jelentősebb eseménybe, egészen addig, míg kis híján csődbe nem ment, de a fesztivál ezt is túlélte.

Fehér Isten - Előzetes #1 (16)

Olyan filmeket mutattak itt be, mint a klasszikus Deliverance-t, Tarantino Kutyaszorítójában-t, a Donnie Darko-t, de említenénk a Fűrészt, a Blair Witch Projektet, a Moon-t, vagy a Szex, hazugság, videót is, szóval nem semmi társaságba kerül Mundruczó Kornél filmje. A 2015-ös fesztivál január 22-én kezdődik, és ugyan a korai báját, dacos függetlenségét már rég elvesztette, de így is az egyik legfontosabb (ha nem A Legfontosabb) fesztivál a világon, aminek van már londoni kiadása is. 

Az első magyar filmként a Sundance-re érkező Fehér Istent a Spotlight szekcióban mutatják be, azaz nem a hivatalos versenyprogram részeként, de ez semmit nem von le a meghívás értékéből.