Balsai Móni dögös gyilkos, Reviczky zseniális zsaru

2014.12.15. 09:04

Idén még a Délidőnél és a Drága Elzánál is jobban vártam Ujj-Mészáros Károly első nagyjátékfilmjét, a Liza, a rókatündért, ami végül csak február 19-én kerül a hazai mozikba. És hogy mitől ez a nagy lelkesedés? Egyfelől amiatt, mert az Eszenyi Enikő-hasonmásverseny győztese, Balsai Móni a legszebb sorozatgyilkosa a hazai filmtörténelemben.

Másrészt pedig épp ideje volt már, hogy elkészítse valaki a szegény ember Wes Anderson-filmjét, ahol a békebeli, porcelánkutyás bérházhangulat és a groteszk magyar humor kéz a kézben jár a titokzatos halálesetekkel és egy sosemvolt retróvilággal, ahol minden férfinak kötött kardigánja, barkója és Elvis-frizurája van, minden vasárnapi ebédnél ott az asztalon a szikvízes palack, farmotoros busz pöfög a körúton, és vér fröccsen a régi rádióra. Pont mint a vadonatúj előzetesben:

Liza, a rókatündér - előzetes

A sztori röviden: a bájos főhősnő, Liza nagyon szerencsétlen a magánéletben, hiszen nem elég, hogy egy ízléstelenül öltözködő japán popénekes (David Sakurai) szellemként kíséri mindenhová, még a randira hívott férfiak is sorban meghalnak mellette. Minden jel arra mutat, hogy Liza egy elátkozott rókatündér a keleti mitológiából.

Az egyedi stílusú film igazi sztárparádét vonultat fel: Reviczky Gábor káromkodó főrendőrt alakít, Szabó Győző egy Lenin-sapkás bicskást, de láthatjuk majd Bede-Fazekas Szabolcsot, Schmied Zoltánt, Molnár Piroskát, Gubik Ágit, Kovács Lehelt, Bán Jánost és Hajdu Steve-et is.