Művészmozikat és filmforgalmazókat támogat az Emmi

2014.12.16. 15:16

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdetett művészfilmek forgalmazására, illetve művészmozis tevékenységek támogatására, összesen 64 millió forintos keretösszeggel, ebből a mozik 38 millió forintot, de termenként maximum 2 millió forintot kaphatnak, a forgalmazók pedig értelemszerűen a maradék 26 millió forintot fogják elosztani, filmenként legfeljebb 2 millió forintért.

A pályázatra csak „artminősítéssel rendelkező art mozik”, illetve „jogerősen art minősítéssel rendelkező, 2014. január 1.–2014. december 15. között bemutatott filmalkotások forgalmazói” jelentkezhetnek.

Akár megtörténhet az is, hogy az Emmi egy másik állami szervezetnek, az MTVA-nak is juttathat pénzt, az utóbbi ugyanis filmforgalmazóként is működik, idén például a T.S. Spivet különös utazása és a Belle és Sebastian című art-besorolású filmeket hozták be, ezzel pedig megfelelnek annak a követelménynek, hogy csak olyan forgalmazók pályázhatnak, akik artfilmeket hoztak be az utóbb 12 hónapban Magyarországra.

A nem visszatérítendő támogatást a mozik és a forgalmazók felhasználhatják akár feliratozásra, szinkronizálásra, kópiagyártásra, díszbemutatókra, terembérleti díjakra, alkotók utazási és szállítási költségére, illetve reklámköltségkre is.

Az Emmi december 31-ig hozza meg mindkét pályázaton a döntéseket. Minden anyag letölthető a minisztérium honlapjáról, a mozis pakk egész pontosan itt, a forgalmazós pedig itt.