Hollywoodban nagyon kiakadtak a Sony döntésén

005
2014.12.18. 12:09

Számos hollywoodi színész akadt ki a Sony döntésén, mert szerintük a cég megadta magát a fenyegető terroristáknak. Ben Stiller szerint egyenesen a szólásszabadságot fenyegeti az a döntés, hogy a Sony végül meghátrált, és soha, semmilyen formában nem mutatja be a The Interview című filmet. Rob Lowe is úgy gondolja, hogy ez a döntés a terroristák győzelmét jelenti, ami szerinte nem lett volna megengedhető. Lowe azzal a hasonlattal élt, hogy a Sony döntése olyan, mintha Hitlernek adták volna Európát a második világháborúban. 

Több más híresség is bírálta a Sonyt, hangsúlyozva, hogy a cég pontosan azt tette, amit a hackerek el akartak érni. Aaron Sorkin Oscar-díjas forgatókönyvíró úgy fogalmazott: „Ma az Egyesült Államok egy eddig példa nélküli támadást intézett az egyik legféltettebb kincsünk, a szólásszabadság ellen.” Steve Carell színész a kreatív önkifejezés szomorú napjának nevezte a mait, Jimmy Kimmel humorista Twitter-üzenetében azt írta, hogy a lépés egy gyáva, Amerikához nem méltó tett, ami a terroristákat hitelesíti. Judd Apatow filmproducer pedig – valószínűleg helyesen – azt jegyezte meg, hogy a tilalommal azt érik el, hogy többen nézik majd meg a filmet illegálisan, mint amennyien moziban látták volna. Már ha egyszer kiszivárog valamilyen formában.

Michael Moore filmrendező is üzent a hackereknek: „Most, hogy már ti irányítjátok Hollywoodot, üzenem, hogy kevesebb romantikus filmet szeretnék, még kevesebb Michael Bay-filmet, és soha többé Transformerst!"

Az USA ma hajnalban beszélt először nyíltan arról, hogy a nyomozás során az észak-koreai rezsimhez köthető szálakat találtak. A Sony kevéssel ezt megelőzően közölte, hogy a fenyegetések miatt nem mutatják be a The Interview című filmet. A Sony azt írta, teljes mértékben megérti a mozis cégeket, hogy nem akarják kockáztatni dolgozóik és vendégeik testi épségét. A forgalmazó korábban a mozik üzemeltetőire bízta, be merik-e mutatni a filmet. 

A cég egyébként hatalmasat bukik a döntéssel; a filmre – amiben a James Franco és Seth Rogan által alakított bulvártévéseket felkérik, interjúkészítésnek álcázva likvidálják az észak-koreai diktátort, Kim Dzsongunt – eddig 42 millió dollárt költöttek.