Küzdelem életre-halálra egy parkolóhelyért

2014.12.18. 16:27

Itt van  Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Parkolónak az előzetese, a film január 22-étől látható a mozikban Szervét Tibor, Lengyel Ferenc és Pokorny Lia főszereplésével. A film egy budapesti bérház tövében álló parkolóban játszódik, a parkoló ura Légiós, aki egy sajátos kisbirodalmat hozott létre a tűzfalak tövében, ahonnan próbálja távol tartani a külvilágot. Egy nap megérkezik Imre, a gazdag üzletember, aki 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolót, ezért a parkoló egyetlen fedett helyére akar beállni. Légiós azonban ezt nem engedi, így kettejük között kibontakozik egy érdekes párbaj, amibe mindenki beleviszi minden sérelmét. A filmről Pokorny Lia beszélt nekünk a forgatáson

Parkoló előzetes (16)

A Parkoló alapszituációja kísértetiesen hasonlít Miklauzic előző filmjére, A zöld sárkány gyermekeire, amely egy raktárban játszódott: ott a kinai raktárfelügyelő és az épületet eladó ingatlanos kötöttek barátságot (megnézhető az Indafilmen). A forgatáson a rendező azt mondta nekünk, ez csak a véletlen műve, bár a kétségkívül a gyártást minden eseteben megkönnyíti, hogy a film nagyrészt egy helyszínen játszódik, ezúttal egy VII. kerületi foghíjtelken létesített parkolóban. „Civilként is nagyon izgalmasnak találom azt a folyamatot, ahogyan egy egykori lakóház helyén egyszer csak egy lakókocsi lesz, és akkor az onnantól kezdve egy parkoló, ahol jönnek-mennek a sorsok, és valaki ezt folyamatosan figyeli.” A film finomabb eszközökkel, egy-egy furcsa gesztussal, pillantással mesél a kapcsolatokról.  „Mindenki keresi a Parkoló műfaját, és én is azt gondolom, hogy ez egy dráma. De nem kilátástalan, nem letaglózó, egyszerűen csak mindenki más helyen van, mint ahol lennie kellene”. További vonatkoztatási pontként Anders Thomas Jensen filmje, az Ádám almái hangzik el, és még Pedro Almodóvar neve is felmerült, hiszen ő is bevállalja az érzelmeket. „Nem akartunk szenvtelenül fogalmazni, szeretnénk érzelmeket megmutatni, anélkül, hogy érzelgősek vagy melodramatikusak lennénk."

A két húzónév Lengyel Ferenc és Szervét Tibor, a női főhős Pokorny Lia, de a film valódi főszereplője az 1968-as Ford Mustang. „Rozoga, de nagyon cuki. Csoda, hogy egyáltalán még életben van így ötvenévesen! És bizonyos szögekből tényleg lenyűgözően néz ki. Ami a vezetését illeti – arról inkább hallgassunk megértő szeretettel” – jellemezte még a forgatáson a film harmadik főszereplőjét Szervét Tibor.

A Parkoló a Nemzeti Filmalaptól 213,5 millió támogatást kapott, az RTL Klub koprodukciós közreműködésével 300 millió forintból készül a film. Bemutató január 22-én.