Százmilliót kaptak az art mozik

2014.12.18. 14:20

Döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázat keretösszege 100 millió forint volt,  digitális fejlesztésre tízen pályáztak, a jelentkezők mindegyikének megítélte a támogatást a kultúráért felelős államtitkár.

A balassagyarmati Madách Imre Filmszínház, a bölcskei Rákóczi Filmszínház, a budapesti Tabán Mozi, a ceglédi Uránia Mozi, a jászberényi Lehel Filmszínház, a martfűi Városi Mozi, a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ, a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár, a soltvadkerti Városi Mozi és a szegedi Belvárosi Mozi egy-egy terme digitális átállása valósulhat meg az idei pályázaton elnyert pénzből.

Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013 januárjától a hagyományos filmtekercsek helyett a filmforgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket. A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente 100 millió forint áll rendelkezésre, melyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhattak. Az egy összegű, vissza nem térítendő támogatás feltételeként a fejleszteni kívánt mozinak meg kellett felelnie az art mozikra vonatkozó jogszabályi feltételeknek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a támogatással fejleszteni kívánt mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül art moziteremként működtetik. A pályázaton azok a többtermes art mozik is igényelhettek támogatást, amelyeknek már van digitális vetítőberendezéssel ellátott termük.

Az art mozik digitális fejlesztésének támogatása jövőre is folytatódik újabb 100 millió forinttal.