Egyiptomban betiltották az új Mózes-filmet

2014.12.29. 13:02

Az egyiptomi kormány betiltotta Ridley Scott filmrendező Exodus: Istenek és királyok című filmjét, mivel az 

eltorzítja az ország történelmét,

valamint a zsidókat is "rasszista" módon ábrázolja, írja az MTI.

A kulturális minisztérium közlése szerint az Exodust azért tiltották be, mert annak a történelemolvasata ellenkezik az egyistenhitű vallások sugallta Mózes-képpel.

Egyiptom lakosságának többsége muzulmán, azonban az országban számottevő keresztény kisebbség is él.

A cenzorok szerint a film "szándékos és durva történelmi tévedései, amelyek sértik Egyiptomot és ősi történelmét, összességében egy újabb kísérletet jelentenek arra, hogy judaizálja az egyiptomi civilizációt, így a nemzetközi cionizmus hatása ismerhető fel az alkotáson".

A minisztérium közleményében kifogásolta, hogy a film igaztalanul állítja be úgy az ősi egyiptomiakat, mint barbárokat, akik zsidókat ölnek és akasztanak fel, miközben az akasztás nem is volt ismert a korabeli Egyiptomban. Emellett a film a zsidókat is "rasszista" módon ábrázolja, amikor mint fegyveres lázadókat állítja be őket, miközben a vallásos iratok a zsidókat gyenge és elnyomott népként festik le.

Istennek a filmben való ábrázolását szintén érvként hozta fel a közlemény, a filmben ugyanis Isten nagyjából egy dackorszakos kisgyerek képében jelenik meg.

Hasonló sorsa jutott Egyiptomban és számos más muzulmán országban a szintén idei Noé című hollywoodi film is, amelyet a hívők érzéseinek megsértése, valamint a próféták ábrázolása miatt helyeztek tiltólistára.

Marokkóban és az Egyesült Arab Emírségek szintén betiltották a filmet, utóbbi médiatanácsa szerint a film olyan történelmi és vallásbeli tévedéseket tartalmaz, amelyek ellenkeznek mind a Bibliával, mind az iszlámmal. Marokkóban, ahol ritkán tiltanak be filmet, több vetítés után parancsolták le az Exodust a mozik műsoráról, ugyancsak főleg az istenábrázolás miatt.