Lufikról dobják át Észak-Koreába az Interjút

2014.12.31. 10:44

Az emberi jogokért küzdő dél-koreai aktivista, Park Szang-hak léggömbökkel akarja Észak-Koreába juttatni százezer dvd-n Seth Rogen és james Franco botrányfilmjét, Az interjút, írja az MTI. Ez az a túlhype-olt, béna vígjáték, amiben két lökött újságírót azzal bíz meg a CIA, hogy ha már úgyis interjút készítenek Kim Dzsongunnal, ugyan öljék már meg.

Észak-Korea vezetésének viszont egyáltalán nem tetszett a film témája. A phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság egyenesen

becstelen és reakciós

filmnek nevezte, és álltólag ezért támadták meg hekkerek a vígjátékot készíttető Sony Picturest (ami később a bugyuta filmen és a sértődött Kim Dzsongunon messze túlmutató szivárogtatási botránnyá duzzadt). Az Interjú vetítését az amerikai mozik egy ismeretlen csoport fenyegetéseire hivatkozva nem is merték megkezdeni, a Sony azonban karácsony este a neten elérhetővé tette a filmet. Barack Obama amerikai elnök szerint viszont

hiba, hogy nem vetítik a mozik a filmet, mert nem szabad hagyni, hogy valami diktátor cenzúrázzon az Egyesült Államokban!

Ha sikerül Park Szang-hak márciusi léggömbös akciója (ekkor kedvezőbb lesz a széljárás, mint most), az várhatóan nagyon felbőszíti az észak-koreai vezetést, még úgy is, hogy nagyon kevés lakosnak van dvd-lejátszója vagy számítógépe (utóbbi vásárlását például engedélyeztetni kell a hatósággal). Az AP hírügynökség szerint azok a koreaiak sem biztos, hogy megnézik a filmet, akiknek van lejátszójuk, mert tartanak a hatóságok retorziójától.

Ugyanakkor lehet, hogy teljesen értelmetlen lesz Park Szang-hak akciója, a Szabad Észak-Korea nevű online rádió szerint (amit észak-koreai disszidensek működtetnek) ugyanis az országban olyan nagy a kereslet a film iránt, hogy most már 50 dollárt (tehát úgy 12 ezer forintot) kell leszurkolni egy-egy kalózpéldányért a feketepiacon.

Akinek tehát Észak-Koreában van dvd-lejátszója, és elég tökös beizzítani, ráadásul nem sajnál 50 dollárt a kalózkópiáért, az a márciusi léggömbinvázióig annyiszor nézi meg Seth Rogenék majomkodását, ahányszor csak akarja.