10 szuper film, amit kötelező megnézni 2015 elején

Aliens-Ripley
2015.01.03. 20:20

2015 egyértelműen a Star Wars 7 éve lesz, de a kultikus űrmese decemberi folytatásáig annyi jó film lesz még a mozikban, hogy most csak az első három hónap premierjeit mutatjuk be. Clint Eastwood háborús drámával, Neil Blomkamp spielbergi ihletésű robotos történettel, a két Wachowski pedig egy grandiózus sci-fivel tér vissza a mozikba márciusig. Mi A bolygó neve: Halál rendezői változatát és Liza, a rókatündért várjuk legjobban. És ön? Szavazzon a cikk végén a kedvencére!

A bolygó neve: Halál (január 15.)

Szeptemberben akkora siker volt a hazai mozikban a 35 éves A nyolcadik utas: a Halál mozibemutatója, hogy a Pannonia Entertainment a kultikus folytatást, A bolygó neve: Halált is elhozza nekünk. Ráadásul a bővített változatot, és hogy a szinkrongyűlölők is örüljenek: felirattal. James Cameron kultikus űrlényvadászata is lassan 30 éves lesz amúgy, de még a mai blockbuster mezőnyben is simán megállná a helyét.

Aliens (1986) - trailer

A második rész sztoriját mindenki ismeri. A Nostromo fedélzetén lezajlott harmadik típusú találkozás egyetlen túlélője, Ripley egy androiddal, egy csupa tesztoszterontól fűtött kommandóscsapattal  ("- Vasquez, néztek már férfinak? - Nem. És téged?"), na meg persze  a Weyland Társaság újabb ügyeletes szemétládájával keresi fel az LV426-os telepesbolygót, ahol ezúttal egy egész kaptárnyit el kell elpusztítani a péniszfejű szörnyekből, királynőstül együtt. Az 1986-os Aliens egy igazi sci-fi klasszikus (ráadásul a speciális effektekért és az effekthangokért is Oscart kapott), mindenkinek kötelező moziban újranéznie!

Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje (január 15.)

A cím alapján azt hihetnénk, a díjhalmozó Alejandro González Iñárritu is beállt a képregényfilmesek sorába, és madáremberhacukás szuperhőst csinált az egykori Batmanből, Michael Keatonból. Pedig ez csak félig igaz: a film egy lecsúszott színészről szól, aki háromszor játszotta el Hollywoodban az ünnepelt szuperhőst, Birdmant, de nemet mond a negyedikre, hogy végre valami komolyabbat csinálhasson. Ez viszont sehogy sem akar összejönni neki.

Birdman - előzetes

Igen, a sztori pont olyan, mintha a harmadik Batman-filmből kihagyott Keaton saját magáról forgatott volna filmet, és pont ezt dicsérte a Birdmanben az összes kritikus. Meg persze az operatőrt, Emmanuel Lubezkit, aki pont olyan hosszú snitteket vett fel, mint Cuarónék Az ember gyermekében, és persze Edward Nortont, aki alsógatyában bokszol Keatonnal, és egy rakás szürreális és izgalmas jelenetbe keveredik, miközben még egy meteorbecsapódást is túl kell élnie.

Amerikai mesterlövész (február 19.)

Clint Eastwood, az élő legenda mindjárt 85 éves lesz, de egy percig sem áll le: most épp az amerikai haditengerészet legprofibb mesterlövészéről, a 255 embert megölő Chris Kyle-ról forgatott háborús drámát. Kyle, akit a filmben a hülye vígjátékokat egyre komolyabb szerepekre cserélő Bradley Cooper alakít, 2003-ban gyilkolt először az iraki háborúban, és egyáltalán nem ment neki oylan könnyen, mivel egy kisgyermekes anyát kellett likvidálnia, aki gránátot lóbált a kezében. Ez a jelenet látható a trailerben is:

Íme az amerikai mesterlövészek ördöge

2012-ben Chris Kyle könyvet írt az iraki tapasztalatairól Amerikai mesterlövész címmel. Ebben többek között azt is megemlítette, hogy az irakiak Ramadi ördögének nevezték és 20 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. Halálát azonban nem az iraki lázadók, hanem egy bajtársa okozta: a szintén háborús veterán Eddy Ray Routh azon a lőtéren támadt rá, ahová Kyle rendszeresen terápiás céllal vitte ki azokat a poszttraumás stresszben szenvedő bajtársait, akik nehezen tudtak a harcok után visszaintegrálódni a társadalomba. Ez a történet persze elsőre a szokásos csillagsávos hazafias maszlagnak tűnhet, de könnyen lehet, hogy az új A bombák földjén került ki Eastwood ráncos kezei közül. 

Liza, a rókatündér (február 19.)

Már 2014-ben is iszonyúan vártuk a szegény ember Wes Anderson-filmjénekkikiáltott Lizát, mert épp ideje volt már, hogy valaki itthon is ötvözze a groteszk humort a titokzatos halálesetekkel és egy meseszerű retróvilággal. Ahol minden férfinak kötött kardigánja és Elvis-frizurája van, minden vasárnapi ebédnél ott az asztalon a szikvizes palack, farmotoros busz pöfög a körúton, és vér fröccsen a békebeli rádióra.

Liza, a rókatündér - előzetes

A sztori röviden: a címbéli Liza (Balsai Móni) amilyen csinos, annyira szerencsétlen a magánéletben, hiszen nem elég, hogy egy ízléstelenül öltözködő japán popénekes (David Sakurai) szellemként kíséri mindenhová, még a randira hívott férfiak is sorban meghalnak mellette, és minden jel arra mutat, hogy Liza valójában egy elátkozott rókatündér a keleti mitológiából. Ujj Mészáros Károly egyedi stílusú filmje egyébként igazi sztárparádét vonultat fel: Reviczky Gábor káromkodó főrendőrt alakít, Szabó Győző egy Lenin-sapkás bicskást, de láthatjuk majd Gubik Ágit, Molnár Piroskát, Bede-Fazekas Szabolcsot, Schmied Zoltánt, Kovács Lehelt, Bán Jánost és Hajdu Steve-et is.

A mindenség elmélete (január 22.)

Mindenki ismeri a világhírű angol elméleti fizikust, Stephen Hawkingot, akit a kerekes széke és a géphangja sem akadályozott meg abban, hogy Az idő rövid története és A világegyetem dióhéjban című könyveiben átlagemberek számára is emészthetően írjon a kvantumfizikáról, a fekete lyukakról és az időutazásról. Mindezt úgy, hogy már a 60-as években diagnosztizálták nála a motoros neuronbetegséget, azaz a mozgatóidegek lassú elsorvadását, és csak 5 évet jósoltak neki.

A mindenség elmélete - előzetes

A hihetetlen agyú és életenergiájú tudósról tényleg csak idő kérdése volt, mikor forgatnak egy olyan könnyfakasztó drámát, amilyen a négy Oscar-díjat begyűjtő Egy csodálatos elme volt. A forgatókönyvet végül az Egy szuperhős halálával már bizonyító Anthony McCarten rakta össze, a rendező az Oscar-díjas James Marsh lett, főszereplőnek pedig sikerült leigazolni egy markáns arcú és tehetséges fiatal brit színészt, Eddie Redmayne-t. Akit nem mellesleg idén a Jupiter felemelkedésében is láthatunk majd.

Foxcatcher (január 29.)

Aki nem nézi A hivatal című tévésorozatot, hajlamos Steve Carrellt egy idióta megélhetési vígjátékszínésznek (mondhatni: a szegény ember Jim Carrey-jének) tartani, és valljuk be, erre minden oka megvan mondjuk az Evan, a minden6ó végigszenvedése után. Carrell viszont igenis jó színész, főleg ha a nevettetés mellett drámai alakítást is kérnek tőle. Nem csoda, ha már májusban, a cannes-i filmfesztiválon is minden kritikus azt pletykálta, hogy a Foxcatcher lesz a 2015-ös év díjhalmozó sikerfilmje. Na de miért?

Foxcatcher (2014)

Hát mert a rendező a Capotét és a Pénzcsinálót is jegyző Bennett Miller. És mert a Foxcatcher egy furcsa, kilencvenes évekbeli, igaz történetet dolgozott fel: a skizofrén milliomos ornitológus, John du Pont (őt alakítja Carell), a címbéli birkózócsapat főnöke megöli az olimpiai bajnok Mark Schultz (Channing Tatum) szintén olimpiai bajnok birkózó testvérét (Mark Ruffalo). 

Jupiter felemelkedése (február 5.)

15 éve Wachowskiék Mátrixát utánozta mindenki, azóta viszont nemhogy nem tudta a testvérpár ismét forradalmasítani a sci-fit, megbuktak a Speed Racerrel, a Felhőatlasz pedig legalább olyan szélsőséges véleményeket szült a zsáner rajongói körében, mint a Prometheus. A Jupiter felemelkedése valószínűleg szintén nem lesz a Mátrixhoz hasonló mozgóképtörténeti mérföldkő, hiszen szinte minden képkockájában nagy elődöt, illetve a Percy Jackson-szériát és A galaxis őrzőit másolja.

Jupiter felemelkedése - újabb előzetes

A sztori röviden: egy dögös takarítónő (Mila Kunis) rájön, hogy az általa ismert világ mögött egy másik is van, amiben ő sokkal nagyobb dolgokra hivatott, mint a ház körüli munka, ezért néhány fura figura társaságában (a bölcs mestert alakító Sean Bean és a rakétacsizmával repkedő, hegyes fülű Channing Tatum) elhagyja a Földet, hiszen természetesen ő a kiválasztott, vagyis az egyetlen, aki meg tudja menteni az univerzumot.

Whiplash (február 5.)

Emlékszünk még a régi Pókember-filmek szemétláda Hírharsona-főszerkesztőjére, J. Jonah Jamesonra? Na, J. K. Simmons most egy hasonló szerepben tér vissza : tanítványverő zenetanárt alakít  Damien Chazelle több tucat fesztiváldíjat begyűjtő drámájában .

A Pókember sztárjának és a Csajkeverők hősének új filmje

A hülye vígjátékszerepekre kárhoztatott Miles Teller alakította dobos pokoljárásáról szóló filmtől mi is eljultunk Cannes-ban, mivel "a kiképzős filmek izgalmával dolgozza fel a dobolni tanulás egyébként monoton élményét, a két főszereplő pedig emberére akadt a másikban. Miles Teller véres tenyérrel és szétizzadva teljesen szétdobolja az agyát, J. K. Simmons pedig olyan rohadt gonosz, hogy öröm nézni az összecsapásukat".

Kingsman - A titkos szolgálat (február 12. )

2015 egyik legnagyobb durranásának ígérkezik Matthew Vaughn fergeteges James Bond-paródiája, amiben a Kick Ass és az X-Men: Az elsők rendezője a 007-es kalandjait keverte össze a My Fair Lady című musicallel. Jó nagy baromságnak hangzik, mi?

Kingsman: A titkos szolgálat (2015) előzetes #2

Az is, de szerencsére a jobbik fajtából. Adott egy profi titkosügynök (Colin Firth), aki az iPhone-függő, csajozógép unokaöccsét (Taron Egerton) próbája meg kiképezni a kémkedés művészetére, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A szupertitkos kémszolgálat vezetőjét a mindig zseniális Michael Caine alakítja, a kötelező főgonosz pedig Samuel L. Jackson aki olyan mondatokkal fog büntetni, mint ez:

Az emberiség egy vírus, és én vagyok rá a gyógyszer! 

Kell ennél több móka az év elejére? Ugye, hogy nem!

Chappie (március)

A dél-afrikai Neil Blomkamp minden idők egyik legtehetségesebb sci-fi rendezőjeként robbant be 2009-ben a köztudatba a District 9-nal, hogy aztán rögtön kikiáltsák őt az új M. Night Shyamalannak a sokkal rosszabbul sikerült Elysium miatt. Blomkamp most a Chappie-vel próbál szépíteni, és visszahozná a köztudatba a korai Spielberg-féle történetmesélést: egy E.T.-hez hasonló, megindító történetet forgatott, egy idegen létforma és egy csapat elkallódott fiatal barátságával, gonosz tudósokkal és egy rakás lövöldözéssel.

Chappie (2015) előzetes #1

A trailer alapján valóban egy szívmelengető akciósci-fi várható, amiben Blomkamp híres honfitársai, a Die Antwoord különc sztárjai, Ninja és Yolandi lettek a főszereplők, a barátságos robot, Chappie hangját pedig a rendező kedvenc színésze, a szintén dél-afrikai  Sharlto Copley  kölcsönzi. 

Mit vár az év első negyedében legjobban?