Rekordévet zárt a kínai filmipar tavaly

2015.01.05. 12:10

Kína bebiztosította helyét a világ második legnagyobb filmpiacaként, írja az MTI. A jegyeladások tavaly 29,6 milliárd jüant (1270 milliárd forintot) tettek ki, ez 36 százalékkal több az előző évinél. A hazai filmek a teljes bevétel 55 százalékát adták, ami annak is betudható, hogy Kína évente legfeljebb 34 külföldi film bemutatását engedélyezi, a hagyományosan erősnek számító decemberben például alig akadt ilyen premier.

A legkedveltebb film a szabályozás ellenére a Transformers 4: A kihalás éve volt, de az első ötben a Csillagok közt és Az eljövendő múlt napjai is ott figyel. A legnépszerűbb hazai filmek közül a Szakító haverok vagy a Szakító guru termelte a legtöbbet, illetve a  Nyugati utazás című klasszikus kínai regény feldolgozása, a Majomkirály.

Kína tavaly 618 filmet gyártott, ami hússzal kevesebb, mint a 2013-as 638-as szám. A statisztikák egyébként lenyűgözők: mintegy 830 millió jegyet adtak el egy év alatt, több mint ezer új mozi nyílt meg, és összesen 23 600 vetítőterem van az országban.

A kínai filmpiacot csak az amerikai előzi meg, de szakértők szerint ez csak átmeneti állapot, és 2018-ra helyet cserélnek.