Újrafelfedezett sztároké az idei Aranyglóbusz

2015.01.11. 18:06
Jennifer Anistont először jelölték filmért, Julianne Moore és Mark Ruffalo két-két szobrot is nyerhet, George Clooney életműdíjas, Tina Fey és Amy Poehler gondoskodik majd a szórakoztatásunkról a ma esti Aranyglóbusz gálán. De kinek drukkolunk és kinek van esélye a nyerésre? Ezekről a filmekről szólhat a ma este, és az előttünk álló hosszú-hosszú díjszezon.

Az Aranyglóbuszra általában úgy szokás hivatkozni, mint az Oscar-díj előszobájára, de idén az a furcsa helyzet állt elő, hogy vasárnap este úgy adják át a külföldi újságírók filmes és televíziós díjait, hogy az Amerikai Filmakadémia még be sem jelentette a jelöléseit. Így akár az is előfordulhatna, hogy 2015-ben teljesen más filmeket favorizál a két testület, de erre azért elég kicsi az esély. Ugyanis a díjszezon idei kedvencei teljesen egyértelműen kirajzolódtak a színész- és producerszakszervezet már bejelentett listái után, ami egy-két kivételtől eltekintve egybevág a külföldi újságírók befutóival, így nem várható nagy meglepetés az Oscar-jelölések között sem. (Hacsak nem válogatnak be magyar filmet: az egyetlen magyar fénysugár Bucsi Réka és a Symphony no. 42.) 

De vissza az Aranyglóbuszhoz, és a ma esti ceremóniához: nyertes csapaton ne változtass! - ez az elv járhatott az idei díjátadó szervezőinek fejében, hiszen idén is, immáron harmadik alkalommal, Tina Fey és Amy Poehler lesznek az este házigazdái, hiszen évről évre szórakoztatóbb (és nézettebb) volt tévés közvetítés, a pozitív visszajelzésekről nem is beszélve. Tavaly ennyire voltak viccesek a műsorvezetők, érdemes feleleveníteni:

Complete 2014 Golden Globes Opening Monologue

Az Aranyglóbusz mindig is lazább és szórakoztatóbb volt a karótnyelt és hivatalosabb Oscar-gálához képest, két dolog miatt. Az egyik ok, hogy az ültetett asztalos rendszerben a ceremónia végére mindenki megfelelően jó hangulatban lesz, míg az Oscaron ugye éheznek a meghívottak, tavaly még pizzát is kellett rendelni nekik. A másik, hogy a jó filmek és teljesítmények helyett fontosabbak a sztárok, amibe az Aranyglóbusz beleérti az egyre nagyobb ázsióval rendelkező tévés kedvenceket is, és a kettőzött kategóriák (dráma / vígjáték) miatt kétszer annyi dicsfény juthat az alkotóknak. Az idei életműdíjat például George Clooney kapja, így egészen biztos ott lesz új kedvesével a díjátadón, míg tavaly, amikor azzal cinkelték, hogy inkább elszáll az űrben, mintsem hogy egy vele egykorú nővel töltsön időt, nem is vett részt a gálán.

Az idei filmes felhozatalban a valós teljesítmény és a népszerűség aránya kicsit gyengébb, sok erős, több kategóriában jelölt filmben nem a hollywoodi kedvencek szerepelnek, hanem olyan, Aranyglóbusz által régóta melőzött motorosok, mint Michael Keaton, Patricia Arquette, JK Simmons vagy Mark Ruffalo, úgyhogy könnyen előfordulhatok, hogy rengeteg első Aranyglóbusz talál ma gazdára. Ezekről a filmekről fog szólni a mai este, a tévés jelöltekről itt olvashat összefoglalót

A jelöltek listája - vastaggal, aki nyerhet, dőlttel, akinek szurkolunk

Legjobb film (vígjáték vagy musical): 

Birdman
Grand Budapest Hotel
Vadregény
St. Vincent
Büszkeség és bányászélet

Legjobb film (dráma)

Sráckor
Foxcatcher
Kódjátszma
Selma
A mindenség elmélete

Legjobb rendező:

Wes Anderson (Grand Budapest Hotel)
David Fincher (Holtodiglan)
Ava Duvernay (Selma)
Alejandro Gonzalez Innaritu (Birdman)
Richard Linklater (Sráckor)

Legjobb forgatókönyvíró:

Wes Anderson (Grand Budapest Hotel),
Gillian Flynn (Holtodiglan),
Alejandro González Iñárritu és Nicolás Giacobone (Birdman)
Richard Linklater (Sráckor),
Graham Moore (Kódjátszma)

Legjobb animáció:

Hős6os,
Doboztrollok,
Így neveld a sárkányodat 2,
A lego-kaland,
Az élet könyve

Legjobb férfi főszereplő (dráma):

Steve Carell (Foxcather)
Benedict Cumberbatch (Kódjátszma)
Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg)
David Oyelowo (Selma)
Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)

Legjobb női főszereplő (dráma):

Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Holtodiglan)
Reese Witherspoon (Vadon)
Jennifer Aniston (Cake)
Felicity Jones (A mindenség elmélete)

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték vagy muscial):

Michael Keaton (Birdman)
Bill Murray (St. Vincent)
Joaquin Phoenix (Beépített hiba)
Christoph Waltz (Nagy szemek)
Ralph Fiennes (Grand Budapest Hotel)

Legjobb női főszereplő (vígjáték vagy musical):

Amy Adams (Nagy szemek)
Emily Blunt (Vadregény)
Helen Mirren (Az élet ízei)
Julianne Moore (Térkép a csillagokhoz)
Quevenshane Wallis (Annie)

Legjobb filmzene:

Hans Zimmer (Csillagok között),
Antonio Sanchez (Birdman)
Alexandre Desplat (Kódjátszma)
Johan Johanson (Theory of Everything)
Trent Reznor (Holtodiglan)

Legjobb külföldi film:

Lavina (Svédország)
Válólevél (Izrael)
Ida (Lengyelország)
Leviatán (Oroszország)
Tangerines Mandariinid (Észtország)

Birdman -  összesen 7 jelölés, a legesélyesebb a legjobb film vígjáték kategóriában, legjobb színész és mellékszereplő (Michael Keaton, Edward Norton)

Alejandro González Inarritu filmje kapja a legtöbb jelölést, és mivel nálunk pont a héten mutatják be, a hazai promóciónak is jól fog jönni, ha a Birdman tarol a gálán. Minden esélye megvan rá, hiszen egy lecsúszott színész küzdelmét mutatja be a hollywoodi cukormázas díszlet mögött, igaz, az újságírókról elég lesújtó képet fest, márpedig ezt a díjat a Birdmannek éppen azok a kritikusok adják majd, akikről olyan lesajnálva nyilatkozik a film. Sem a főszereplő Michael Keaton, sem a rendező Inarritu nem nyert még soha Aranyglóbuszt, sőt Edward Nortonnak is komoly esélye van, hogy megkapja második elismerését az újságírószövetségtől, a legjobb férfi mellékszereplőként, elég erre a fotóra pillantani, hogy miért. Magyar bemutató január 15-én, nem érdemes kihagyni, ez lesz az idei év nagy dobása.

megnézem az előzetest!

Birdman Avagy (A mellőzés meglepő ereje) - Feliratos előzetes #1. (16)

Sráckor - összesen 5 jelölés, a legesélyesebb a  legjobb film dráma kategóriában, legjobb rendező (Linklater) és legjobb mellékszereplő (Arquette)

Már az év végi kedvenc filmes listákon is elég jól szerepelt Richard Linklater 12 éven át forgatott filmje, nemcsak a film monumentalitása előtt hajtott fejet mindenki, komoly érzelmi hatást gyakorolt az Indexesekre is, legszívesebben minden évben újranéznénk a filmet, hogy új és új dolgokat fedezzünk fel benne. Patricia Arquette-től nem lehet elvenni ezt a legjobb női mellékszereplő díjat, úgyhogy már alig várjuk a várhatóan remekbe szabott köszönőbeszédét. Ami a rendezői jelöléseket illeti: egyértelműen a Sráckort összerakni volt a legnagyobb bravúr, így végre Richard Linklater lassan 25 éves rendezői karrierje is kaphat egy elismerést a külföldi kritikusoktól. A filmet szeptember 18 óta játsszák a hazai mozik, sőt már DVD-n is megjelent, azonnal nézze meg, aki még nem látta. Aki még mindig bizonytalan lenne, itt és itt írtunk róla. 

MEGNÉZEM AZ ELŐZETEST!

Sráckor - magyar feliratos előzetes

Kódjátszma - összesen 5 jelölés, a legjobb életrajzi film, de ilyen kategória nincs, úgyhogy a legjobb színész Benedict Cumberbatch lesz

Az életrajzi filmeket és a velük szükségesen együttjáró színészi átlényegüléseket igencsak nagyra szokták értékelni a díjszezonban, nyilván Benedict Cumberbatch is úgy vágott bele az Asperger-szindrómás tüneteket mutató, a nácik Enigma-kódját feltörő Alan Turingot megformálásába, hogy közben a homlokán villogott a felirat: "Oscart-akarok nyerni!" Most még ugyan csak az Aranyglóbusznál tartunk, de máris az látszik, hogy milyen erős biopicekben az év, a legjobb drámai színész kategóriában az öt jelölt közül négyet egy valós figura megformálásáért jelöltek. Cumberbatch erős versenyző a Kódjátszmában, ami egy izgalmas második világháborús, kódtörős film, bár kicsit kozmetikázza azt megaláztatást, amit az egyébként homoszexuális Turingnak el kellett szenvednie a brit törvények szerint. Magyar bemutató január 29-én.

megnézem az előzetest!

Kódjátszma (12) - hivatalos feliratos előzetes

Holtodiglan - összesen 4 jelölés, Rosamund Pike talán nyerhet színésznőként, Trent Reznor esetleg a zenéért, Gillian Flynn esetleg a forgatókönyvért

Egy ilyen zsúfolt évben a színészként magát újraértelmező Ben Affleck fel sem fért a legjobb színészek listájára, úgyhogy David Fincher rendezőnek, Trent Reznor zeneszerzőnek lehet szorítani, ők ketten már korábban is nyertek Aranyglóbuszt. A film igazán nagy felfedezése Rosamund Pike sokarcúsága, és Gillian Flynn fordulatos forgatókönyve: Pike díjának csak az feküdhet keresztbe, ha a régóta elhanyagolt Julianne Moore-nak akarnak esetleg törleszteni, igaz, őt kétszer is jelölték idén, drámai (Still Alice) és vígjáték (Maps to the Stars) kategóriában is.  A Holtodiglan amúgy egy tisztességesen elkészített thriller és az alapjául szolgáló könyv szolgai adaptációja, amit október óta játszanak a magyar mozik is, mi itt írtunk róla

megnézem az előzetest!

Holtodiglan (Gone Girl) - Szinkronos előzetes #1. (16)

Selma - összesen 4 jelölés, a legjobb életrajzi film fekete polgárjogi harcosról, bármi megtörténhet

A Selma a díjszezon titkos favoritja, abból is hír lesz, ha először jelölnek fekete nőt rendezői díjra, és abból is, ha esetleg kimarad a kedvencek listájáról. Ismét egy életrajzi film, ezúttal Martin Luther Kingről, ráadásul kínos bakiként kiszivárgott, hogy állítólag a Selma és a Vadregény nyerte az Aranyglóbusz gálát. Míg olyan forgatókönyvet nem tudunk elképzelni az estére nézve, amiben egy közepesnél rosszabb musical nyerje az idei, filmekben elég erős évet, az is simán megtörténhet, hogy a titkos favorit Selma minden jelölését díjra váltja, és az is, hogy teljesen üres képzzel távoznak majd. A 12 év rabszolgaságnak bejött a polgárjogi téma, A komornyiknak nagyon nem, a Selma előtt még ott az egész díjszezon, bármi lehet belőle. Magyar bemutatóról még nincs információnk. 

megnézem az előzetest!

Selma Official Trailer #1 (2015)

Grand Budapest Hotel - összesen 4 jelölés az év legcukibb filmjének, de simán lehet, hogy ez egy díjat sem ér

Lassan egy éve mutatták be Wes Anderson filmjét, de nagyon szép év végi hajrát nyomott a film, az év végi listákon is szépen szerepelt és a díjszezonban olyannyira visszahozta magát a Grand Budapest Hotel, hogy a BAFTÁ-n sikerült már 11 jelölést kasszírozni. Nem valószínű, hogy Wes Andersonnak lesz beleszólása a rendezői díjakba (ezt korábban már odaígértük Richard Linklaternek), ahogyan a forgatókönyves díjat is a Holtodiglan írójának adtuk fejben, és nem a Grand Budapest Hotelnek. Ha a Birdmant tényleg meg akarják büntetni az újságíróábrázolás miatt, annak Ralph Fiennes lehet a nagy nyertese Michael Keatonnal szemben. A filmet tavaly március 20-án mutatták be, karácsonyra DVD-n is kihozták, érdemes bepótolni, mi itt és itt írtunk róla. 

megnézem az előzetest!

A Grand Budapest Hotel - Előzetes (16)

A mindenség elmélete - összesen 4 jelölés, az év legjobb fekete lyukról szóló filmje

Nem volt még olyan év a moziban, amikor ennyit kellett volna matekoznunk náci kódok, féreglyukak, feketelyukak és a szingularitás miatt. Míg az év sci-fijének szánt Csillagok között szemét sikerült kiszúrni egyetlen egy jelöléssel, azt is a legjobb zenéért (Hans Zimmer), az egyébként középszerűnek mondható Stephen Hawking-film a fontos kategóriákban ott van, még akkor is, ha A mindenség elmélete egyetlen figyelemreméltó teljesítménye kimerül abban, hogy Eddie Redmayne tényleg nagyon meggyőzően alakul át Hawkinggá, és épül le teljesen a film során. Felicity Jones könnyes szemmel asszisztál, miközben szól Jóhann Jóhannsson szomorú zenéje - mindkét alkotót  jelölték természetesen. A filmet január 22-től láthatjuk a magyar mozikban. 

megnézem az előzetest!

A mindenség elmélete - előzetes

Nagy szemek - összesen 3 jelölés, a legjobb idei Christopher Waltz-film

Ismét egy szomorú, de igaz történet, telis tele olyan hollywoodi kedvencekkel, mint Amy Adams, Chritopher Waltz és Jason Schwartzman, ráadásul Tim Burton rendezésében. A film Margaret Keane festő életét mutatja be, ő arról híres, hogy ilyen nagy szemű képeket fest. Vagyis mostmár arról híres, de eleinte csak úgy tudott boldogulni, hogy az akkori férje neve alatt adták el a képeit, a Nagy szemek szerint még a közös gyerekük is úgy tudta, hogy apuci a festőművész, miközben anyuci gyártotta a képeket egyre másra az alagsorban. Óriási per lett belőle, most meg film, február 19-től mi magyarok is megnézhetjük a filmet a moziban. 

megnézem az előzetest!

Nagy szemek (12E) - hivatalos feliratos előzetes

Foxcather - összesen 3 jelölés, a legjobb műorr kategóriában tuti befutó

Ismét egy szomorú, de igaz történet, és egy nagy átalakulás: a birkózó olimpikonról szóló filmben Channing Tatum és Mark Ruffalo is nagyot játszik, de Steve Carell orrhosszal(!!!) nyomta végig első drámai szerepét egy meglehetősen ellentmondásos főszerepben. Ahogyan Jennifer Aniston esetében is jelöléssel értékelték, hogy egy alapvetően komikus beállítottságú, tévés körökből induló színész végre egy komoly szerepben is tudott teljesíteni, úgy Steve Carellnek is sok-sok Office-jelölés (és egy győzelem) után ez lehet az első filmes elismerése. Mark Ruffalo papíron egyébként két díjat is hazavihetne ma este, a Normal Heart című HBO-tévéfilmért ugyanis tévés kategóriában is jelölték, úgyhogy a nagy kérdés, hogy vajon a tévés vagy a filmes szekcióba ül-e ma este. A filmet január 29-én mutatják be Magyarországon. 

megnézem az előzetest!

Foxcatcher (2014)

Vadregény  - összesen 3 jelölés, a legjobb idei Meryl Streep-film

A Vadregénynek mint az idei nagyszabású musicalnek nagyon komoly esélyekkel kellene indulnia az idei díjszezonban, de a tegnapi szivárogtatás éppen azért tűnik hihető technikai baklövésnek, mert teljesen elképzelhetetlen, hogy a Vadregény bármilyen formában labdába rúgjon ezen az estén. Valahogy nem sikerült eltalálni a film célközönségét sem, a zenés film zenéje sem lett túl jó (még jelölést sem kapott), a Grimm-mesés remix felnőtteknek túl gyerekes, a gyerekeknek túl felnőttes, Rob Marshall rendező idén egy körből kimarad. A filmet egyébként január 1. óta játsszák a magyar mozik, de alig valaki nézte meg eddig. 

megnézem az előzetest!

Vadregény (12) - hivatalos feliratos előzetes

Annie - 2 jelölés, a legjobb film a legfiatalabb színész kategóriában

Még egy zenés film, amiben ezúttal Cameron Diaz és Jamie Foxx énekel A messzi dél vadjaiból ismert kis árvának, úgyhogy a díjfelolvasók ismét gyakorolhatják Quvenzhané Wallis nevét, amit egyébként így kell ejteni: kvavenzsanéj. A magunk részéről inkább a film zenéjét jegyző Siának szurkolunk ma este. A filmet január 22-től játsszák majd a magyar mozik. 

megnézem az előzetest!

Annie - Szinkronos előzetes #1 (6)

St. Vincent - 2 jelölés, a legjobb idei Bill Murray-film

Bill Murray összesen két percet ha szerepel a Grand Budapest Hotelben, úgyhogy egy másik, annyira nem túl erős filmmel sikerült feliratkoznia a színészjelöltek listájára. A mogorva öregúrról szóló St. Vincentet mi nem kedveltük annyira, de a színész biztos überlaza és szuperjófej lesz a díjátadón, már persze ha elmegy. A filmet október 30. óta játsszák a magyar mozik. 

St. Vincent
Fotó: outnow.ch

megnézem az előzetest!

St. Vincent (12V) - hivatalos előzetes (feliratos)

Whiplash - 1 jelölés, a leggonoszabb figura különdíja

Ha van igazság a Földön, akkor ezt a díjat J.K. Simmonsnak kell nyernie a kegyetlen zenetanár szerepéért a Whiplashben, és simán lehet, hogy ez meg is fog történni. Már Cannes-ban odavoltunk a filmért, de a biztonság kedvéért még kétszer megnéztük a Whiplasht a miskolci Cinefesten, ahol az egyik néző az egyik durvább jelenet után el is ájult. A filmet február 5-én mutatják be a magyar mozik, már alig várjuk, hogy újra és újra lélegzetvisszafojtva nézzük végig Miles Teller és JK Simmons hihetetlenül kemény összecsapását. 

megnézem az előzetest!

Whiplash - Feliratos előzetes (16)

 A 72. Aranyglóbusz gálát vasárnap este közvetíti az NBC csatorna, magyar idő szerint hajnali 2-kor kezdődik a díjátadó ceremónia, és három órán át biztosan tart majd.